Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106 Autorizace MMR pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Kuchař (6 – ÚK 3) Číšník (2 – ÚK 1) Barman (rozšiřující) Sommelier (rozšiřující) Autorizace MZe pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Cukrář (7 – ÚK 5) Pekař (4 – ÚK 4) Řezník (11-ÚK 10)
Hlavní cíle ověřování odborné způsobilosti pro dílčí kvalifikace Zvýšení zaměstnatelnosti Motivace k dalšímu vzdělávání Podpora celoživotního vzdělávání Získání úplné kvalifikace, výučního listu
Zkušenosti - poznatky jmenování autorizovaných zástupců a jejich další vzdělávání zpřísnění výběru – záruka kvality a úrovně zkoušky pro podnikatelské svazy a asociace i pro další potenciální zaměstnavatele (splnění požadavků na autorizovanou osobu čestným prohlášením nejsou vždy zárukou kvality a úrovně)
Zkušenosti - poznatky nedostatečná informovanost autorizovaného zástupce: o povinnostech vyplývajících ze jmenování autorizovaným zástupcem (neví, co vše ho vlastně čeká) o organizaci, průběhu, vlastním obsahu zkoušky (sjednocení zadání zkoušek - hodnotící standardy jsou příliš obecné) o obsahu požadavků na uchazeče o zkoušku (uchazeč neví, jaké znalosti a dovednosti by měl umět a prokázat, nerozumí pojmům, uvedeným v kvalifikačních a hodnotících standardech)
Zkušenosti - poznatky zkoušení pouze jedním autorizovaným zástupcem značně náročná příprava, organizace a vlastní průběh zkoušky objektivita při zkoušení může vést ke znehodnocení zkoušek
Návrhy na doplnění systému Zpřísnění a sjednocení požadavků na autorizovanou osobu, autorizovaného zástupce, zkušební komise Zpřesnění kvalifikačních a hodnotících standardů Zvýšení odpovědnosti podnikatelských svazů a asociací za kvalitu a úroveň získaných kvalifikací Aktualizace Živnostenského zákona
Implementace Vzdělávání autorizovaných osob a jejich autorizovaných zástupců po jmenování, průběžně po dobu platnosti autorizace Posilování odpovědnosti podnikatelských svazů a asociací jako uživatele služby Zajištění publicity systému získávání kvalifikací
Děkuji za pozornost RNDr. Jana Marková