Zahradničení v zahraničí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Advertisements

Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Konference k otázkám integrace mládeže migrantů v České republice v rámci EU projektu iYouth úterý 4. prosince 2012, 9:30 – 16:00 Ministerstvo vnitra Projekt.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Finanční možností svépomocných skupin
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
THE GARDEN A PLACE FOR LIFELONG LEARNING Projekt partnerství Grundtvig.
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Péče o zraněné živočichy ve světě Jan Plesník Konference o Národní síti záchranných stanic, Praha,
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Společenská odpovědnost organizací
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
OSN (United Nations Organization)
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Komunitní a otevřená škola
PHDZ2 Filozofie pro doktorské studium 2 1) Základní informace o organizaci studia 2) Úvod do komunikace vědy Zdeňka Jastrzembská
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Sídla -venkovská sídla a jejich funkce města – definice, funkce, urbanizace, suburbanizace, … struktura měst Andrea Pivná 4.Z.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
Stránky o Austrálii. kontakty Jméno: Veronika Věk: 16 let Zájmy: basket, hudba
Ochrana fytogenofondu IBPGR – Mezinárodní rada pro GZ rostlin – 1974 IPGRI – International Plant Genetic Resources Institute, Mezinárodní ústav pro GZ.
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
Jakub Alexa Zita Dostálová
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Primární pediatrie-Evropa a ČR MUDr. Gabriela Kubátová OSPDL ČLS JEP Praha červen 2015.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Soudobý svět Ekonomický pohled
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Občanem Evropské unie.
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Zahrádkáři na Kraví hoře
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
Transkript prezentace:

Zahradničení v zahraničí Kateřina Prajznerová Veronika Šimšová Kateřina Štěpánková Veronika Šusterová

Asie

Japonsko - začátky zahrádkářských osad v letech 1924-1926 (města Koyto a Osaka) po evropském vzoru (zejména Velká Británie a Německo) - do II. světové války nebyl o zahrádkaření velký zájem - po konci války se z každého volného místa stával prostor pro pěstování a produkci zeleniny. Toto malé zahrádkaření/farmaření ale nebylo v té době povoleno - “Nochi-ho“ – zemědělský zákon proto omezil pěstování pro ne-farmáře. Se vznikem tohoto zákona se ne-farmářská produkce stala ilegální - důsledkem prudkého nárustu industrializace se zmenšila plocha pro farmáře a způsobila vznik zanedbaných a nelegálně držených farem. nekteré z nich začali spravovat obyvatelé měst a těmto místům se říkalo „Kashi -noen“

Japonsko - „Kashi-noen“ se časem stávaly více rekreačním místem - v 60. letech kvůli poklesu produkce rýže začala vláda podporovat a rozšiřovat kashi-noen v městských oblastech -o kashi-noen se začali nejen kvůli samotné produkci ovoce a zeleniny, ale i kvůli narůstajícímu fenoménu rekreace v těchto zahrádkářských osadách zajímat krajinní architekti, urbanisté a státní úředníci a obecně se problematika těchto osad dostala do popředí. To přimělo vládu, která do té doby mlčky kashi-noen přehlížela, aby tyto osady začala respektovat - v roce 1975 vydalo ministerstvo zemědělství, lesnictví a rybolovu zákon o „osadách pro rekreaci“ – to obyvatelům měst umožňovalo rekreaci, pěstování plodin, to vše legálně a blízko domovu, s tím, že platili nájem městu. Těmto osadám se začalo říkat „shimin-noen“ nebo také občanské zahrady

Japonsko - v myslích urbanistů a krajinných architektů měly tyto občanské osady zkvalitnit do té doby zanedbaný volný prostor ve velkých městech. Osady dostaly podporu také od vlády, která se stále potýkala s nízkou produkcí rýže -to vedlo v r. 1989 k vytvoření tzv. zákona o podnájemních osadách pro speciální užití. Poté následoval v r. 1990 další zákon na podporu Kleingarten osad (osady podle německého vzoru, které měly I vzdělávací význam) - to vedlo k otevření dalších osad, které do té doby nemohly existovat v důsledku zemědělského pozemkového práva

Japonsko - byly ale nevýhodné podmínky pro nájemce. Ten si neměl možnost si pronajmout zahrádku na více jak pět let a majitel pozemku měl právo kdykoli smlouvu vypovědět z téměř jakýchkoliv důvodů, což byl opak principu shimin-noen. I přes tato potencionální rizika osady prospívaly -v r. 1994 vyšly doplňující zákony, které podpořily nájemce v dlouhodobém užívání zahrádek v tom směru, že si mohli nájemci prostor pronajmout na vice jak dvacet let a majitelé pozemku nemohou vypovědět smlouvu tak snadno. - existují tři typy shimin-noen. 1. typ je využíván běžnými obyvateli měst, včetně dětí i starších – tyto spravovány obecními úřady. 2. typ je pro staré obyvatele, kteří se díky nim udržují v aktivním životě. Tyto si většinou osadnící spravují sami nebo odbor sociální péče. 3. typ je slouží pro vdělávání školáků, kteří tak mají možnost si zahrádkaření vyzkoušet. Tento typ spravuje školní rada.

Jiná fauna a flóra Jiná než ve zbytku světa Mnoho endemitů Izolace kontinentu a jiné životní prostředí Vakoveverka Klokanka sličná

Příklady měst s komunitními zahradami a jejich stránky: -Melbourne Národní asociace sdružující městské "farmy" a komunitní zahrady v Austrálii. http://communitygarden.org.au Příklady měst s komunitními zahradami a jejich stránky: -Melbourne "Veg Out Community Gardens" - Komunitní Zahrada Veg Out - http://www.vegout.asn.au/ "Rushall Garden" - Komunitní Zahrada Rushall Garden - http://rushallgarden.wordpress.com/ "Ringwood Community Garden" - Komunitní Zahrada Ringwood - http://www.ringwoodcommunitygarden.org.au/

-Canberra -Brisbane -Busselton "Canberra Organic Growers Society" - nezisková organizace v hlavním městě Canberra sdružující zahrádkáře - http://www.cogs.asn.au/community-gardening-conference/ -Brisbane "Vera Street Community Garden" - Komunitní Zahrada Vera Street - http://www.verastreetgarden.org/index.html -Busselton "Busselton Community Garden" - Komunitní Zahrada Busselton - http://www.busseltoncommunitygarden.org.au/

Melbourne Často nazýván : ,,Australské zahradní město“ – zahrady a parky Kontrast s mrakodrapy

Melbourne zahrada Na rozdíl od jiných chybí pevné bariéry mezi okolím a políčky Květiny, zelenina i umělecká díla stejné postavení Kralíci, kuřata, andulky a křepelky dodávají jinou dimenzi Zahrádkáři, umělci a návštěvníci dělají zahradu oázou v nejfrekventovanější turistické oblasti

Zajímavost ve financování ÚNOR 2014 Komunitní zahrady příslíbený příspěvek 1,5 milliónu AUD Federální vláda odmítla Například AUSVEG (sdružení výrobců potravin, zisk) kritika zahrad- chybí kontrola kvality a bezpečnosti potravin Komunitní zahrady oblíbené a pro vládu suma zanedbatelná Sdružení zahrádkářů rozhodnutím zklamaná

Evropa

Evropské krajiny první zahrádkářské kluby vznikali na počátku 19. století v německých krajinách Německo- 1,4 mil. zahrádkářských kolonii s rozlohou 470 km2. (v Berlíne 833 kolonii) Rakousko- už v roce 1910 zahrádkářská kolonie ve Vídni (dnes ve Vídni 235), v celém Rakousku vyše 39 000 zahrádek na 1000 ha první zahrádkářské kolonie v Nizozemsku (rok 1838), dnes 240 000 zahrádek v Dánsku založili první osadu roku 1884, zahrádkářský zákon tam chrání osady před zrušením dánská tradice zahrádek se potom rozšířila do ostatních skandinávských krajin (Švédsko, Norsko a Finsko) 

Evropské krajiny Švédsko- první osada roku 1895 v Malmö, víc jako 26.000 zahrádkářských osad Finsko- postavili první osadu v Tampere roku 1916, dnes ve Finsku asi 5000 zahrádek, některé aj v severních oblastech Norsko- asi 2000 zahrádkářských kolonii, nejstarší, se datuje do roku 1908 Polsko- 5000 osad na 44 000 ha Ve Velké Británii má Národní zahrádkářská společnost 100 000 členů, v zemi je na 12 000 ha 300 000 zahrádek a na každých 100 z nich je zapsáno 57 čekatelů Evropská liga zahrádkářů byla založena v Lucemburku již roku 1926

Příklad- Berlín Berlín- víc jako v mnoha ostatních městech, exponenciální nárůst počtu městských zeleninových zahrad např. Allmend Kontor, obrovské městské zahrady vytvořené na předtím opuštěných dráhách historického letiště Tempelhof jedna z nejznámějších městských zahrad v Berlíne- Prinzessinnengarten- vznik v roce 2009 Prinzessinnengarten je jedna z mnohých ekologických zemědělských projektů prosperujících v mnohých městech po celé Evropě

nezisková organizace Nomadisch Grün (Nomadic Green) v spolupráci s dobrovolníky a sousedy založila v létě 2009 v Moritzplatz v Berlíne, na místě, které bylo pustatina více jako půl století, velkosti fotbalového hřiště městská zeleninová zahrada založená s cílem místného pěstovaní plodin a vzdělávání spolupráce a společné učení mezi heterogenní urbánní společností alternativní využití městských pozemků, potravinová soběstačnost, komunitní spolupráce, spojení se širšími společenskými otázkami, otázkami biodiverzity, zdravé výživy, recyklace, právy životního prostředí, změnou klímatu, sociálního postavení marginalizovaných komunit, testováním místních ekonomických modelů napětí mezi společenským povědomím a schopností podporovat sami sebe

Příklad spolupráce- Otesha a Urban Allotment Gardens jedinečný mezinárodní projekt spojující městské zahrady pěti evropských krajin, který umožňuje sdílet společné postupy a budovat nové městské zahrady- projekt  European Urban Garden Otesha seznam zapojených městských zahrad v zemích: Francie, Velká Británie, Španělsko, Německo a Itálie: http://otesha-gardens.eu/info/gardensinfosheets/ Urban Allotment Gardens- projekt, kde se zapojili skoro všechny evropské krajiny- pochopení a řízení městských zahrad v různých aspektech vytvořením interdisciplinární sítě na podporu zahrad, jejich správy a znalostí o nich většina evropských zemí, včetně České republiky a Slovenska http://www.urbanallotments.eu/action-in-detail/participants-partner-countries.html

Severní Amerika Amerika

Go Semi-Public v osobním vlastnictví dvou rodin The Tennessee River Gardens and Nature Preserve www.rivergardens.org v osobním vlastnictví dvou rodin nejsou veřejně přístupné, ale jsou otevřené veřejnosti na základě rezervace pro vzdělávací účely  nabízí: a gated wildflower garden butterfly pavillion wildflower trail duck habitat field trips

Get a University Sponsor Atlanta Urban Garden Program www.ugaurbanag.com sponzorovaný University of Georgia Center for Urban Agriculture nabízí podporu s propagací, pěstováním i distribucí

Potenciál zahrádkářských kolonií ekologické zahrádkářství a včelařství, experimentování při pěstovaní banka semen a jejich výměna, zachovaní starých odrůd vzdělávání veřejnosti o ekologickém zahrádkářství, kurzy vaření v zahradách místo pobytu dětí, pozorování přírody, jejich vzdělávání, land-art pro děti zapojení seniorů z domovů důchodců rozvoj kompostování, vermikompostingu pikniky, vernisáže, workshopy, slavnosti a jiné akce pro veřejnost pravidelné čistění krajiny zapojení dětí a dospělých s postižením, se sociálním znevýhodněním mezigenerační a multi-kulturní střetnutí spolupráce s obchodníky, restauracemi

Problémy v zahrádkářských koloniích nedostatek městských pozemků finanční problémy znečistění anebo kontaminace půdy a ovzduší použití vody možné krádeže mezigenerační tenze nutnost přizpůsobení klimatickým podmínkám

Zdroje- Asie http://wwwlib.teiep.gr/images/stories/acta/Acta%20523/523_19.pdf http://www.japanfs.org/en/news/archives/news_id034564.html

Zdroje Australie Národní asociace sdružující městské "farmy" a komunitní zahrady v Austrálii. http://communitygarden.org.au "Veg Out Community Gardens" - Komunitní Zahrada Veg Out - http://www.vegout.asn.au/ "Rushall Garden" - Komunitní Zahrada Rushall Garden - http://rushallgarden.wordpress.com/ "Ringwood Community Garden" - Komunitní Zahrada Ringwood - http://www.ringwoodcommunitygarden.org.au/ "Canberra Organic Growers Society" - nezisková organizace v hlavním městě Canberra sdružující zahrádkáře - http://www.cogs.asn.au/community-gardening-conference/ "Vera Street Community Garden" - Komunitní Zahrada Vera Street - http://www.verastreetgarden.org/index.html "Busselton Community Garden" - Komunitní Zahrada Busselton - http://www.busseltoncommunitygarden.org.au/

Zdroje Evropa Urban Allotment Gardens: http://www.urbanallotments.eu EUGO- European Urban Garden Otesha: http://otesha-gardens.eu Grow the Planet: Urban vegetable gardens: in Europe Berlin is number one: http://www.growtheplanet.com/en/blog/better-world/article/716/urban-vegetable-gardens-in-europe-berlin-is-number-one Inter press service: Urban Farming Takes Root in Europe: http://www.ipsnews.net/2011/07/urban-farming-takes-root-in-europe/ RVTH- Aachen University: Urban Agriculture in Europe: http://www.rwth-aachen.de/go/id/cniw/?lidx=1 Prinzessinnengarten: http://prinzessinnengarten.net/about/ Allotment (gardening): http://en.wikipedia.org/wiki/Allotment_(gardening)

Zdroje Severní Amerika The Tennessee River Gardens and Nature Preserve www.rivergardens.org Atlanta Urban Garden Program www.ugaurbanag.com