Pozorně si přečtěte text

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁZDNINY Pozorně si přečtěte povídku a najděte 5 věcí, které se nemohly stát.
Advertisements

Nejprve si Přečtěte pozorně text
BLANOKŘÍDLÝ Hmyz Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_334.
CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.
Alena ráda jezdí vlakem. Vždycky říká, že je to daleko lepší, než cestovat autobusem. Ve vlaku může člověk zažít hodně zajímavých věcí pak je na co vzpomínat.
Pozorně si přečtěte povídku
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s blanokřídlým hmyzem Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu,
METODICKÝ LIST MEDARDOVÁ-Žáci si čtou pohádku z tabule, doporučuji předem natisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU..- úkolem je.
METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za.
DVOUKŘÍDLÍ 1 pár blanitých křídel
Způsob života a dorozumívání včely medonosné
RYBÁŘ Velkým městem protéká řeka. Jmenuje se Bělá. Proč Bělá? To proto, že je plná zelených ryb. Ryby v řece plavou, skáčou a potápějí se, jak je to.
POUŤ Jana bydlí v malé vesnici, kde se většinou nic mimořádného neděje. Dnes je ale všechno jinak. Je sobota a přijela pouť. Maringotky zaparkovaly.
METODICKÝ LIST Předem natiskneme a rozdáme text pohádky. Žáci čtou z tabule nebo z listu. Do textu jsou vložena slova, která tam nepatří a nedávají smysl.
SPORTOVÁNÍ Pavel byl docela obyčejný kluk. Vyrůstal u svých rodičů se třemi dalšími sourozenci, a když mu bylo pět let, začal chodit do školy. Ve škole.
PROCVIČOVÁNÍ SLOVNÍCH DRUHŮ Spojte slovesa s podstatnými jmény ZPÍVAT SKLÍZET PSÁT VOLAT ZALÉVAT  MOBIL  ZAHRADA  KAREL GOT  POZNÁMKA  BRAMBORY.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Hmyz v sadech a zahradách
VY_32_INOVACE_Př.5.05_Včela medonosná-prezentace
METODICKÝ LIST OZVĚNA- žáci čtou motivační básničku, na kterou navazuje další úkol. V něm žákům připomeneme, že ozvěna opakuje vždy konec slov. Můžeme.
Olympijské hry jsou vždycky velkou událostí na celém světě. Slyšíme o nich v rozhlase, vidíme záběry v televizi, čteme o všem, co se každý den událo v.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_19_Včela medonosná Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
 POZORNĚ SI PŘEČTĚTE NÁSLEDUJÍCÍ TEXT  Hlavní město České republiky Praha patří mezi nejkrásnější města světa. Proto jsou její ulice stále plné domácích.
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
Přečtěte si text a najděte 5 věcí, které se nemohly stát NÁVŠTĚVA.
2 páry křídel, samice má na zadečku kladélko ( žihadlo),
Bezobratlí v sadech a zahradách
MODRÉMOŘEPÍSEKSŮLN ÁMOŘNÍKSI BOTYZUL. DONOCISIDLOUHOZPÍV ALDRUHÝDENPAKDLOU ZEZÍVAL. ROZLUŠTÍTE DVĚ TAJEMNÉ TABULE? URČETE SLOVNÍ DRUHY.
Jenda jezdí moc rád k tetě a strýčkovi na návštěvu do malé vesnice, která se jmenuje Lhota. Je to nedaleko od jeho domova. Pěšky tam ale dojít nejde,
ZVÍŘÁTKA DVORKU – VČELY
Zoologická zahrada je místo, které můžeme navštívit v každou roční dobu, každý všední den, v sobotu i v neděli. Pokaždé tam je na co se dívat. Martin.
Opakování slovních druhů. Opakování slovních druhů.
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
CITOSLOVCE Vyjadřují city, nálady, výzvy nebo hlasy a zvuky lidí, zvířat a věcí. Označujeme je číslem 10.
VČELA MEDONOSNÁ.
Blanokřídlý hmyz v sadech a ovocných zahradách.
Život na louce – Včely TÝDEN U PŘEDŠKOLÁKŮ
Matka Rozvinuté Vaječníky Nerozvinuté Vaječníky Dělnice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_02_MOTÝL Autor:Mgr. Libuše Stonawská Předmět:Přírodověda Třída: 4. ročník Šablona projektu:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s běžnými druhy hmyzu, vyskytujícími.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
VY_32_INOVACE_09_VČELA_ život, význam včely AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
VY_32_INOVACE_09_Přírodověda_ 4.ročník_ 17_Včela medonosná Autor : Jiří Martínek, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : listopad 2011.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Včela medonosná Prvouka, 2. třída.
Anotace – Včely   Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, schopnosti shrnout důležité.
Včela medonosná Vytvořil: Jiří Burda
ŽIVOT VČEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
ZŠ a MŠ Nedašov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_13_Louka - shrnutí
VČELA MEDONOSNÁ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
Zvířata v lese – mravenec lesní
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
VY_32_INOVACE_09 09 Ze života včel autor: Mgr. Jana Kobylková
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_13_Zvířata
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
Včely Jan Bureš.
Vypracovala: Beáta Tupá
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
Transkript prezentace:

Pozorně si přečtěte text VČELY Pozorně si přečtěte text

Včely mají zajímavý život Včely mají zajímavý život. Žijí v úlech ve velkých rodinách, kterým vládne král- otec. Vedle něj tam je mnoho samců, kterým říkáme trubci ještě mnohem více včel- dělnic. Včelí královna je z nich největší. Jejím jediným úkolem je sníst vajíčka. Z nich se pak vylíhnou larvy, které se později přemění v kukly a z kukel jsou nové včely. Takovéhle povídání o včelách a ještě mnohem více už Ivan dobře znal. Včelky také několikrát zahlédl, hlavně v létě na zahradě, kde skákaly v trávě. Dobře také věděl, že se k jejich mraveništi nemá nikdo přibližovat. Jednou však neposlechl, zašel hodně blízko a dostal žihadlo,. Hodně to bolelo, na oteklý prst pomohl obklad z octové vody.

Po této příhodě si Ivan dával na včely lepší pozor, jejich život ho dokonce začal zajímat a chtěl o nich vědět co nejvíc. A tak se někde dočetl, že dělnice krmí královnu krupicovou kašičkou, že se starají o narozené včelky, že dovedou z vosku postavit malé komůrky pro snesená vajíčka a že také dovedou jedovatým žihadlem zahnat jiný hmyz nebo i cizí včely, které by se chtěly do jejich úlu dostat.

Hlavní činností včel je sbírat z květů sladkou šťávu a nosit ji do úlu Hlavní činností včel je sbírat z květů sladkou šťávu a nosit ji do úlu. Tam se z nich tvoří chutný a zdravý cukr. Včely jsou také důležité proto, že rostliny opylují. Na nožkách mají jemné chloupky, na kterých se zachycuje pyl, takový žlutý prášek, který včely přinášejí na rostliny, ty pak mohou dobře vykvést a vytvořit plody. Včely jsou užitečný hmyz, ale chytat je do ruky nebo si je prohlížet hodně zblízka se nevyplácí.

KOLIK VĚCÍ JE V TEXTU UVEDENO NESPRÁVNĚ? 6

Kdo vládne ve včelím úlu? Jaký úkol má královna? Kde žijí včely? Včely pobíhají po trávě? Jakou kašičkou krmí dělnice svoji královnu? Co se vytváří v úlu ze šťávy květů?

SPOJTE TUČNÁ PÍSMENA VE SLOUPEČKU A NAJDETE UKRYTÁ SLOVA mateřídouška Podnájemníci Každodenní Velikonoce hádanka

stříbrolesklá nevycvičený pampeliška čtyřúhelník

dobrosrdečný šeřík jabloň

METODICKÝ LIST Učitel postupuje dle pokynů v prezentaci, doporučuji předem vytisknout text. Žáci čtou z tabule, poté plní úkoly z listu, kontrola opět z tabule. Je na uvážení učitele, jakou formu zvolí.

Citace: Text: Text: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl Citace: Text: Text: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 64 Úkoly: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 66 Obrázky dle pořadí v DUM: 1. Dostupný z http://www.wildlife.sk/pictures/fototyzdna/32b.jpg dne 13.11. 2012 2. Dostupný z http://www.biolib.cz/IMG/GAL/193.jpg dne 13.11. 2012 3. Dostupný z http://www.naturfoto.cz/fotografie/krasensky/strevlik- medeny-2008_076.jpg dne 13.11. 2012 4. Dostupný z http://static1.kleinezeitung.at/system/galleries_520x335/upload/1/0/0/5130 88/hornisse_270707-orf308.jpg dne 13.11. 2012