Husitské války Lukáš Petr 5.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLÁDA JIŘÍHO Z PODĚBRAD
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Průběh husitské revoluce
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
HUSITSKÁ REVOLUCE Vítězství
Husitská revoluce konec.
DOBA HUSITSKÁ 1.
Jan Ulrych 7. B 31. základní škola
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Václav Horek 31. Základní škola 7. B
JAN ŽIŽKA Z TROCNOVA A KALICHA
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
DUM (digitální učební materiál)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Husitství a husitské války
Náboženské nebo sociální hnutí?
Poslední fáze husitské revoluce.
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Vývoj veřejné správy v českých zemích Přednáška č. 3 Správní experimenty husitské revoluce JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011.
Kristýna Cejnková Tereza Bencová
Středověk v českých zemích
Husitství v obrazech a v otázkách
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Husité a husitské války
Vlastivěda 4. ročník ZŠ „Významné osobnosti českého národa“
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/55 Anotace Husité a husitské války – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
Lipany.  Lipany leží 4 km západně od Kouřimi.  První záznam o vesnici je z roku  Do české historie se zapsala bratrovražednou bitvou.  30.května.
DOBA HUSITSKÁ.
Prokop Holý Pavla Baumgartnerová.
Husitské války Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o husitských válkách.
Husitství Jméno
Opakování Doba husitská
byly vojenské výpravy proti nevěřícím či kacířům. Vyhlašovala je
Od Karla IV. k husitským válkám
Doba husitská.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma: Husitské války Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
HUSITSTVÍ.
Prokop Holý
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
DOBA HUSITSKÁ.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Výsledky husitské revoluce a její význam
Zikmund Lucemburský. Základní údaje Narození:15. února 1368, Norimberk,Německo Úmrtí:9.prosince 1437,Zmojmo Pohřeb:Římskokatolická katedrála,Oradea Manželky:Marie.
Husitské války VY_32_INOVACE_63_Husitské války Šablona III/2
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY PROTI HUSITŮM
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
VY_32_INOVACE_19 Husitské války Autor: Mgr. Jiří Šimůnek
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
HUSITSTVÍ.
Jan Hus, husitství.
Husité si zvolily jako hejtmana Jana Žižku. V roku 1431 u Domažlic se jim povedlo s zpěvem odehnat křižáky s písni Ktož sú boží bojovníci 1424 si po.
Transkript prezentace:

Husitské války Lukáš Petr 5.A

Začátek Jako začátek Husitských válek bereme 1. pražskou defenestraci 30. června 1419. Po tomto incidentu Prahu opustilo mnoho Německých měšťanů. Převrat byl schválen Václavem IV, který krátce na to umírá.

První bitva Právoplatný český král Zikmund nebyl pro většinu přijatelný a tak nemohl nastoupit na trůn. Roku 1420 byla na požádání Zikmunda vypravena Papežem Křižácká výprava do Čech. Toto Křižácké vojsko bylo tvořeno Němci, Uhry, Rakušany a dokonce českými katolíky. Všichni byli pod vedením Zikmunda.

Zikmund se snažil dobýt Prahu, ale marně Zikmund se snažil dobýt Prahu, ale marně. Ve slavné bitvě na Vítkově hoře, která se konala 14. 7. 1420, byli křižáci poraženi husity pod vedením Jana Žižky. Po této bitvě byli Křižáci nuceni se stáhnou.

Druhá Křižácká výprava do Čech Roku 1422 se Zikmund opět pokusil s pomocí Křižáků dobít Čechy. Jako i jeho první pokus tak i ten druhý nevyšel.

Čáslavský sněm Na jaře roku 1421 svolali pražané Čáslavský sněm, kde se zvolily dočasnou zemskou vládu. Ta se však brzy rozpadla.

Jan Žižka a Tábor Mezi lety 1422 a 1423 vrcholily spory mezi Žižkou a táborským kněžstvem. Na tento popud Žižka odešel z tábora a založl mocné seskupení ve východních Čechách. S touto skupinou pak Žižka bojoval proti katolíkům a umírněným husitům. 11. října 1424 Jan Žižka z Trocnova umírá při obléhání Přibyslavi.

Po Žižkově smrti Po Žižkově smrti navázaly všechny tři hlavní strany (táboři, pražané, sirotci) vojenskou spolupráci a ovládli většinu Čech. Poté podnikali vojenské výpravy do sousedních zemí Koruny české (Slezska, Horní Lužice), také do Německa, Rakouska a Uherska.

Do těchto zemí jezdili za záminkou šíření Husitské víry, ale také protože potřebovaly peníze, které do Čech za Husitství neproudily protože Papež na Čechy uvalil embargo, těžba v kutných dolech poklesla.

Prokop Holý Novým Husitským taktikem se stal táborský Prokop Holý. Díky jeho taktice se dařilo Husitům pokračovat v sérii vítězství. 1426 porazili saskou výpravu před Ústím nad Labem. 1427 byla husity poražena další křižácká výprava u Tachova. V srpnu 1431 se prý křižácká výprava rozprchla jen co uslyšela slavný chorál: Kdož jsú boží bojovníci.

Bitva u Lipan V roce 1433 se konal říšský koncil v Basileji, kde se husité snažily obhájit čtyři pražské články. Záhy však zjistily že jednání jsou bezvýznamná a tak koncil opustili. Neshody mezi Husity vyřešila bitva u Lipan 30. května 1434, kde byli radikální Husité poraženi umírněnými a katolíky.

Basilejská kompaktáta Nakonec roku 1436 byla v Jihlavě podepsána Basilejská kompaktáta.