Tempus v kontextu českých vysokých škol Prabir Ganguly Národní agentura Socrates.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
ECVET v Programu celoživotního učení
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Základní škola, Brno, Štolcova 16
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Název přednášky/cvičení.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Předmět: Řízení podniku 1
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
2. Vedení & zodpovědost Národní pracovní skupina Uherskohradišťská charta / cyklokoordinátoři Jaroslav Martinek (Central MeetBike) Tomáš Řeháček (Mobile.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Příprava projektu Komunitární program PROGRESS. Výzva 0&langId=enhttp://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=63.
Gender Budgeting in practice Komunitární program VP Ústí nad Labem
Formální náležitosti. Co musím udělat, aby se má škola mohla zapojit do nového programu? Promyslet si, o jakou aktivitu mám zájem Najít si partnerskou.
Plánovací proces a druhy plánování
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová Svaz měst a obcí ČR.
Možnosti spolufinancování projektů v oblasti ICT z programů EU PhDr. Blanka Hašová Ing. Martin Hiršal.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Personální plán pro podnikatelský plán
Struktura podnikatelského plánu
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
KA2- Cooperation and Inovation for Good Practices.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Zpracování žádosti na podporu sociálního podnikání do OPZ - příklad dobré praxe Vznik sociálního podniku Hustířanka služby s.r.o. Hradec Králové, 7.
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Nadace Rotary Distriktní granty
Charakteristika a nástroje
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Zpracoval: Martin Bílek
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Citlivostní analýza a optimalizace II Zpracoval: Martin Bílek
Zahraniční studia Petra Nováková
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Citlivostní analýza a optimalizace I Zpracoval: Martin Bílek
Zpracoval: Martin Bílek
Mezinárodní kreditová mobilita Erasmus+
Informační schůzka k programu
Institucionální rozvojový plán TUL 2017
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Transkript prezentace:

Tempus v kontextu českých vysokých škol Prabir Ganguly Národní agentura Socrates

Klasifikace typu projektů Joint European Projects (2 až 3 roky) Joint European Projects (2 až 3 roky) – Curriculum development – University management – Institution building Structural and Complementary Measures Structural and Complementary Measures (krátkodobé aktivity podporující národní reformy a (krátkodobé aktivity podporující národní reformy a zaměřené na specifické potřeby) zaměřené na specifické potřeby) Doba trvání od několika týdnů do jednoho roku Doba trvání od několika týdnů do jednoho roku Individuální mobility IMG 1 – není pro české vysoké školy IMG 1 – není pro české vysoké školy IMG 2 – není IMG 2 – není IMG 3 – mobilita z EU do partnerských zemí IMG 3 – mobilita z EU do partnerských zemí

Země, které se mohou zúčastnit Země, které se mohou zúčastnit EU 25 EU 25 Partnerské země – CARD země, MEDA a TACIS země Partnerské země – CARD země, MEDA a TACIS země Kandidátské země – Bulharsko Rumunsko, Turecko Kandidátské země – Bulharsko Rumunsko, Turecko Skupina 24 Skupina 24

Chceme-li se zúčastnit programu Tempus, pak úloha vysoké školy může být následující: A. Grant holder (právně odpovědný za řízení projektu) B. Grant koordinátor (odpovědný za koordinace a monitorování projektu) C. Partnerská instituce Chceme-li se zúčastnit programu Tempus, pak musíme mít odpovědi na následující otázky: 1. Proč? 2. Co? 3. S kým?

Proč? Motivace pro promotora projektu Motivace pro promotora projektu Motivace katedry/fakulty/školy Motivace katedry/fakulty/školy –navazování nových kontaktů –internacionalizace školy směrem k východu –nalézání nových zdrojů pro získání zahraničních studentů –testování svých odborností a marketingových schopností v rámci celoevropské soutěže –výměny studentů a učitelů –transfer know-how

Co? Závisí především na existující expertíze na dané vysoké škole a na expertíze promotora projektu Závisí především na existující expertíze na dané vysoké škole a na expertíze promotora projektu Priority jednotlivých partnerských zemí Priority jednotlivých partnerských zemí Možnosti doplňování expertízy v rámci ostatních institucí či vysokých škol v ČR či jiné zemi EU, na základě znalostí v oboru Možnosti doplňování expertízy v rámci ostatních institucí či vysokých škol v ČR či jiné zemi EU, na základě znalostí v oboru Odbornost Priorita partnerské země Potřeba instituce Předmět projektu

S kým? Dřívější kontakty mohou napomáhat výběru partnera z jiné země EU či jiné české instituce. Dřívější kontakty mohou napomáhat výběru partnera z jiné země EU či jiné české instituce. Dobrou pomůckou může být Tempus Compendium vydané NA Socrates i ETF. Dobrou pomůckou může být Tempus Compendium vydané NA Socrates i ETF. Priorita dané partnerské země. Priorita dané partnerské země. Profil instituce či školy dané partnerské země. Profil instituce či školy dané partnerské země. V případě „Multi-country“ project, obdobnost problematiky v daných zemích. V případě „Multi-country“ project, obdobnost problematiky v daných zemích. Předmět projektu. Předmět projektu.

Nezapomenout 1.Ministerstvo školství dané země by, pokud možno, mělo být partnerem projektu. Pokud tomu tak není, je nutná písemná podpora (endorsement) projektu. 2.Pokud existuje dobrý kontakt, je vhodné zahrnout do konsorcia projektu Bulharsko či Rumunsko. Tyto země však nemají právo čerpat z rozpočtu Tempusu, mohou se zúčastnit pouze na bázi „Self-financing“. 3.Zahrnout do projektu „Individual Expert“, osoby, které mají bohaté zkušenosti buď v dané oblasti nebo v rámci Tempusu. 4.Zástupci cílových skupin musí být součástí konsorcia. Pozor na IB projekt.

Minimální potřeba Alespoň jedna univerzita z každé partnerské země, která je účastníkem projektu. Alespoň jedna univerzita z každé partnerské země, která je účastníkem projektu. Alespoň jedna univerzita z jedné země EU a jeden člen konsorcia z druhé země EU (vysoká škola, podnikatelský subjekt, profesní organizace, samosprávy, ministerstva, sociální partneři). Alespoň jedna univerzita z jedné země EU a jeden člen konsorcia z druhé země EU (vysoká škola, podnikatelský subjekt, profesní organizace, samosprávy, ministerstva, sociální partneři).

Jak by měla vypadat žádost A.Žádost musí být napsána v angličtině, němčině nebo francouzštině. B.Předmětná oblast musí být v souladu se seznamem předmětů oborů. C.Žádost musí být doplněna tzv. „Letter of endorsement“ všech partnerských institucí. Nezapomenout na Ministerstvo školství. D.Žádost musí mít „Logical Framework Matrix“. E.Žádost musí prokázat spolufinancování o hodnotě 5%. F.Maximální povolená délka musí být respektována. G.Indikace, zda-li stejná propozice byla předložena již dříve.

Struktura projektu Důvody vzniku projektu (Project background) Nutno uvést: Kontext vysokého školství v dané partnerské zemi a jeho souvislosti s propozicí projektu Kontext vysokého školství v dané partnerské zemi a jeho souvislosti s propozicí projektu Reference k rozvojovému plánu školy v cílové zemi Reference k rozvojovému plánu školy v cílové zemi Specifické potřeby cílových skupin v dané zemi Specifické potřeby cílových skupin v dané zemi Relevantní detaily o škole v cílové zemi (znalost EU jazyků, úroveň ICT, vybavenost, předmět vyučování, počet studentů, možnost uplatnění atd.) dle typu projektu Relevantní detaily o škole v cílové zemi (znalost EU jazyků, úroveň ICT, vybavenost, předmět vyučování, počet studentů, možnost uplatnění atd.) dle typu projektu Popis zkušeností a relevance členů konsorcia Popis zkušeností a relevance členů konsorcia Expertíza individuálního experta Expertíza individuálního experta

Popis projektu 1.Širší cíle projektu (střednědobý či dlouhodobý cíl projektu) 2.Projektový cíl (má být: specifický, měřitelný, přesný, realistický a časově dosažitelný) 3.Specifické cíle 4.Aktivity k dosažení jednotlivých cílů 5.Pracovní plán 6.Vstupy a výstupy 7.Rozpočet 8.Diseminace, udržitelnost, monitorování a řízení projektu

Finanční parametry € pro tříleté projekty € pro tříleté projekty € pro dvouleté projekty € pro dvouleté projekty Horní limit nákladů Mzdové náklady – maximálně 30% z celkového grantu Nákup stroje a zařízení – maximálně 30% z celkového grantu grantu Režijní náklady – 7% z celkového grantu EK může požádat o finanční záruku