Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li."— Transkript prezentace:

1 STRING A UKAZATELE

2 Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li řetězec změnit potřebujeme nový objekt typu StringBuffer. Stejně jako u polí, i u řetězců má první prvek index[0].

3 Vytvoření řetězce Nejjednodušeji a nejefektivněji lze vytvořit objekt řetězce přiřazením textu v uvozovkách do příslušné proměnné, např.: String s = “ahoj”; Inicializované pole řetězců- jednotlivé řetězce se uvedou do složených závorek a oddělí se čárkami. Např.: String[ ] pole = {”Dana”, “Eva”};

4 Práce s řetězci Spojení řetězců- operátorem + nebo metodou concat() Náhrada znaků- metodou replace(), která vytvoří nový řetězec Porovnání- několika způsoby pomocí metod: compareTo() compareToIgnoreCase() equals()

5 Ukazatele Ukazatele jsou zvláštní proměnnou, která v sobě nedokáže udržet žádnou hodnotu, ale dokáže mít v sobě uloženou adresu. Adresu paměti. Díky tomu mohou ukazovat na libovolný typ dat, ale pouze na ten, na který byly nadefinovány.

6 Práce s ukazateli Při práci s ukazateli budem hlavně potřebovat získat adresu proměnné, uložit na tuto adresu hodnotu a umět tuto hodnotu z této adresy přečíst. Používají se k tomu 2 speciální znaky '&' a '*'. '&' se používá pro získání adresy a '*' se používá pro práci s hodnotou na adrese. '&' se nazývá referenční operátor ("vytvoří" z názvu proměnné před kterou stojí její adresu) a '*' se nazývá dereferenční operátor (z adresy "vyjme" hodnotu).

7 Příklad práce s ukazateli #include void swap (int *a, int *b) { int c = *a; *a = *b; *b = c; } int main (void) { int a = 3, b = 2; swap(a, b); printf("%d, %d\n", &a, &b); return 0; }


Stáhnout ppt "STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li."

Podobné prezentace


Reklamy Google