Pole Arrays.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Programování funkcí v Excelu (pole)
Programování funkcí v Excelu
Programování 2 Cvičení 5.
Aplikační a programové vybavení
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
Visual Basic POLE. 2 POLE Pole - je řada prvků označených indexem Například: řada čísel, které spolu nějak souvisejí řada známek jednoho studenta řada.
DATOVÝ TYP POLE.
Třída Array Je součásti balíčku java.util Účelem je usnadnit práci s poli Metody – nejpoužívanější equel(),fill(),sort() a binarySearch() equels() Slouží.
Konstanty jsou datové objekty jejich hodnoty nelze v programu měnit Deklarace Const jméno = hodnota Příklad: Textový řetězec ZPRAVA Const ZPRAVA = “Zadej.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Programování v Pascalu Přednáška 7
JavaScript - 5. část Pole Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky 2.
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
( vstupy a výstupy v Matlabu na konzolu [ do Command Windows]
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá pole řetězec debugr.
Lineární algebra.
C# - struktury, výčtové typy, pole
MySQL - Vytvoření nové tabulky  create table jméno_tabulky (jméno_položky typ_položky,... ) Přehled nejběžnějších datových typů Přehled nejběžnějších.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B8 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
Datové typy a práce s nimi
Ing. Tomáš Váňa, Ing. Jiří Zechmeister
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Cvičení.
Proměnná typu "pole" Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. To.
Konstanty u jsou datové objekty u jejich hodnoty nelze v programu měnit u Deklarace Const jméno = hodnota Příklad: Textový řetězec ZPRAVA Const ZPRAVA.
VISUAL BASIC PRALG.
Datové typy a struktury
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B7 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Databázové systémy 2 Zkouška – 12:00. Příklad I - Funkce Vytvořte funkci ZK_TRP_TREND(P_ID_TRPASLIKA IN NUMBER, P_DATUM_OD IN VARCHAR2, P_DATUM_DO.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 12.1 (Sestavení z externích zdrojů)
Databázové modelování
Typy cyklů Do...Loop For...Next For Each...Next.
KIV/PPA1 cvičení 6 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Datový typ pole –Jednorozměrná a vícerozměrná –Práce s vektory a maticemi.
Grafy v Excelu.
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li.
 Agregační funkce  Agregační funkce jsou to funkce, které nějakým způsobem zpracují více hodnot a jako výsledek vrátí hodnotu jednu COUNT()  Funkce.
Příklady v jazyku C – část 8. Napište program, který inicializuje 2-rozměrné pole uživatele (5 řádků, 2 sloupce) a naplní ho hodnotami (první sloupec.
Excel export a import dat. Import ze souboru.
Datové typy a operátory. Co jsou datové typy  Charakterizují proměnnou nebo konstantu – jaká data obsahuje  Data jsou v počítači ukládána jako skupiny.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
Řetězce String. Co je to řetězec Jako řetězec označujeme pojmenovanou skupinu libovolných znaků Deklarujeme jej pomocí příkazu Délka řetězce není v tomto.
Podprogramy (subroutines) Pojmenované kousky programu, které –tvoří logicky ucelené části –se v programu opakují Jsou zapsány na jednom místě a v případě.
Cvičení 3-4 Procedury, funkce,řetězce. Procedury Procedura Procedura Procedura je podprogram, který mění stav programu (změnou stavu proměnných nebo změnou.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Makra v Excelu syntaxe. Zápis nahraného makra SubEnd Sub O klíčová slova Sub a End Sub – začátek a konec makra O komentáře O text za znakem ', až do konce.
Programování ENUM, SWITCH,pole jednorozměrná a vícerozměrná, deklarace, inicializace, kopírování, porovnání Erik Král.
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
Elementaristika elektronických informací
Algoritmizace a programování
Úvod do Pythonu – IO operace se soubory.
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 1.hodina
Typový příklad 3 – zadání 1
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Tabulky a prostředí tabular
MU002 – Informační technologie Základy algoritmizace 4/13
MU002 – Informační technologie Základy algoritmizace 5/13
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
CU01 Informatika II 2/13 Základy algoritmizace
Transkript prezentace:

Pole Arrays

Co jsou pole Pole je uspořádaná entice stejných datových prvků Prvkem může být například číslo, řetězec nebo uživatelem definovaný typ Jednotlivé prvky pole je možné vyhledávat pomocí jejich pořadových čísel v jednotlivých rozměrech – indexů Indexy obvykle začínají nulou

Jak se deklarují Základní deklarace je pomocí příkazu DIM Uvedený příklad vytvoří pole o 3 řádcích a 4 sloupcích – matici s indexy 0 až 2 a 0 až 3 Pole je možné vytvořit pomocí funkce Array Tento příklad vytvoří 1-rozměrné pole s položkami 10, 28, 45 a 11 – index 0 až 3 DIM(3,4) as Integer Základní pole o 5 prvcích nadefinujeme takto: Dim Pole5(5) As Byte Potom máme prvky Pole5(0) až Pole5(4). Můžeme zadat i úplnou deklaraci a určit si od jakého indexu má pole začínat. Dim Pole5(1 To 5) As Byte Potom máme prvky Pole5(1) až Pole5(5) Potřebujeme-li změnit rozsah pole za běhu, musíme použít příkaz REDIM. Dim Pole() As Byte ReDim Pole(1 To 5) Používá se hlavně pokud nevím, kolik prvků pole budu potřebovat. Chcete-li pole plnit z kódu, máte v podstatě dvě možnosti:. 1. Použít pole jako řetězec s oddělovačem položek a potom pomocí Split a Join převést text na pole. O této možnosti budeme hovořit dále. 2. Použít pro deklaraci příkaz ARRAY Plnění pomocí příkazu Array je velmi jednoduché. Nejprve si nadeklarujete proměnou typu Variant a té pak pomocí Array vložíte data. Dim MyArray As Variant MyArray=Array("Noc","Den") A = Array (10, 28, 45, 11)

Indexy Index je celé číslo, které určuje, který prvek pole je vybírán Je to pořadové číslo prvku v určitém rozměru pole Defaultně je index v rozsahu od 0 do (počet_prvků – 1) Rozsah indexů lze explicitně definovat Příkaz DIM MyMatrix (1 to 5, 4 to 9, 3 to 5) as Integer vytvoří DIM MyMatrix (1 to 5, 4 to 9, 3 to 5) as Integer

REDIM Potřebujeme-li změnit rozsah pole za běhu, musíme použít příkaz REDIM Používá se hlavně pokud nevíme, kolik prvků pole budu potřebovat. Dim Pole() As Byte ReDim Pole(1 To 5)

SPLIT Funkce Split vytvoří z textu s oddělovačem pole. Z řetězce "ráno,poledne,večer" můžeme udělat pole právě pomocí SPLIT. Parametry: Zdroj dat s oddělovačem = Nějaký text s čárkami oddělovač = znak, který odděluje položky v řetězci limit = kolik prvků načíst.Standardně nastaven na -1 (všechny) SPLIT(Zdroj dat s oddělovačem, oddělovač , limit)

JOIN Opakem SPLIT je funkce JOIN – vytvoří z pole text s oddělovačem. Parametry: Pole – název pole, které se má sloučit Oddělovač – defaultně čárka limit = kolik prvků načíst.Standardně nastaven na -1 (všechny) Join(Pole, oddělovač , limit)

UBOUND a LBOUND Pro práci s poli jde použít pro dotaz na nejnižší a nejvyšší prvek pole funkce: UBound vrátí nejvyšší index pole, LBound naopak nejnižší. Když nevíme, kolik položek pole má, tak UBound (POLE) As Long LBound (POLE) As Long For i=LBound(Pole) To UBound(Pole)

Příklad použití