Výpočet přijatého a předaného tepla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Změny skupenství látek - vypařování, var a kondenzace
Projekt teplo Na fyziku.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
KALORIMETR.
Teplo jako fyzikální veličina
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Měrná tepelná kapacita procvičení © Petr Špína 2011
Měrná tepelná kapacita látky
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Teplo jako fyzikální veličina
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA LÁTKY
MĚŘENÍ HUSTOTY.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTeplené jevy.
Pokusné určení tepla.
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_685.
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.34 Téma: Teplo Číslo.
Výpočet tepla při vypařování
Příklad tepelně izolované soustavy:
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Spočítej Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ str. 84, příklad 550 str. 84, příklad 550 Bazén o objemu 45m 3 se má naplnit vodou o teplotě.
Hustota.
Měrná tepelná kapacita
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 12.
Teplo ZŠ Velké Březno.
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ZMĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA KONÁNÍM PRÁCE.
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení třetí závislosti tepla. K přímé úměrnosti tepla na hmotnosti.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
Fyzika 8 Měrná tepelná kapacita látky. 3. Měrná tepelná kapacita látky Dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti přijmou stejné teplo, ale jejich.
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Spočítej Bazén o objemu 45m3 se má naplnit vodou o teplotě
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_13_TEPLO_TEST_VEDOMOSTI Název materiálu:
TEPLO.
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Přijaté teplo. (protokol). Téma Téma: Určení přijatého a odevzdaného tepla tělesem při tepelné výměně. Úkol: Úkol: Určení tepla odevzdaného horkou vodou.
MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA
zpracovaný v rámci projektu
Třída 3.A 15. hodina.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Výpočet přijatého a předaného tepla 03

Tepelná kapacita Různé druhy látek potřebují pro ohřátí o 1ºC různé množství tepla Tepelná kapacita je množství tepla, které potřebujeme pro ohřátí 1kg látky o 1ºC označení: c jednotka: J / kg.ºC nebo kJ / kg.ºC 02 01

Příklady tepelné kapacity látek Látka Tepelná kapacita c [ kJ / kg.ºC ] voda 4,18 železo 0,45 olovo 0,13 Látka s malou tepelnou kapacitou se rychle zahřeje a rychle vychladne Látka s velkou tepelnou kapacitou se pomalu zahřeje a pomalu vychladne

Zkus uhodnout: Z jakého materiálu se vyrábí kachlová kamna a proč Z čeho jsou vyrobeny topné plošky u žehličky na vlasy a proč Proč je v zimním období v nevytopené chalupě dlouho zima i když topíte jak o život Proč je vám v parném létě v kamenném hradě příjemně Cihlové domy a domy z siporexových tvárnic mají výbornou tepelně-izolační schopnost. Cihlové domy mají velkou tepelnou kapacitu, siporexové domy mají nízkou tepelnou kapacitu. Jak se tyto domy chovají při vytápění.

02

Výpočet tepla při tepelné výměně Q = m . c . (t2 – t1) Q – přijaté nebo odevzdané teplo [kJ] m – hmotnost tělesa [kg] c – měrná tepelná kapacita [kJ / kg.ºC ] (t2 – t1) – rozdíl teplot [ºC ]

Příklad 1: Jaké teplo přijme železná lžíce o hmotnosti 80g o teplotě 20 ºC, když ji ponoříme do polévky a lžíce se ohřeje na 60 ºC? m = 80g = 0,08 kg t1 = 20 ºC t2 = 60 ºC c = 0,45 kJ / kg.ºC -------------------------- Q = ?

Q = m . c . (t2 – t1) Q = 0,08 . 0,45 . (60 – 20) Q = 1,44 kJ Polévková lžíce přijme 1,44 kJ tepla.

03 Tepelné čerpadlo funguje jako obrácený proces chladničky. Tepelné čerpadlo přeměňuje nízkopotencionální teplo, odebrané z okolního prostředí, nejčastěji z venkovního vzduchu, půdy, nebo vody, na teplo vhodné k vytápění a ohřevu teplé vody. Tepelné čerpadlo má čtyři základní části a to výparník, kondenzátor, kompresor a expanzní ventil.Protože teplo odebrané zvenku nemůže samo od sebe přecházet z chladnějšího na teplejší těleso, musí tepelné čerpadlo převádět přijatou tepelnou energii z okolí na teplotní hladinu potřebnou k vytápění a přípravu teplé užitkové vody. Toto je prováděno za pomoci kompresoru, který ke svému provozu potřebuje elektrickou energii.   Nízko potenciální teplo vnějšího prostředí je tedy za pomocí pracovního teplonosného média odebíráno z výparníku a přiváděno do kompresoru. Kompresor pak nasává pracovní médium z výparníku, v němž nastává podtlak, médium se vypařuje, k čemuž spotřebovává výparné teplo ze zdroje. Páry teplonosného média jsou v kompresoru stlačeny, tím se zvýší tlak, páry se ohřejí a vhání se do kondenzátoru. Zde páry předají výparné teplo topné vodě, a tím zkondenzují. Zkapalněné médium pak protéká expanzním ventilem, kde expanduje, čímž ztrácí tlak a výrazně se ochlazuje. Poněvadž je pracovní médium chladnější než nízkopotencionální zdroj tepla, odčerpává z něho teplo a cyklus se znovu opakuje ve směru výparník, kompresor, kondenzátor, expanzní ventil. A jak funguje lednička?

Příklad 2: Do kádinky s chladnou vodou vložíme horké závaží. Voda se ohřála z 20 ºC na 34 ºC. Jaké je množství předaného tepla? m = 100g = 0,1 kg t1 = 20 ºC t2 = 34 ºC c = kJ / kg.ºC -------------------------- Q = ?

Q = m . c . (t2 – t1) Q = 0,1 . 4,18 . (34 – 20) Q = 5,85 kJ Voda přijme 5,85 kJ tepla.

Otázky Co je to tepelná kapacita, jak se značí a jaké má jednotky Jak se ohřívá a jak chladne látka s malou tepelnou kapacitou. Jak se ohřívá a jak chladne látka s velkou tepelnou kapacitou. Uveď vzorec pro výpočet množství předaného nebo přijatého tepla při tepelné výměně. Napiš co znamenají jednotlivá písmena ve vzprci včetně jednotek.

Autorská práva: 01 cihla http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stapel_bakstenen_-_Pile_of_bricks_2005_Fruggo.jpg O2 skladba zdiva http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Klinkerfassade.jpg 03 princip tepelného čerpadla http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Heatpump.svgla http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ze%C4%8F.JPG