CESTA NA WALL STREET Božena Genrtová. 9 2 5 10104 6 1 8 7 3 5 9 1010 7 6 43 21 8.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Advertisements

Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry Téma „Finanční trh“
Systém bank v ČR.
Ekonomická gramotnost
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Vznik, vývoj a formy peněz
 Využití  Bankovní účty  Příklady běžného účtu v domácnosti  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha.
Ekonomická gramotnost 9. ročník. Podmínky klasifikace v EG Vedený sešit A4 nelinkovaný V každém pololetí prezentace s referátem na zvolené téma (rozsah.
Ekonomická gramotnost
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Bankovní soustava Autor: Jaroslav Kvapil kód.
PENÍZE Kamila Kuběnová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kapitálové trhy Finanční systém Finanční investování
Krátkodobý finanční majetek Ceniny
2. září 2013VY_32_INOVACE_100206_Trh_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Hospodaření s oběžným majetkem
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
PENÍZE Božena Genrtová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Trh Božena Genrtová.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bankovnictví.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_12 Název materiáluPeníze AutorMgr.
Bankovní služby Úvěry Obchodní banky vykonávají : pasivní úvěrové operace (banka přijímá peníze) a aktivní ú.o. (banka poskytuje úvěry) Druhy úvěrů:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0108 Název vzdělávacího materiálu: Vývoj peněz.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
BURZY BURZY – druhy, způsob obchodování. lat. bursa – výměna 1531 – Beurs, Antverpy – obchodování směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi – New York,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka.
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

CESTA NA WALL STREET Božena Genrtová

1. Peníze: a)mají specifickou funkci na trhu, nejsou zbožímají specifickou funkci na trhu, nejsou zboží b)nejsou na trhu všeobecně použitelnénejsou na trhu všeobecně použitelné c)jsou všeobecně používány jako prostředek směnyjsou všeobecně používány jako prostředek směny

ŠPATNĚ!!! ZKUS TO ZNOVU ZKUSIT ZNOVU

2. Za Velkomoravské říše se: a)razily první mince na našem územírazily první mince na našem území b)se platilo železnými hřivnami a plátěnými šátečkyse platilo železnými hřivnami a plátěnými šátečky c)se platilo zlatými prutyse platilo zlatými pruty

ŠPATNĚ!!! ZKUS TO ZNOVU ZKUSIT ZNOVU

3. Zlatý standart znamená: a)nákup zlata za penízenákup zlata za peníze b)výměna zlata za penízevýměna zlata za peníze c)nesouvisí s penězinesouvisí s penězi

ŠPATNĚ!!! ZKUS TO ZNOVU ZKUSIT ZNOVU

4. Současné peníze splňují tyto vlastnosti: a)variabilita, různorodost, dočasnostvariabilita, různorodost, dočasnost b)trvanlivost, dělitelnost, stejnorodost, velkou hodnotutrvanlivost, dělitelnost, stejnorodost, velkou hodnotu c)omezenou hodnotu, univerzálnost, rozmanitostomezenou hodnotu, univerzálnost, rozmanitost

ŠPATNĚ!!! ZKUS TO ZNOVU ZKUSIT ZNOVU

5. Příjmy domácnosti se dělí na: a)hotovostní a bezhotovostníhotovostní a bezhotovostní b)dočasné a trvalédočasné a trvalé c)pravidelné a nepravidelnépravidelné a nepravidelné

ŠPATNĚ!!! ZKUS TO ZNOVU ZKUSIT ZNOVU

6. Spotřební koš představuje: a)průměrný soubor statků a služeb nakupovaný všemi domácnostmiprůměrný soubor statků a služeb nakupovaný všemi domácnostmi b)všechny výdaje domácnosti na nákup statků a služebvšechny výdaje domácnosti na nákup statků a služeb c)soubor všech nákupů zboží a služeb určité skupiny domácnostísoubor všech nákupů zboží a služeb určité skupiny domácností

ŠPATNĚ!!! ZKUS TO ZNOVU ZKUSIT ZNOVU

7. Osobní bankrot je: a)situace, kdy člověku dojdou veškeré penízesituace, kdy člověku dojdou veškeré peníze b)obdobou bankrotu firmy a dochází k rozprodání majetku nebo splácení dluhu po dobu pěti letobdobou bankrotu firmy a dochází k rozprodání majetku nebo splácení dluhu po dobu pěti let c)není u nás možný, nelze vyhlásitnení u nás možný, nelze vyhlásit

ŠPATNĚ!!! ZKUS TO ZNOVU ZKUSIT ZNOVU

8. Obchodní banky: a)spravují zejména finance státu a jeho organizačních složekspravují zejména finance státu a jeho organizačních složek b)jsou zcela nezávislé podnikatelské subjekty, nikdo na ně nedohlížíjsou zcela nezávislé podnikatelské subjekty, nikdo na ně nedohlíží c)jsou součástí dvouúrovňového bankovního systému a podléhají odbornému dozoru nad svou činnostíjsou součástí dvouúrovňového bankovního systému a podléhají odbornému dozoru nad svou činností

ŠPATNĚ!!! ZKUS TO ZNOVU ZKUSIT ZNOVU

9. Bankovní účet: a)zajišťuje kdykoli ukládat hotové peníze do bankyzajišťuje kdykoli ukládat hotové peníze do banky b)je virtuální prostor v bance, kam lidé a firmy ukládají penízeje virtuální prostor v bance, kam lidé a firmy ukládají peníze c)zajišťuje bance bankovní platbyzajišťuje bance bankovní platby

ŠPATNĚ!!! ZKUS TO ZNOVU ZKUSIT ZNOVU

10. Burza cenných papírů je místo, kde: a)může každý obchodovat se svými cennými papírymůže každý obchodovat se svými cennými papíry b)se setkává nabídka cenných papírů a poptávka po nichse setkává nabídka cenných papírů a poptávka po nich c)se obchoduje podle stanovených pravidel s různým zbožímse obchoduje podle stanovených pravidel s různým zbožím

ŠPATNĚ!!! ZKUS TO ZNOVU ZKUSIT ZNOVU

Konec testu

ZDROJE  _New_York_-_Octobre_2008.jpg _New_York_-_Octobre_2008.jpg  HORECKÝ, Jan a Martin DRNEK. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, 2011, 3 sv. ISBN