Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druhý Triumvirát Kristýna Nýdlová 1.C.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druhý Triumvirát Kristýna Nýdlová 1.C."— Transkript prezentace:

1 Druhý Triumvirát Kristýna Nýdlová 1.C

2 Co je to „TRIUMVIRÁT“ Triumvirát znamenal ve starověkém Římě obecně trojčlennou komisi, v užším smyslu spojenectví tří mocných politických nebo vojenských vůdců triumvirát Octavianus – Antonius – Lepidus (43–33 př. n. l.) na přechodu od republiky k císařství v současné době je to trojice představitelů (-vystupují a jednají společně)

3 Jak to začalo… - druhý triumvirát začal jako dohoda tří soupeřů o moc
Gaius Octavius ( adoptivní syn Caesara ) Marcus Antonius Lepidus - dohoda byla uzákoněná roku 43 př. n. l. na dobu deseti let (tedy do roku 33 př. n. l.)

4 Marcus Antonius Lepidus Octavius

5 Průběh… na rozdíl od prvního triumvirátu byl druhý triumvirát oficiálně vyhlášen a přivlastnil si mnoho funkcí (zvláště na úkor senátu) - definitivní odsouzení republikánského zřízení k zániku během trvání triumvirátu bylo zavražděno množství jeho odpůrců (např. bratři Marcus Tullius a Quintus Tullius Ciceronovi) Octavius se rozhodl „odstranit“ Lepida (v r. 36 př. n. l.) - tím se naplno rozhořel boj o moc mezi Octaviem a Antoniem VZÁJEMNÁ VÁLKA

6 BOJ

7 Záminka boje - Antonius uděloval území (Římu a Egyptu) - Kleopatra VII
Záminka boje - Antonius uděloval území (Římu a Egyptu) - Kleopatra VII. byla jeho milenkou boj vyvrcholil námořní bitvou u Actia (r. 31 př. n. l.)  Antonius byl poražen (na jeho straně stála  Kleopatra VII.) roku 29 př. n. l. se Octavius přejmenoval na Octavianus Augustus („vznešený“) - stal se cenzorem (získal všechny funkce) roku 27 př. n. l. tyto funkce symbolicky vrátil senátu (v senátu bylo na jeho pokyn jen 600 senátorů - jeho příznivců - všechny funkce mu vrátili na doživotí) poté nastolil principát (raná forma císařské vlády) - jako první římský císař

8 Antonius byl vyslán do Egypta - aby převzal moc nad Egyptem od Kleopatry (zamiloval se do ní - postavil se do čela Egypta proti Římu) Egypt – římská provincie Samovláda Octaviana Augusta Konec republiky Octavianus přijal titul „caesar“ (císař)

9 MAPA ŘÍŠE

10 Děkuji za pozornost Zdroje :


Stáhnout ppt "Druhý Triumvirát Kristýna Nýdlová 1.C."

Podobné prezentace


Reklamy Google