Eklekticismus, skepticismus,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pythagoras 6.století př. n. l..
Advertisements

HELÉNISMUS VE FILOSOFII
Římští představitelé pedagogiky – Cicero, Quintilianus, Plútarchos
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
Empedoklés a Anaxagoras
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Obecná charakteristika, periodizace VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.12/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk.
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
Osvícenství.
eklekticismus, novoplatonismus
Právo jako filozofický pojem
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
ŘÍM – DOBA ARCHAICKÁ A POSTKLASICKÁ Mgr. Michal Oblouk
Filosofie úvod do problému....
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Eklekticismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Novoplatonismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Náboženství - úvod Petr Machala.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Mgr. Jaroslav Křápek. Tato prezentace si klade za cíl přiblížit na několika příbězích, a to především na skladbě Narkissos a Échó, rozsáhlé a velkolepé.
Filosofie křesťanského středověku
322 př.n.l. – 6. stol.n.l. - poaristotelská filosofie + období římské
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
II. triumvirát Michal Kolář. II. triumvirát 42 př.n.l. Marcus Antonius OctavianusLepidus.
Pythagoras př. n. l.
Stoicismus Vypracoval: Palásek Petr. filozofický směr založen Zenonem z Kitia - 3. st. př. n. l. nejdůležitější směr helénské filozofie z kořenů učení.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Platón & „objektivní idealismus“
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Sofisté, Sókratés & spol.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
ŠABLONA III/2 Jan Ámos Komenský, literatura 8. roč. ,Mgr. L
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
PLATÓN př. n. l..
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Helénistická estetika
Novoplatonismus.
HELENISMUS prezentace.
Druhý Triumvirát Kristýna Nýdlová 1.C.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Eklekticismus, skepticismus, novoplatonismus

Eklekticismus • z řeckého ek-lektos = vybraný • čerpá z cizích proudů a mísí je dohromady- skládá si vlastní stanovisko • říká že žádná filosofie není ideální

Epiktétos (55-135) Život není příliš známý Musel do vyhnanství- Nikopole Založil filozofickou školu Jen ctnost je dobrá a neřest špatná, ostatní nemůžeme ovlivnit Citáty Nechtít co není, a chtít co je, a budeš spokojený. Nikdy o ničem neříkej ztratil jsem, nýbrž vrátil jsem.

Marcus Tullius Cicero (106 př.n.l – 43 n.l. ) Republikánský politik, filosof a spisovatel Úspěšný obhájce Stal se senátorem Vytvořil latinskou fil. terminologii Po smrti Caesara byl popraven Dílo • zachováno asi 57 spisů De lege agraria (O zemědělském zákonu)

In Catilinam (Proti Catilinovi) Filipiky

Marcus Terentius Varro římský polyhistor, gramatik, spisovatel a politik Politicky sympatizoval s Pompeiusem Díla tématicky rozličná 74 děl v 600 svitcích Dílo Rerum rusticarum libri III- o rolnictví De lingua Latina – 25 knih o latinské gramatice Fasti capitolini – chronologie římských dějin

Marcus Aurelius Antoninus Augustus (121-180) 161- 180 římským císařem ,,filozof na trůně“ Velmi dobrý vztah s Antoniem-vzal si jeho dceru Faustinu Dílo Hovory k sobě- o vládě Citáty „Přestaň už vykládat, jaký asi má být dobrý člověk; raději už jím buď!“

,,Kdykoli tě roztrpčí něčí nestoudnost, ihned se ptej sebe sama: Cožpak je možné, aby nebyli ve světě nestoudní? Není to možné. Nežádej tedy nemožnosti.“ „Lidé jsou stvořeni kvůli sobě navzájem; buď je tedy poučuj, nebo je snášej!“

Skepticismus • z řec. skeptomai= pochybuji • ukazuje, že poznání je nedokazatelné a relativní Skeptik: 1. Nedůvěřivý postoj ke všem věcem 2. Pravdivé poznání je nemožné 3. Všechno soustavně kriticky posuzuje • pravdivost poznání je nutné neustále ověřovat

• jediný dochovaný spis je od Sexta Empirica - každá teorie musí být skutečně vědecká Náboženský skepticismus • pochybuje v otázkách víry • existence božských stvoření a zázraků

Novoplatonismus • 2. st. – 6. st. • poslední ucelený systém antické filosofie • zakl. Ammónios Sakkás z Alexandrie, ale systém vytvořil jeho žák Plótínos Novoplatónské školy • Syrská škola – Iamblichos • Athénská škola - Proklos

Emanace Mystika • nejvyšší bytost – postupné vyzařování – vznik všeho • lidské duše pocházejí od Boha • smyslem člověka je sjednocení s Bohem

Plotínos (205-270) • narozen v Alexandrii • snaha o založení Platonopolis – nepovedlo se • odpor k materiálnímu a tělesnému Hierarchie uspořádání světa 1.Bůh 2. Duchovní svět 3. Světová duše 4. Kosmos

Filon Alexandrijský • eklektik • kontemplace = rozvažování • alegorický výklad bible • dílo: O principech

Klemens Alexandrijský • křesťanský filozof • ortodoxní agnostik

Zdroje: www.wikipedia.cz

Děkuji za vaši příležitostnou pozornost Helena Turanová 4.C