Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Práce s polem OB21-OP-EL-KONP-JANC-M-3-030

3  Skupina proměnných, které k sobě logickým způsobem patří, může být deklarována jako pole proměnných.  Jednotlivé proměnné pole se nazývají prvky pole nebo členy pole. Je na ně referováno jménem pole a indexem. Ten určuje, o který člen pole jde.  Všechny členy pole musí být stejného typu.

4 Práce s polem  Pole může být deklarováno v programové sekci var takto:  Pole může být deklarováno v programové sekci var takto:  Jméno : array [I1..I2] of TypProměnné ;  Jméno : array [I1..I2] of TypProměnné ;  Index I1 je počáteční hodnota indexu, I2 je konečná hodnota indexu. Mezi hodnotami indexu jsou 2 tečky. Index je nejčastěji typ integer, nemůže být typu real.  TypProměnné je typ pole, např. real nebo integer.  TypProměnné je typ pole, např. real nebo integer.  Pole může být rovněž deklarováno jako typová konstanta v sekci const s inicializací hodnot.

5 Práce s polem  Průměrná denní teplota v sedmi dnech jednoho týdne může být vyjádřena polem, které má 7 členů typu real.  Hodnota indexu pole potom je od 1 do 7 a může znamenat den v týdnu, např. 1 = pondělí, 2 = úterý, 3 = středa, atd.  Var Teplota :array[1..7] of real;  Členům pole lze přiřadit hodnotu stejným způsobem jako jiné proměnné, např. přiřazovacím příkazem  Teplota[1] := 26.7;

6 Práce s polem  Člen pole může být použit ve všech příkazech programu, např.  A := (Teplota[2] + Teplota[3]) / 2;  writeln (Teplota[4]);  Index pole může být i záporný.  X :array [-2..5] of integer;  for i := -2 to 5 do  X[i] := 0;  Nejčastěji je dolní mez indexu 1 nebo 0, což odpovídá většině praktických úloh.

7 Práce s polem  Pole může mít jeden nebo více rozměrů. Graficky je možné pole zobrazit jako jako tabulku.  A : array [1..6] of integer;  B : array [0..4, 0..3] of real ;  Pole A je deklarováno jako jednorozměrné typu integer, Lze si ho představit jako tabuku, která má jeden sloupec o šesti řádcích.

8 Práce s polem  Pole B je deklarováno jako dvourozměrné typu real. První index v deklaraci znamená řádek, druhý index znamená sloupec.  Jednorozměrné pole se nazývá vektor, dvourozměrné pole je matice.

9 Práce s polem  Pole mohou mít i více rozměrů než dva.  Trojrozměrné pole má 3 indexy a je možné ho graficky zobrazit jako kvádr (trojrozměrnou tabulku).  V praktických úlohách se nejčastěji používají jednorozměrná a dvourozměrná pole.

10 Práce s polem  Vynulování dvourozměrného pole B se provede např. takto:  for i := 0 to 4 do  for j := 0 to 3 do  B[i,j] :=0;  Jsou použity dva cykly vnořené do sebe.

11  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura  K. Putz: Pascal učebnice základů programování, Grada Publishing, Praha 2007  M. Antošová, V. Davídek: Číslicová technika, KOPP, České Budějovice 2008


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google