Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích 29.4.2014Otevřené repozitáře, Brno, 29.-30.4.20141.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

E-prezenčka na Univerzitě Karlově v Praze
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
ISS Úvodní informace o kurzu Sekundární analýza Management sociálních dat a datové archivy Jindřich Krejčí.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti,
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Informační kulturní portál
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Odbor digitálních fondů Zuzana Kvašová,
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
ELRC Seminář, Praha, Jan Hajič (MFF UK) Jak je možno se zapojit? 1.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Digitalizace v krajské knihovně (SVK HK)
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
OpenAIRE Plán managementu dat
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Nástroje otevřeného publikování
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Jak jsme na Slovensku prováděli “audit” Centrálneho dátového archívu podle ISO Zdeněk Hruška Moravská zemská knihovna v Brně.
Databáze projektových výstupů OP VK
Institucionální akreditace
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Transkript prezentace:

Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,

Berlínská deklarace UK přistoupila v říjnu 2013 (31.10., č.457) Návaznost na Koncepci ediční politiky UK – schválil AS červen 2013 Povinnost plnění „třetí role“ - šíření vzdělanosti a zpřístupňování různorodých poznatků napříč obory s minimem bariér odborné, ale i širší veřejnosti Otevřené repozitáře, Brno,

Koncepce ediční politiky Cíle nakladatelské politiky – Zajištění studijních materiálů (rozvoj OER) – Zprostředkování výsledků vědy a výzkumu – Pozitivní obraz UK Popis současného stavu – slabiny x pozitiva Míra centralizace – Direktivní a úplná není žádoucí – Spolupráce – Certifikát kvality (znak UK) Otevřené repozitáře, Brno,

Open Access Vědecké monografie, seriály i studijní materiály a výukové texty Realizace zelené i zlaté cesty Podpora OA repozitářů a jejich mezinárodního propojení Aplikace principů OA na UK – charakter doporučení Otevřené repozitáře, Brno,

Implementace koncepce 1.Přihlášení se k Berlínské deklaraci 2.Definování kritérií kvality* 3.Návrh popisu budoucího univerzitního repozitáře* 4.Autorsko-právní analýza v kontextu OA* 5.Novela edičního řádu 6.Vytvoření podmínek pro podporu autorů publikujících v prestižních OA časopisech *pracovní skupiny napříč UK Otevřené repozitáře, Brno,

Univerzitní repozitář - Digitool Digitální sbírky  Historická sbírka PF UK  Knihovny významných osobností  Dokumenty RUK  Historické knihovní fondy FF UK  Mapová sbírka PřF UK  Historické dokumenty Archivu UK  E-prezenčka  VŠKP obhájené před r.2006  CERGE- EI – články a disertace z oboru ekonomických věd - režim OA Otevřené repozitáře, Brno,

Repozitář závěrečných prací Webová aplikace SIS Práce od r Od minulého týdne bez registrace Indexováno Googlem Problematické vyhledávání – Pouze v plném textu – Implicitní OR mezi 2 výrazy Otevřené repozitáře, Brno,

Pracovní skupina - Návrh popisu budoucího repozitáře Náplň – Definování metadat spojených s různým obsahem – Cesty kontinuálního plnění – Míra organizovanosti plnění – Formáty obsahu Správa Podpora autorů pro ukládání dat Vztah k ostatním EIZ a možnosti propojení Udržitelnost Právní servis a ochrana integrity obsahu Otevřené repozitáře, Brno,

Obecné požadavky na UR Vstup do systému – Digitální objekty (soubory + metadata) – Druhy objektů – Standardy – Integrace (interní i externí systémy) – (Polo)automatické zpracování vstupních dat Uložení (zálohy, kontroly integrity, migrace formátů...) Management (vyhledávání, exporty, statistiky, správa … ) Zpřístupnění Dlouhodobá ochrana Obecné požadavky (rozšiřitelnost, implementace nástrojů třetích stran) Otevřené repozitáře, Brno,

Aktuálně Zatím hlavně otázky: Jeden repozitář nebo víc? (DS) Všechno nebo něco? (OER) Využití Digitoolu nebo Open Source? Odkud čerpat metadata? (OBD) atd., atd., atd. … Otevřené repozitáře, Brno,

Odpovědi Snad na příštím semináři Děkuji za pozornost Otevřené repozitáře, Brno,