Téma: Úvod do Corelu Photo Paint -11. díl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MALUJEME ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ
Advertisements

PowerPoint Založení nového souboru .pptx Tlačítko Office, Nový
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ukládání prezentace do jiných formátů Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech,
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
1. Seznámení 2. Objekty a nástroje
Obrázek v prostředí MS-WORD
Ing. Bohuslava Vitekerová
Vzhled prezentace - šablony
VY_32_INOVACE_E3-13 KRESLÍME RASTROVOU GRAFIKOU I. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ZÁŘÍ 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU KRESBY RASTOVOU.
VY_I/2_INOVACE_66_Word Word Miroslav Kaňok.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Photo-Paint – pracovní prostředí.
INFORMATIKA 9. ročník.
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Kreslíme rastrovou grafikou I. v programu MALOVÁNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Téma: Vektorizace obrázků -10. díl
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Úvod do počítačové grafiky
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
Zápatí a záhlaví, okraje stránky, číslování stránek
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Photo-Paint – formát papíru, rozlišení.
Power Point– popis prostředí
GRAFIKA.
Základy počítačové grafiky
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 1.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Photo-Paint – uložení projektu,
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ MS POWERPOINT
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Malování Microsoft Word Tento počítač (Počítač)
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Digitální fotografie a Adobe Photoshop + grafika na web by šaman.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Počítačová grafika.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.14 Téma: PowerPoint Číslo.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
ACCESS ÚVOD DO PROGRAMU - 02 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Práce s dokumenty VY_32_INOVACE_10_2_02_AP.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
GIMP Využití nástroje Cesty Michal Zerzáň
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
Nastavení prezentace.
Poznámky k testu Z uvedených otázek je vždy jedna odpověď správná.
Rastrová grafika E4.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
IrfanView (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Corel PHOTO-PAINT Úloha 1 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Corel DRAW Úloha 4 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Grafika - základy Co se všechno naučíme???
Počítačová grafika. Rastrová grafika Fungování monitoru Jak může monitor zobrazit barvy tak věrně? Kolik barev vůbec dokáže zobrazit?
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Grafické programy - opakování
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Program MALOVÁNÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
GRAFIKA.
Převod objektů mezi formáty
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_11_16_PowerPoint.
Corel PHOTO-PAINT Úloha 4 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
CorelDRAW Úloha 4 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Postup vložení tohoto snímku do prezentace
Transkript prezentace:

Téma: Úvod do Corelu Photo Paint -11. díl Vypracovala: Ing. Jana Wasserbauerová

Cíl hodiny: získat přehled o možnostech Corelu PP základní orientace v prostředí programu osvojit si základní názvosloví zopakování a prohloubení základních znalostí z rastrové grafiky

Co je to rastrová grafika? Obrázek je tvořen body. Při větším zvětšení jsou body viditelné. → Obrázek nelze donekonečna zvětšovat. Každý bod nese minimálně informaci o barvě a umístění. → Poměrně velké soubory. Rastrový obrázek získáme scanováním, fotografováním, vytvořením v programu Malování, Corel Photo Paint atd.

Co umí Corel Photo Paint (dále jen CorelPP)? CorelPP je součástí balíku Graphics Suite. Vlastní formát má zkratku CPT. Umožňuje vytvářet a zpracovávat rastrové obrázky. Upravuje jas, kontrast, intenzitu atd. Umožňuje retušovat, vytvářet efekty, vytvářet montáže. Umí kombinovat rastr s vektorovými objekty. Umožňuje kvalitní elektronické zobrazení, ale i ofsetový tisk.

Prostředí CorelPP Program spustíte: Všechny programy CorelGraphis Suite Corel Photo Paint Nebo poklepáním na ikonu

Prostředí CorelPP Uložení obrázku: Prostřednictvím nabídky SOUBOR ULOŽIT ULOŽIT JAKO Příkazy fungují jako u jiných aplikací. Standardní přípona je CPT. Pozor, budete-li chtít vložit obrázek do jiných aplikací, pak volte formát jimi podporovaný. Corel PP podporuje export pro sadu Microsoft Office. Soubor zavřeme: SOUBOR → ZAVŘÍT

Otevření souboru Pomocí příkazu OTEVŘÍT v nabídce SOUBOR. Při otevření je možné pomocí dialogového okna: Otevřít celý obrázek Jeho oříznutou část Část obrázku bez oříznutí Změnit měřítko a rozlišení

Oříznutí obrázku Zvolíte-li v dialogovém okně možnost OŘÍZNUTÍ, můžete v dialogovém okně určit část obrazu, kterou chcete oříznout a otevřít.

Cvičení 1: Úvod do rastrové grafiky Spustěte pomocí ikony na ploše aplikaci Corel Photo Paint. Zvolte nabídku Nový. Velikost obrázku nastavte na formát A4. Rozlišení zvolte 130 DPI. Obrázek budete zobrazovat na monitoru, na základě znalostí z úvodních hodin zvolte barevný režim. Budete vytvářet obrázek bez pozadí. Zjistěte a do sešitu si zapište jaká bude kapacita obrázku. Obrázek uložte do svých složek po názvem BEZPOZADÍ.cpt Soubor zavřete. Nyní celý postup opakujte, pouze s tím rozdílem, že zvolíte bílou barvu pro pozadí a soubor uložíte pod názvem BÍLÉPOZADÍ.cpt Potom soubor BÍLÉPOZADÍ.cpt uložte jako BÍLÉPOZADÍ.JPG. Zjistěte kapacity všech tří souborů, porovnejte je a vysvětlete rozdíl. Nyní otevřete již existující soubor DŮM.jpg ve složce grafika. V dialogovém okně ořízněte obrázek podle níže uvedených instrukcí: Zvolte jako jednotky cm. Oblast oříznutí zvolte vlevo – 5,2 cm, šířka – 13,5 cm, výška – 12,9 cm Nastavení potvrďte. Obrázek uložte do svých složek pod názvem D.jpg, kompresi a vyhlazování nastavte na hodnotu 10.