2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová1 Možnosti podpory zvýšení účinnosti užití energie Česká energetická agentura U Sovových mlýnů 9 118 00 PRAHA 1 tel.:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
ENVIROS - Company presentation
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Využití metody EPC Jaroslav Maroušek SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Praha.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
odbor politiky bydlení
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
Transkript prezentace:

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová1 Možnosti podpory zvýšení účinnosti užití energie Česká energetická agentura U Sovových mlýnů PRAHA 1 tel.: , fax:

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová2 Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie Usnesení vlády ČR č.480 z 8.července 1998 Poprvé vyhlášen pro rok 1999 : Část A – resort MPO Část B – resort MŽP

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová3 Snižování energetické náročnosti Poradenství, vzdělávání, propagace Plánování - energetické audity, průkazy, koncepce Vyšší využití obnovitelných zdrojů energie Funkce programu Zvyšování účinnosti užití energie

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová4 Energetická politika ČR - usnesení vlády ČR č.50 z 12.ledna 2000 Základní cíle : snížení energetické náročnosti hospodářství zvýšení účinnosti užití energie vyšší využití OZE zvyšování informovanosti veřejnosti podpora výzkumu a vývoje NT a materiálů respektování zásad trvale udržitelného rozvoje

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová5 Zákon č.406/2000 Sb., o hospodaření energií účinnost od stanoví práva a povinnosti fyzických a právnických osob při nakládání s energií 9 prováděcích vyhlášek + 2 nařízení vlády Hlava III, § 5 - Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová6 Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů vychází z Energetické politiky ČR a Státní politiky ŽP cílové skupiny : - státní správa a samospráva - podnikatelská sféra - nevládní organizace - domácnosti

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová7 Národní program hodnotí : současný stav energetické náročnosti tvorby HDP v ČR - energ. náročná struktura ekonomiky ČR - nižší úroveň HDP a přidané hodnoty na jednotku produkce - nižší účinnost užití energie ve všech sektorech ekonomiky technický, ekonomický a tržní potenciál úspor energie technický a ekonomický potenciál využití OZE

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová8 Národní program stanoví cíle v oblasti : OZE účinnosti užití energie využívání nových technologií a materiálů informovanosti veřejnosti snížení růstu závislosti ekonomiky ČR na dovozu energetických zdrojů snižování negativních dopadů na ŽP v souladu s požadavky udržitelného rozvoje

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová9 Národní program definuje : priority na podporu zvyšování účinnosti užití energie a využití OZE nástroje na podporu realizace NP - ekonomické - administrativní - informační - dobrovolné aktivity

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová10 Národní program : schválen usnesením vlády č.1079 ze dne na období let průběžně monitorován MPO a MŽP vyhodnocován průběžně po dvou letech, detailně po čtyřech letech nařízení vlády č.63/2002 o pravidlech poskytování dotací ze státního rozpočtu naplňován mimo jiné každoročně vyhlašovaným Státním programem

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová11 Státní program pro rok 2002 / 2003 částresortčástresort AMPOGMV BMŽPHMK CMZeIMS DMMRJMDS EMZdKMŠMT FMO

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová12 Část A - Program MPO členění I.Podpora zpracování územních energetických koncepcí, energetických auditů a průkazů II.Výrobní a rozvodná zařízení energie III.Podpora opatření ke zvýšení účinnosti užití energie IV.Poradenství, vzdělávání a propagace k hospodárnému užití energie s vlivem na zlepšení životního prostředí

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová13 I.Podpora zpracování územních energetických koncepcí, energetických auditů a průkazů odstavec I.1. Územní energetické koncepce - řídí se nařízením vlády č.195/2001 Sb. odstavec I.2. Energetické audity - řídí se vyhláškou č.213/2001 Sb. odstavec I.3. Energetické průkazy - řídí se vyhláškou č.291/2001 Sb.

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová14 II.Výrobní a rozvodná zařízení energie odstavec II.1.Zvýšení užití energie ve … odstavec II.2.Kombinovaná výroba elektrické energie a tepla odstavec II.3.Vyšší využití OZE odstavec II.4.Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů odstavec II.5.Pilotní projekty využití MT ve …

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová15 III.Podpora opatření ke zvýšení účinnosti užití energie odstavec III.1.Komplexní opatření ke snížení energetické náročnosti odstavec III.2.Projekty financované z úspor energie (EPC) odstavec III.3.Vývoj a využívání MT a mater. pro opatření ke zvýšení účinnosti užití energie odstavec III.4.Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová16 IV.Poradenství, vzdělávání a propagace k hospodárnému užití energie s vlivem na zlepšení životního prostředí odstavec IV.1.Poradenská střediska odstavec IV.2.Krajské energetické agentury odstavec IV.3.Semináře, kurzy, výstavy,... odstavec IV.4.Produkty pro poradenství

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová17 Základní předpoklady pro poskytnutí dotace Dodržení ustanovení : zákona č.218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, zákona č.199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, zákona č.59/2000 Sb., o veřejné podpoře, všech ve znění pozdějších předpisů.

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová18 Společná ustanovení na dotaci není právní nárok, výběr provádí hodnotitelské komise jmenované ministrem dodržení současně platných předpisů a ČSN k datu podání žádosti musí mít žadatel vypořádány všechny závazky vůči státnímu rozpočtu a státním fondům republiky

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová19 Závazky vůči státnímu rozpočtu a státním fondům republiky Závazky vůči finančnímu úřadu, Správě sociálního zabezpečí, zdravotním pojišťovnám, Celní správě, Pozemkovému fondu, Fondu národního majetku a Státnímu fondu životního prostředí (+bezúročné půjčky z programu na obnovitelné zdroje z let )

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová20 Stav Programu 2002 Vystavena Rozhodnutí, ve většině případů uvolněny limity čerpání státní dotace, resp. uvolněny neinvestiční platby Předávají se zpracované energetické audity a produkty k oponentnímu řízení Přijato žádostícca Požadovaná dotacecca 340 mil.Kč K dispozici92,5 mil.Kč

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová21 Stav Programu 2003 Zapracování připomínek z meziresortního připomínkového řízení, předložení vládě ČR Termín pro podání žádostí vč.příloh : - EKIS (MEPS), KEA – do „emise skl.plynů“ ( II.4., III.4.) – do ostatní – do Žádost vč.příloh - uzavřená obálka s označením „Státní program“ - (1 žádost = 1 obálka)

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová22 Společná ustanovení čerpání státních prostředků v daném rozpočtovém roce (Rozhodnutí, Oznámení), dodržování termínů realizace zpráva o průběhu akce v roce 2003 (zúčtování se státním rozpočtem) závěrečná zpráva vč. vyúčtování celkových nákladů na realizaci akce kontrola realizace (porušení rozpočtové kázně-FÚ) vyhodnocení ročního provozu definitivní přiznání dotace

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová23 Část A Státního programu včetně příloh, formulářů žádostí a seznamu kontaktních míst bude k dispozici na internetové adrese:

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová24 Vyhodnocení přínosů Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2001 Schváleno usnesením vlády ČR č.650 z 19.června 2002

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová25 Dotace poskytnuté v roce 2001 požadavek - přijaté žádosti akce celkem vybrané akce počet dotace tis.Kč realizační akce energetické audity ostatní celkem

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová26 Procentuální rozdělení dotací do podprogramů I45 II1 III1 IV5 V9 VI8 VII3 VIII28 Celkem tis.Kč Procentuální rozdělení dotací v rámci podprogramu I energetické audity 39 průmysl7 bytové domy27 veřejné objekty 23 monitoring a targeting 4 Celkem tis.Kč

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová podprogram druh akce Počet žádostí Počet vybraných projektů Celkové náklady [Kč] Poskytnutá podpora [Kč] I účinnost užití energie audity552 * 239 ** IIkogenerace IIIEPC IVvýzkum a vývoj VOZE VIteplárenství VIIkoncepce VIII poradenství produkty

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová28 Podprogram - druh akce Počet projektů Investice [tis.Kč] Podpora [tis.Kč] Úspora energie [GJ/rok] Investice na úsporu [Kč/GJ] Podpora na úsporu [Kč/GJ] Úspora za energii [tis.Kč/rok] Iprůmysl bytové domy veřejné objekty MT I Celkem IIkogenerace IIIEPC VOZE VIteplárenství Celkem Přehled podpořených realizačních akcí

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová29 Ekonomická efektivnost realizačních akcí čistá současná hodnota (NPV) ,43 tis. Kč vnitřní výnosové procento (IRR)12% čistá doba návratnosti8,79 let poskytnutá dotace tis.Kč

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová30 Podprogram - druh akce Počet projektů Úspora energie (GJ/rok) tuhé látky (t/rok) SO 2 (t/rok) NO x (t/rok) CO (t/rok) CO 2 (t/rok) Iprůmysl ,265,7530,678,319, bytové domy ,007,1625,116,3810, veřejné objekty ,005,3618,804,787, MT ,002,3412,513,393, IIkogenerace27 167,981,206,431,742,03630 IIIEPC22 804,000,473,510,680,79458 VOZE ,468,4071,0026,3217, VIteplárenství ,006,2741,9911,3911, Celkem ,7036,96210,0263,0063, Enviromentální přínosy realizačních akcí

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová31 Podprogram I - energetické audityÚspora energie (GJ/rok) procent. podíl Ibytové domy ,2 objekty školství ,9 objekty zdravotnictví ,4 objekty obč. vybavenosti ,6 teplárenství ,3 průmysl ,6 Celkem ,0 Přínosy opatření doporučených v EA

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová32 Ekonomická efektivnost opatření doporučených v auditech čistá současná hodnota (NPV) ,68 tis.Kč vnitřní výnosové procento (IRR)18% čistá doba návratnosti5,95 let poskytnutá dotace tis.Kč

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová33 Podprogram I - energ. audity Úspora energie (GJ/rok) tuhé látky (t/rok) SO 2 (t/rok) NO x (t/rok) CO (t/rok) CO 2 (t/rok) Ibytové domy objekty školství objekty zdravotnictví objekty obč. vybavenosti teplárenství průmysl Celkem Enviromentální přínosy opatření doporučených v EA

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová34 Energetické koncepce VII/2001Počet EKInvestice [Kč]Dotace [Kč] ukončené rozpracované Celkem EK VII/2001Počet obyvatel v posuz. územích Území [km 2 ] Potenciál úspor energie [GJ/rok] Zvýšení výroby energie z OZE [GJ/rok] Snížení spotřeby paliv a energie [GJ/rok] celkem Pozn.: podle optimální varianty budoucího vývoje a za předpokladu realizace navržených úsporných opatření

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová35 Poradenská střediska Statistické jednotky NUTS II Střediska EKIS počet Střediska MEPS počet Pobočky středisek počet Detašovaná pracoviště počet Poskytnutá podpora tis. Kč Praha Střední Čechy3420 Jihozápad Severozápad6660 Severovýchod44770 Jihovýchod Střední Morava Ostravsko61765 Celkem ČR

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová36 Energetická info linka hovor zdarma z celé ČR Klient požadující konzultaci Informace o vykonané konzultaci Konzultant si domluví schůzku s klientem Kontakt z ČEA na konzultanta

2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová37 Vzdělávání a propagace 2001Počet akcí Celkové invesice tis.Kč Dotace požadovaná / poskytnutá Podíl dotace % Žádosti Vybrané