Základní elektrické veličiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Elektřina.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrický proud Podmínky používání prezentace
Elektrický proud, elektrické napětí
Elektrický proud.
Elektrický proud.
Elektrický proud Kdy vzniká elektrické napětí
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Měříme elektrický proud
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 04.
Elektrický obvod I..
7.5 Energie elektrostatického pole 8. Stejnosměrné obvody
Měříme elektrické napětí
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
Elektrický zdroj.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Vedení elektrického proudu v látkách
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Složení, kapacita, princip. Co to vůbec je? Co to vůbec je? 2. část  Zásobník elektrické energie, který lze po vybití opětovně nabíjet  Vynalezen roku.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_194_ Elektrický proud a napětí AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09_ZT_E Ročník: II Základy techniky Vzdělávací oblast: Odborné.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_05  Název materiálu: Proud v pevných látkách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
AKUMULÁTOR. AKUMULÁTOR Základní pojmy akumulátoru Schéma postupu výroby akumulátoru Význam akumulátoru Části akumulátoru Základní pojmy akumulátoru.
29.1 Elektrický proud Základní fyzikální veličina Značka I
IONIZACE PLYNŮ.
Základy Elektrotechniky
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 01.
Teplo ZŠ Velké Březno.
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
Elektrický proud.
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Elektrický proud a elektrické napětí
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
Zdroj napětí VY_30_INOVACE_ELE_725 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Elektrický proud, elektrické napětí Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektrický proud, elektrické napětí
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Co je to elektrický proud
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Vedení elektrického proudu v kapalině
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

Základní elektrické veličiny PROUD, NAPĚTÍ

Elektrický proud jako jev uspořádaný pohyb nabitých částic vodič (elektrony) Kapalina (ionty) Směr elektrického proudu je dán dohodou podle pohybu kladných částic od + k - ! I

El. proud jako fyzikální veličina Značka . . . I Jednotka . . . A (ampér) Lze jej vyjádřit pomocí náboje Q prošlého vodičem za čas t:

Př.: Jedním z vodičů protékal proud 4 A. Druhým prošlo za 2 sekundy 10 C. Kterým z vodičů protékal větší proud? Druhým vodičem protékal proud 5 A, tedy větší.

Elektrické napětí Nejčastější příčina elektrického proudu Značka . . . U, jednotka V (volt)

Otázky a úkoly: Náboj autobaterie je 200 000 C. Jak velký stálý proud by tato baterie poskytovala po dobu 24 hodin? Byl by to proud asi 2,3 A. Autobaterie by měla kapacitu asi 55 Ah. (kapa. akku je proud který by byl schopen dodávat akumulátor po jednu hodinu)

Co je zdrojem el. proudu v noteboocích a mobilních telefonech? Proč je občas musíme připojit na síť? Zjistěte hodnoty napětí a maximálních proudů na různých zdrojích elektrické energie