Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, 1.3.2011 Projekt je financován Evroským sociálním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Kurikulum S Spolupráce odborných škol se sociálními partnery Celostátní konference Brno, Doc.RNDr. Pavel Petrovič, CSc. Národní ústav odborného.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Kvalifikovaných pracovních sil pro strojírenství Mynářová Lenka květen 2008 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Kurikulum S Spolupráce odborných škol se sociálními partnery Doc.RNDr. Pavel Petrovič, CSc. Národní ústav pro vzdělávání.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Linka 800PRAHA1 nová kvalita komunikace úřadu s občany
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
CZ.1.07/1.1.04/ „Digitální projektování ve strojírenství“ Střední průmyslová škola strojnická, Olomouc „Tento projekt je spolufinancován Evropským.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Znáte fondy a programy EU? - výsledky on-line ankety - Praha, 3. prosince 2007.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Základní škola Uničov, Haškova 211 Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ , realizace – INVESTICE.
Sociální podnikání jako způsob myšlení a tvořivosti požadované klíčové kompetence pro vedení sociálního podniku Ing. Vojtěch Miler PPSD Personální a poradenské.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Veletrhy studijních oborů v Moravskoslezském kraji - „Olympiáda technických profesí“ Ing. Roman Kusyn, ITP Velké Karlovice, 28./
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
UNIV 2 KRAJE středních škol Karlovarský kraj Střední odborná škola logistická a SOU Karlovy Vary - Dalovice PaedDr. Vladimíra Štrynclová - ředitelka.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Testování žáků (státní) – dosavadní zkušenosti
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Komplexní systém hodnocení
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Setkání kariérových poradců
Věková struktura pedagogů středních škol V Jihočeském kraji
Transkript prezentace:

Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním fondem a rozpočtem ČR

Cíle šetření  Vycházely z cílů projektu Kurikulum S zaměřeného na plošnou podporu zavádění ŠVP - poskytnout komplexní pohled a vytipovat školy - příklady dobré praxe  Cíle:  Zmapovat spolupráci škol se sociálními partnery v jednotlivých etapách tvorby a realizace ŠVP zkušenosti s navazováním sociálních partnerství, s tvorbou ŠVP a realizací výuky podle ŠVP  Zmapovat změny v rozvoji spolupráce škol a sociálních partnerů Zjistit, k jakým změnám ve vzdělávací nabídce a ŠVP došlo na základě připomínek sociálních partnerů

Metodika šetření  Kvantitativní dotazníkové šetření – realizováno v průběhu r (sběr dat duben 2010)  Předmětem šetření školy, které mají zkušenosti s tvorbou ŠVP a zároveň jim nebyla poskytnuta individuální pomoc v předchozím projektu Pilot S  Charakter spolupráce škol a sociálních partnerů může být ovlivněn oborem, ve kterém je realizována vybrány tzv. „skupinově čisté školy“ (ekonomické, službové, technické, zemědělské) specifika spolupráce a „oborově pestré“ Osloveno 456 škol, 300 odpovědí (66 % návratnost)

Jaká byla kritéria výběru sociálních partnerů? Nejčastěji školy navazovaly na tradiční vazby

Kritéria výběru sociálních partnerů – podle oborového zaměření  Některá kritéria výběru sociálních partnerů se lišila podle oborového zaměření škol  U všech škol bez rozdílu oborového zaměření byly nejpodstatnější tradiční vazby a osobní kontakty  Školy s technickými obory častěji vybíraly soc. partnery i podle dalších kritérií:  Firmy, které zaměstnávají absolventy  Přístup firmy k žákům  Technické zabezpečení  Důležitost firmy v regionu

Problémy škol při navazování spolupráce se sociálními partnery Obory služeb a ekonomické obory

Spolupráce při vlastním zpracování ŠVP

Jaké úpravy ŠVP byly realizovány na základě připomínek sociálních partnerů? Požadavky na příliš úzkou specializaci, vysoké hodinové dotace pro některé předměty,…

Jak se změnila spolupráce se sociálními partnery? Počty spolupracujících firem rostly zejména u technických a zemědělských oborů

Podpora zaměstnavatelů při realizaci ŠVP - porovnání předpokladu a spolupráce Podpora odborné kvality učitelů zaměstnavateli předpokládáno dle ŠVP:

Důležitost zapojení soc. partnerů do tvorby a realizace ŠVP - podle názoru škol

Jak snadno školy navazovaly vztahy se soc. partnery při tvorbě ŠVP? Podpora odborné kvality učitelů zaměstnavateli předpokládáno dle ŠVP:

Závěry šetření  Odborné školy považují spolupráci se sociálními partnery za důležitou – nejdůležitějšími sociálními partnery jsou zaměstnavatelé, rady školy, ÚP a zřizovatelé.  Sociální partneři svými připomínkami a podněty ovlivňují vzdělávací nabídku škol – téměř 2/3 škol provedlo změny ve vzdělávací nabídce, asi 45 % zavedlo nový předmět.  Rozšíření nebo zkvalitnění spolupráce se sociálními partnery uvádí přibližně 60 % škol  Největší rozvoj spolupráce uvádějí školy s technickými a zemědělskými obory

Děkuji za pozornost Projekt je financován Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky.