Nov á slova Stránky 70-71. eportfolio Otázka číslo 6.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovězte laskavě na následující otázky. Vaše odpovědi určí výši vašeho platu na příští rok. Další.
Advertisements

Chapter 5 vocabulary. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Nová slova Chapter 6. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Svůj vs. jeho, její, jejich Fill in the blanks with the correct form of svůj or jeho/její/jejich, depending on whether the subject of the clause is the.
ZÁJMENA Mgr. Michal Oblouk.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Jednou, až budou moje děti dost velké na to, aby pochopili, co motivuje jejich rodiče, řeknu jim: „Milovala jsem tě tolik, že jsem se tě vždy ptala kam.
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Jmenuji se Michaela Petrová
Co a proč Radka Mužíková. Co stojí v centru mého zájmu? Co hýbe mým srdcem? To je tím CO, tím hlavním CO v mém životě: Život, bytí, existence Člověk jako.
Č ím se zabývám ve volném č ase Já se ráda ve volném č ase zabývám tím, ž e kreslím na malí ř ském stojanu, hraju na po č íta č i a ráda chodím na krou.
Jak jsem uvedla na první stránce, jmenuji se Gábina a ještě doplním příjmení Urválková. Tak tedy, neznáte mě. A protože se vzájemně nevidíme a nemůžete.
Fonologie Cvičení číslo 5. Interview Kde jsi byl/byla včera? Co jsi dělal/dělala včera? Co budeš dělat dnes po hodině češtiny? Co budeš dělat zítra?
Moje království. Královská koruna Poloha Mé království se nachází ve Francii v Paříži.
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
HORKÉ SRDCE.
Otče, odpusť mi, já jsem zhřešila Řekni mi, dcero, jaké jsou Tvé hříchy?
MATEMATIKA pro 1. třídu ZŠ
Poslechněme píseň: Buď na mě hodná. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
1. Šťasten jsem, že Slovo Boží znáti smím, že je vždycky jasnou svící nohám mým; v jeho světle kráčet mohu v bezpečí, je též lékem, jenž mé mdloby vyléčí.
Nedočkavý šéf sleduje hodinky... Už nevěří, že jeho nejlepší pracovník dorazí včas, aby dokončil jednu důležitou zprávu nutnou pro schůzi, která za chvíli.
KRÁLŮ KRÁLI, JÁ TĚ CHVÁLÍM, SRDCE MÉ TI DÁVÁ DÍK, PŘED TEBOU SE VŠECHNO SKLÁNÍ V POKOJI A RADOSTI. MRAČNA SMUTKU V TOBĚ MIZÍ, RADOST TVÁ MĚ NAPLNÍ. KRÁLŮ.
Possessive Pronouns In each of the following sentences, change the possessive pronouns from singular to plural and vice versa. Vzor: Mám jeho sešity. Mám.
BEZ LÁSKY KDYBYS MLUVIL CIZÍ ŘEČÍ, ANDĚLSKOU ŘEČ ZNAL,
Tady je něco pro tebe k Našemu 9 měsíci Našeho vztahu…
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Dikt át L6 ex4 1. Rád ____ rozhlas.
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli.
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
Rodokmen - věk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Přes hory stráně úbočí, Tvá řeka lásky pramení, chci srdce své ji otevřít a přijmout osvobození. Přes hory stráně úbočí, Tvá řeka lásky pramení, chci srdce.
Eportfolio otázka 7. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
Rodokmen - jména Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Pár vtípků.
CHVÁLÍM DEN, KDY JSI PŘIŠEL K NÁM, PORAZIL SMRT, ZACHRÁNIL JSI NÁS, V RADOSTI TEĎ ŽIJEM V TOBĚ DÁL. PRÁZDNÝ KŘÍŽ A PRÁZDNÝ HROB, ŽIVOT VĚČNÝ PRO NÁS BYL.
1⇨ nominativ of singular Jeden tisíc (m.) Jeden milion (m.) Jedna miliarda (f.) 2, 3, 4 ⇨ nominativ of plural Dva, tři, čtyři tisíce Dva, tři, čtyři miliony.
Přeložte zájmena: Translate the Pronouns In each of the following sentences, translate the English pronouns into Czech. Possible variants will be displayed.
Pro svého miláčka na dobré ráno ….. Já a Ty Jsme my.
Křížovka – příbuzenské vztahy
Mezilidské vztahy 3. ročník
SKLOŇOVÁNÍ ZÁJMEN MŮJ, TVŮJ, SVŮJ, JEJÍ
1. Pán Bůh je láska, dal svého Syna, Pán Bůh je láska, miluje mne
Příběh pro všechny tvrdě pracující
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Zájmena 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Doplňte otázky. Complete the questions. 1._____ je to?To je Martin. 2._____ jste?Jsem z Norska. 3._____ je to? To je počítač. 4._____ děláte v Brně?Studuju.
Volný čas Volný čas a jeho využití a jeho využitíOB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2PRV2,3_10.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Najdi v říkance všechna zájmena ZÁJMENA Co už známe Leze žába do bezu, já tam za ní polezu,
Co je to domov? DOMOV Domov je máma, táta a sourozenci … Domov je můj pokoj, hračky, knížky … Domov je náš dům, byt, obývák, kuchyň, ložnice,
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
FAMILY = RODINA. pes kočka sestra bratr maminka dcera tatínek syn.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 5 - zájmena Mluvnice pro 2. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Čeština: 3. lekce Czech language: 3rd lesson
Where? 1) An adverb of place: Doma, tady, tam, vepředu, vzadu, nalevo, napravo, nahoře, dole, uprostřed … 2) A preposition + a noun in locative: V Praze,
Němčina pro řemesla a služby Deutsch für deinen Job Familie II.
JE ŽÁRLIVĚ MILUJÍCÍ, JEHO LÁSKA JE HURIKÁN A JÁ JSEM STROM,
Věta se skládá ze slov Název školy
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Výročí 50. let DYNASTIE SUKENÍKŮ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Nedočkavý šéf sleduje hodinky...
VY_32_INOVACE_06_SLOVNÍ DRUHY_ZÁJMENA 1
Possessive Pronouns Vzor: Mám jeho sešity. Mám jejich sešity.
Nedočkavý šéf sleduje hodinky...
Transkript prezentace:

Nov á slova Stránky 70-71

eportfolio Otázka číslo 6

Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?

M ůj! Tady jsou Pepík a Otík. Mají dinosaura, ale nevědí, čí to je. Pepík říká: To je můj dinosaur! Maminka mi ho koupila. Otík říká: Ne, to není tvůj dinosaur! Je to můj dinosaur. Otec mi ho dal.

M ůj! Otík říká: –Vím, že to je můj dinosaur. –Kromě mého dinosaura, nic nemám! –Pepík nerozumí mému dinosaurovi. –Pepík nepotřebuje mého dinosaura. –Proč Pepík mluví o mém dinosaurovi? –Co dělá Pepík s mým dinosaurem?

Co ten tu čňák má? Tučňák říká: Tady je moje/mé křeslo. Tady je moje/má raketa. Tady je můj pokoj. Tady jsou moje/mé knihy.

Když mluvíme s tučňákem, říkáme: Ano, Tučňáku: Tady je tvoje/tvé křeslo. Tady je tvoje/tvá raketa. Tady je tvůj pokoj. Tady jsou tvoje/tvé knihy.

Když mluvíme o tučňákovi, říkáme: Tady je Tučňák: Tady je jeho křeslo. Tady je jeho raketa. Tady je jeho pokoj. Tady jsou jeho knihy.

Paralely: Můj = tvůj = svůj –Hledám moje/tvoje/svoje hodinky. Náš = váš –Hledám našeho/vašeho syna. Její = čí = (soft adjective paradigm) –Přeložil jste čí/její báseň? Jeho = jejich = (indeclinable) –Máš rád jeho/jejich novou hru?

David, Eliška, Martin, Tereza Tady vidíte Davida a jeho ženu Elišku. David tančí se svou ženou. Tady taky vidíte Terezu a jejího muže Martina. Tereza tančí se svým mužem.

Petr a Zuzana a její rodiče Barbora a Vojtěch Petr netančí se svou ženou. Zuzana netančí se svým mužem. Vojtěch má rád Petra a tančí s jeho ženou. Barbora miluje svou dceru Zuzanu a tančí s jejím mužem.

Marie, Oldřich, a Jitka Oldřich a Marie jsou muž a žena. Jitka je milenka. Marie miluje ____ muže, ale Oldřich nemiluje ___ ženu. Jitka má ráda Marii, ale miluje _____ muže. To není fér!

Marie, Oldřich, a Jitka Oldřich a Marie jsou muž a žena. Jitka je milenka. Marie miluje svého muže, ale Oldřich nemiluje svou ženu. Jitka má ráda Marii, ale miluje jejího muže. To není fér! Je to NEVĚRA.