Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
Advertisements

Tři politické ekonomie sociálního státu
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Mezinárodní integrace
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí. Teorie účetnictví – následuje praxi, zobecňuje některé prvky, rozvíjí dále možnosti (neexistuje před prakt.
4. přednáška, PSI – informace veřejného sektoru Úvod do problematiky, historie, kontext, legislativa, členění PSI, jejich komerční využití.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
politické formy států a příklady
Mezinárodní obchod Ing. Jana Korytárová, Ph.D.. P9_Mezinarodni-obchod Mezinárodní obchod - směnné transakce uskutečňované přes hranice národních ekonomik.
Hospodářská politika.
Word Baseball Classic a Mistrovství světa Vztah MLB – WBCI (obchodní společnost) IBAF po vyřazení z OH potřebuje finance, jediný reálný zdroj
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Členění států A/ podle územního uspořádání B/ podle státního zřízení C/ podle způsobů řízení jejich hospodářství D/ podle míry samostatnosti.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Stupeň rozvoje států světa
Marketingové prostředí
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s.
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
. Účetní systémy 2 Účetní systémy 2 4. přednáška 4. přednáška IAS / IFRS IAS / IFRS ( ú v o d ) ( ú v o d )
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Interkulturní psychologie
Manažerského účetnictví Hana Jurajdová
GLÓBUS.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Účetní systémy ve světě 4. přednáška PS 2. konz.KS.
Jazyky.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
EVROPSKÁ UNIE.
Integrovaná výrobková politika I P P. Co to je a kvůli čemu?  Iniciativa EU s cílem formulovat obecnou výrobkově orientovanou environmentální politiku;
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Globální ekonomika Doc. RNDr. Petr Budinský, CSc. Praha, 2016.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Hospodářská politika státu
Veřejné Finance.
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní ekonomická integrace
Příjmové daně – jeden nebo dva zákony? Dny práva 2016
MEZINÁRODNÍ DAŇOVÁ KANCELÁŘ
Transkript prezentace:

Účetní systémy ve světě.

Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím a daněmi Způsobem vykazování daně ze zisku Stupněm opatrnosti uplatňované při vykazování hospodářského výsledku Volba oceňovacích veličin, rozsah uplatňování historické ceny Stupeň zohlednění inflace

Klasifikace účetních systémů Založená na deduktivním přístupu Založená na induktivním přístupu

Klasifikace účetních systémů založená na deduktivním přístupu: Makroekonomický koncept – při tvorbě účetní soustavy se vychází z národohos-podářské politiky státu (výchozí teze: podnik vyvíjí svou činnost v podmínkách vymeze-ných státem a své cíle jim musí přizpůsobit) Mikroekonomický koncept – vychází z teze, že účetnictví je součást podnikohospodářské sféry, ekonomická prosperita země je v rukou soukromých firem – účetní systém je proto koncipován s ohledem na potřeby podniku a zajištění jeho ekonomické stability

Příklady účetních systémů: Makroekonomický koncept: - ovlivněný vládou: Švédsko - ovlivněný legislativou: Japonsko,Německo - ovlivněný daňovou soustavou: Francie, Belgie, Itálie,Španělsko Belgie, Itálie,Španělsko Mikroekonomický koncept: vycházející - z ekon.praxe : Velká Británie, Irsko, Austrálie, N.Zéland, USA, Kanada, N.Zéland, USA, Kanada, - z ekon.teorie: Holandsko

Klasifikace účetních systémů založená na induktivním přístupu: Na základě společných znaků vymezeno 5 modelů účetních systémů: 1)Britský: V.Británie,Austrálie,Irsko,Holandsko, N.Zéland,JAR,Bahamy,Jamajka,Írán, ad. 2)Latinsko-americký a jihoevropský: Brazílie, Peru,Uruguay,Panama,Argentina, Bolívie, Řecko,Itálie,Pákistán,Kolumbie,… 3)Severní a stř. Evropa:Belgie,Dánsko,Francie, Německo,Norsko,Švédsko,Švýcarsko,… 4)Sféry vlivu USA: USA,Kanada,Japonsko,Mexiko,.. 5)Samostatná skupina: Chile

Klasifikace zahrnující i nově se konstituující účetní systémy: Model anglosaský – Británie, USA, Nizozemí. Kapitálový trh významný. Účetnictví není deformováno daňovými hledisky, je orientováno na uspokojování informačních potřeb investorů a věřitelů. V USA se uplatňují mimo uvedených hledisek pravidla ověřená finančním trhem pro poměry v USA. Jsou to US GAAP Kontinentální model – Evropa, Japonsko, frankofonní státy v Africe. Těsná spjatost společností s bankovním systémem. Existuje velký vliv legislativy, zejména daňové. Jde o účetnictví konzervativní. Orientace je primárně zaměřena na informační požadavky státu, daňových orgánů a orgánů zabývajících se makroekonomikou. Smíšený model – východní a střední Evropa. Snahou je spojovat centrální řízení s tržní ekonomikou,resp. vytvořit nový účetní systém již pod vlivem harmonizace účetnictví. Úkolem účetnictví je mj. určování hodnoty majetku při privatizaci. Jihoamerický model – inflační účetnictví, respektuje vliv inflace při tvorbě účetních výkazů.

Regulace účetnictví - probíhá v každém státě jinak a v jiném rozsahu – v závislosti na: - tradici, - zvyklostech - ekonomickém prostředí - legislativním prostředí - popř. zapojení do hosp.-politického seskupení seskupení

Regulace účetnictví Vnější – řízení prostřednictvím státu Samoregulace – prostřednictvím národních účetních standardů národních účetních standardů Z hlediska rozsahu: regulace účetních výkazů regulace běžného účetnictví (metody a postupy účtování – v různém stupni po- drobnosti, nejsilněji prostř.závazné účtové osnovy)