Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zahrádkáři na Kraví hoře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zahrádkáři na Kraví hoře"— Transkript prezentace:

1 Zahrádkáři na Kraví hoře
Hospodaření v krajině Zahrádkáři na Kraví hoře

2

3 Zahrádky pro všechny generace
Zahrádkářská činnost poskytuje pracovní aktivitu pro všechny generace a přináší s sebou také sociální aspekty - lidé všech generací se společně starají o kus přírody: U dětí tato činnost vytváří kladný vztah k vlastnoručně vypěstovaným hodnotám - zelenině, ovoci či květinám, umožňuje jim hraní a pobyt v přírodě a také praktické poznávání celoročního vegetačního cyklu i mnoha druhů zpěvného ptactva a hmyzu. Pro aktivní věk vytváří alternativu sportu a možnost fyzické práce a rozvíjení manuálních dovedností.

4 Zelené plíce města – iniciativa Dejchej Brno
Současné varující výsledky měření čistoty ovzduší v Brně sleduje iniciativa Dejchej Brno. Brno především díky narůstající dopravě čelí problému se špatnou kvalitou ovzduší, roční a denní limity polétavého prachu překračuje od roku Dlouhodobé problémy jsou s překračováním limitů pro znečištění oxidem dusičitým nebo benzo-a-pyrenem. Zákon a evropská směrnice o ovzduší oficiálně povolují překročit denní limit (50 µg/m3) pro znečištění prachem po 35 dnů během kalendářního roku.

5 V Brně je ovšem tento limit mnohonásobně překračován
V Brně je ovšem tento limit mnohonásobně překračován. Nejhorší je situace na ulici Úvoz, která se nachází v bezprostřední blízkosti zahrádkářské kolonie na Kraví hoře. Proto je dle našeho názory zásadní zde zahrádkářskou kolonii nerušit, ale naopak podpořit její rozvoj.

6 Park – nevratná investice
Přestavba na park není výhodná ani z hlediska finančního, jelikož by stavba vyžadovala velké finanční investice, které jsou v případě parku víceméně nevratné. Tato výstavba není výhodná ani z hlediska životního prostředí (narušení okolí během stavby, zvýšená doprava, park by jako regulátor ovzduší začal pracovat až za delší dobu – doba přestavby + doba růstu dřevin/rostlin). Podle studie Ústavu systémové biologie a ekologie Akademie věd ČR fungují zahrádky jako klimatizační jednotky, které bez nároku na energii zvlhčují a ochlazují prostředí.

7

8 Historie zahrádkářských kolonií
Zahrádkářské kolonie mají také dlouhodobou historii, která započíná již po první světové válce a rozloha zahrádkové kolonie Kraví hora I zůstala až do současnosti nezměněna. Kolonie Kraví hora II pak byla založena již v roce 1946 a vznikla usnesením členské schůze Základní organizace Českého zahrádkářského svazu.

9

10 Strategie pro komunikaci s obyvateli blízkých čtvrtí města Brna
Cílem této strategie je tedy zachování zahrádek, případně jejich rozvoj. I přesto, že si zachovají podobu uzavřené komunity, poskytují ostatním obyvatelům města výhodu v podobě udržování životního prostředí. Pro místní lidi navíc představují možnost rozvoje sociálního kapitálu, rekreace a vzdělávání. Budou sloužit všem a zároveň si zachovají svoji jedinečnost.

11 Hrozí také, že podobně jako u zahrádkářské kolonie u Mendlova náměstí, nebude projekt nikdy dokončen a zahrádky se promění v nevzhledné neopečováváné místo.

12

13 Veřejné akce Spolupráce ekologická organizace a ZŠ
Propagace v místním médiu (Radiožurnál) Výtvarná soutěž „Zelená pro Brno“ Učitel -> dítě -> rodič -> další příbuzní Nemocnice Žlutý kopec Farmářské trhy

14 Zdroje: http://www.zokravihora.cz/index.htm

15 Děkujeme za pozornost!


Stáhnout ppt "Zahrádkáři na Kraví hoře"

Podobné prezentace


Reklamy Google