Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_ A_ SVET_11 Helenisticko-římské období antické filosofie Téma sady: Člověk a svět Obor, ročník: Ekonomické lyceum / Obchodní akademie, 4. ročník Datum vytvoření: červenec 2013 Anotace: Stoicismus, Epikureismus, Skepticismus, Novoplatonismus Metodický obsah: Výklad nového učiva, interaktivní opakování

2 Helénisticko-římské období antické filosofie
Řecko je ovládnuto Makedonií Řečtina je jazyk vzdělanců Athény jsou centrum filosofie, dále pak i Alexandrie Po ovládnutí Řecka Římem je charakteristické: „Řím si podmanil Řecko politicky, ale Řecko Řím kulturně.“ Mění se charakter filosofie, i otroci filosofují Mění se charakter zaměření – osobní etika

3 „Žij ve shodě s přírodním řádem.“
Stoicismus Chápe filosofii jako jednotu logiky, fyziky a etiky Obvykle se dělí na raný, střední a mladší Zakladatelem byl Zénón z Kitia (asi 333 – 262 př. K) Vychází z hesla: „Žij ve shodě s přírodním řádem.“ = žít ctnostně Stoikové požadovali vnitřní neochvějnost a duševní klid Mezi hlavní představitele patří Seneca (vychovatel císaře Nerona), císař Marcus Aurelius (asi 121 – 180)

4 Epikureismus Hl. představitel a zakladatel Epikúros (341 – 270 př. K)
Neprávem bývá v dějinách ztotožňováno s jakousi obhajobou bezuzdného požitkářství Epikúros byl pokračovatelem Démokritova atomismu Řešil otázku slasti (nikoli však primitivní smyslové požitky a prostopášnosti) Zajímal se o stav lidského nitra, nepřítomnosti bolesti těla a duševního neklidu, o střízlivé myšlení, které ochraňuje člověka Doporučuje následující čtverý lék:

5 Epikurův tetrafarmakus
Bohů netřeba se bát (bohové jsou, ale nežijí v našem světě a nezasahují do něj) Smrt netřeba podezírat (živý člověk se nemůže se smrtí setkat, protože když ji potká, je už mrtvý…) Dobro zle snadno získat Zlo se dá snadno vydržet Epikúrovy motivy nacházíme např. u Vergilia a Ovidia, syntézu (filosofie a básní) učinil Titus Lucretius Carus

6 Pravou blaženost spatřují v klidné a vyrovnané mysli
Skepticismus Vyskytují se v době, kdy antika upadá, dochází ke kulturní únavě Tvrdí, že pravé poznání není možné Pravou blaženost spatřují v klidné a vyrovnané mysli Pochybovali o tom, že lze uskutečnit stoický mravní ideál v praktickém životě Zakladatelem – Pyrrhón z Élidy ( př. K)

7 Jak dosáhneme štěstí, ničím nerušený klide duše?
Pyrrhón z Élidy Zakladatel starší skepse Jak dosáhneme štěstí, ničím nerušený klide duše? Musíme si odpovědět na 3 otázky: Jaké jsou věci, z čeho se skládají? (nemohu je poznat, věci poznávám jen tak, jak se jeví) Jak se mám k věcem chovat? (Když je nemůžu poznat, tak se musím zdržet úsudku) Co tím získám? (klid, budu v pohodě)

8 Vyústění antické filosofie a křesťanství
Rozkvět a postupující úpadek římské říše přinesl s sebou ty momenty, které se odráží i ve filosofii Jde o silnou tendenci k „světskému“ myšlení Snaha vzdálit filosofii od náboženství a mýtu (viz. epikurejci) Naopak snaha o sblížení filosofie a náboženství, či snahy o podřízení filosofie potřebám náboženství - novoplatonismu Plotinos (asi ), snaží se o věrný výklad Platóna, vytvořil však nový systém Vše vzniká díky emanaci božské bytosti

9 Vytvořte správnou dvojici Čtverý lék, Emanace, Epikurejismus, Marcus Aurelius, Osobní etika, Plotinos, Pyrrhón z Elidy, Seneca, Skepticismus, Stoicismus, Zenon z Kitia Tetrafarmakus Hlavní téma helénisticko-římského období filosofie Filosof na trůně Novoplatonismus Duševní slast Pochybování o možnosti poznat Vyvěrání božské bytosti Zakladatel stoicismus Představitel skepticismu Vychovatel císaře Nera „Žij ve shodě s přírodním řádem.“ Čtverý lék Osobní etika Marcus Aurelius Plotinos Epikurejismus Skepticismus Emanace Zenon z Kitia Pyrrhón z Elidy Seneca Stoicismus

10 Zdroje a autorská práva
DUDÁK, Vladislav. a kol. Občanská nauka pro střední odborné školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 326 s. ISBN STÖRIG, Hans Joachim. Malé dějiny filosofie. Vyd 8., V KNA 2. Překlad Miroslav Petříček, Petr Rezek, Karel Šprunk. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2007, 653 s. Studium (Karmelitánské nakladatelství), sv. 2. ISBN Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google