Periodické děje a jejich grafické znázornění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmitavý pohyb.
Advertisements

MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Obvody střídavého proudu
Vznik střídavého proudu
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
07. Kinematika harmonického pohybu – příklady I.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 20.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 18.
Tato prezentace byla vytvořena
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Indukčnost reálné cívky v oscilačním obvodu
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Fyzika – mechanické kmitání a vlnění
Tón, jeho výška a barva.
Práce ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám fyzikální veličinu práce. Naučím se práci vypočítat. Poznám jednotku práce.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 01 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Kmity.
Zkrat.
Kmity HRW kap. 16.
Střídavý proud Ing. Jaroslav Bernkopf Úvod Střídavý proud
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
34. Elektromagnetický oscilátor, vznik střídavého napětí a proudu
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU
Poznámky pro výuku Předmět: FYZIKA Autor: Jaroslava Šmerdová
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 02. Kmitavý pohyb Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
Kmitavý pohyb
Hlasitost zvuku, hluk a ochrana před ním
Skládání kmitů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Kmitání.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Parametry střídavého napětí a proudu
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Střídavé napětí a střídavý proud
Elektrický proud a elektrické napětí
Kmity frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s) w = 2p.f
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
Obvody střídavého proudu
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Kmitavý pohyb.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Mechanické kmitání.
Mechanické kmitání Vlnění a optika(Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Elektrické spotřebiče
Mechanické kmitání, vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
Kmity HRW2 kap. 15 HRW kap. 16.
Fyzika – Kmitavý pohyb.
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
Odraz vlnění obecná vlna x = 0  y = 0.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Mechanické kmitání, vlnění
Mechanické kmitání a vlnění
VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU
Elektrické pole.
Transkript prezentace:

Periodické děje a jejich grafické znázornění

Co budu na konci hodiny znát? Poznám význam pojmu periodický děj Uvědomím si příklady periodicky se opakujících dějů Naučím se graficky znázorňovat periodický děj Poznám co je to tlumený a netlumený kmit

Co je to periodický děj? Všechny děje, které se pravidelně opakují po určité době, nazýváme periodické. Periodický děj je např. lidské srdce, střídavý proud, zvuk tónu, procesor počítače, signál televize, blikání, střídání postavení Země a Slunce (délka periody je 1 rok).

Správný fyzikální zápis f=50 Hz Co je frekvence? Fyzikální veličina, která udává počet period za jednu sekundu Správný fyzikální zápis f=50 Hz Vztah pro výpočet f=

Tlumený a netlumený kmit Vlivem tření dochází ke zmenšování amplitudy. Kmitavý pohyb jehož perioda se zmenšuje nazýváme tlumený kmit. Kmit, jehož amplituda se nemění, nazýváme netlumený.