Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Advertisements

13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Od partitur k rybářství Můj profesní život – představujeme silné osobnosti z řad NIP Vladimíra Bendová Akademická knihovna JU Pobočka při Fakultě rybářství.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Bibliografická a rešeršní činnost Jednotná informační brána.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Vstup Knihovny univerzitního kampusu MU do systému měření výkonu BIX Zdeňka Dohnálková Knihovna univerzitního kampusu MU, Brno Pro Klub vysokoškolských.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU Bc. Radmila Kouřilová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Organizace a řízení systému oceňování Richard Almy.
PROGRAMOVÉ OBDOBÍ Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Představení OSF Tomáš Foltýn Prezentace pro vedoucí pracovníky, Národní knihovna ČR, Klementinum,
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Podpora strategické práce ve veřejné správě
Místní plán inkluze + OP VVV
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
7 let po „velkém třesku“ aneb kam jsme došli, kudy dál a s kým
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Prezentace univerzitního informačního systému
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Institucionální akreditace
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU
Aktuální informace o projektu
Transkript prezentace:

Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006

Impulsy pro použití IC zahraniční zkušenosti, především britská learning resource centers – Hatfield - konvergované služby vlastní existence teorie IC potřeba vlastní vědecko-výzkumné instituce pro koncepci nové knihovny

Vize Jeden komplex bez bariér (vše pod jednou střechou) Společné služby knihovní, informační, komunikační a prezentační Návaznost na výukový proces

Příprava I. Stanovení základních principů - společné služby - soustředění poradenských služeb k získávání a zpracování informací - návaznost na výuku, vlastní výuka Analýza vnitřního a vnějšího prostředí pro strategii Syntéza získaných dat, úprava strategie Získávání podpory pro záměr Formulace záměrů do základních dokumentů: stavebního programu budovy, koncepce ÚK

Příprava II. Obhájení záměrů ve stavebním programu, korekce záměrů – spolupráce/boj s projektantem Plánování - lidé: revize znalostí a dovedností, stanovení kompetencí, podíl na přípravě plánů typů služeb - pomůcky, materiál, ICT, nábytek – výčet a stanovení funkčních vazeb v zařízení Spolupráce s dalšími složkami organizace (spolupráce IT oddělení, studijní oddělení, získání laboratoře multimédií apod.)

Příprava III. Obhájení záměrů před zřizovatelem, získání podpory, získání úvazků – klíčové!!! Výběr nových zaměstnanců - zaškolování na integrované typy služeb - přechod na oborový princip - doplnění IT dovedností - informační výchova, výuka multimédií

Mezičas Vlastní převzetí budovy, stěhování Příprava provozu - nový provozní řád - jednotné stavění knihovního fondu - integrace elektronických zdrojů - příprava elektronické prezentace knihovny - dokončení orientačního systému

Skutečnost Slabé stránky Revize záměrů – skutečné možnosti budovy -Nemožné bezbariérové propojení s multimédii (protipožární předpisy) -Rozdělení obslužných funkcí do všech pater (pouze 1 výtah) – výhoda pro uživatele

Skutečnost Silné stránky Integrace knihovních a počítačových služeb, prezentační ve stejné budově Robustní knihovní systém, sdílení zdrojů, propojení na full-texty VŠKP aj. Plně kvalifikovaný a kreativní personál – tvůrce kvalitních instrukcí

Skutečnost Integrace instrukcí pro uživatele ke službám - elektronické žádanky, instrukce Vznik intranetu pro knihovníky - instrukce, metodiky, odkazy - forum Výuka, e-learning

Plány Zkvalitnění oborových informací - tématické mapy fondu (Konspekt), oborové brány Dokončení programu pro správu EIZ MVS v Alephu Integrace dalších dílčích knihoven Zavedení systému kontroly kvality služeb

Závěrem Úspěch/neúspěch – jak pro koho Jistý je vysoký standard služeb Co skutečně potřebuje komunita PřF? Information Commons jako výzva