1 Strategie NASKL, systémy posuzování kvality laboratoří podle NASKL Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Advertisements

Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Aplikace ENA – programová podpora energetických auditů
Zkušenosti z posuzování klinických laboratoří
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 2. ročník Regionální konference cestovního ruchu Karlovy Vary 16. prosince 2013.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Veřejné zakázky elektronicky Statutární město Děčín.
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Registrace mikrobiologických laboratoří
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
IS na podporu Projektu vzdělávání zdravotníků - prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí Ing. Michal Opat.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
ÚRAZOVÉ POJIŠTĚNÍ administrace.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Plán auditu, zpráva z provedení auditu prim. MUDr
Akreditace klinických laboratoří Ing.Květa Pelinková VFN ÚKBLD.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
1 NASKL v roce 2007 Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Registrace podle EMAS III
Konsolidovaná laboratoř, organizace práce na laboratoři, kontrola kvality, laboratorní informační systém Miroslav Průcha.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
9. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, 2013, Brno.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
Registr klinických laboratoří Bilyk I., Sedláková J.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Akreditační systém v ČR a v EU
1 Strategie NASKL Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Evaluace a kvalita služeb v programech prevence, léčby a resocializace drogových závislostí (propojení se systémem sběru dat) Mgr. Lenka Šťastná.
Dokumentace systému managementu jakosti
OP Rybářství 2007 – 2013 Portál farmáře jako nový nástroj v komunikaci mezi žadateli a SZIF v rámci OP Rybářství. Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky.
Externí hodnocení kvality Doporučení ČSKB Vyhodnocení dotazníkové akce
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Registr klinických laboratoří Seminář pro registrované laboratoře Lékařský dům, Praha 5. dubna 2007 Bilyk I., Sedláková J.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Zajišťování kvality systému řízení na VUT v Brně
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
CENA UZS ČR ZA INOVACI V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 2009 / 2010.
ZÁPIS STUDENTŮ VŠTE ČERVENEC 2015 TÁBOR.
Management jakosti, zdravotnické standardy, audit, měření jakosti
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Interní audit a Compliance v České pojišťovně | Praha| Peter Štefánik| 1.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Teorie auditu, fáze auditu, správné auditní postupy, Audit podle ISO Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
KVALITA PÉČE ( jednotně v celé ČR ) Leoš Heger, PSP ČR,
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Aplikace Monitorovací systém
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Informace z úseku regulace NLZP
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
MARKETINGOVÝ PLÁN PRO ROK 2009
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Ing. Martin DVOŘÁK,Ph.D Praha
Akreditace je za námi, co s volným časem?
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Stav a činnost IM a KLI pro dozorovou návštěvu ČIA
ZJEDNODUŠENÍ UKONČOVÁNÍ SMLUV O STAVEBNÍM SPOŘENÍ
Transkript prezentace:

1 Strategie NASKL, systémy posuzování kvality laboratoří podle NASKL Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně

2 Strategie NASKL Strategie NASKL Jak se zařadit do programu zvyšování kvality? Jak se zařadit do programu zvyšování kvality? Pokud nejste registrovaní – registrace laboratoří (POZOR POPLATEK) Pokud nejste registrovaní – registrace laboratoří (POZOR POPLATEK) Pokud jste registrovaní – požádat p přihlášku k auditu I. Pokud jste registrovaní – požádat p přihlášku k auditu I. Přihlásit se Přihlásit se

3 Strategie NASKL Strategie NASKL V roce 2006 mají laboratoře možnost se dobrovolně přihlásit na audit I V roce 2006 mají laboratoře možnost se dobrovolně přihlásit na audit I Podmínkou přihlášení k auditu je registrace laboratoře Podmínkou přihlášení k auditu je registrace laboratoře Pro ty z Vás, kteří jste se rozhodli využít této nabídky jsou základní informace o postupu prokazování kvality na stránkách: Pro ty z Vás, kteří jste se rozhodli využít této nabídky jsou základní informace o postupu prokazování kvality na stránkách:

4 Strategie NASKL Strategie NASKL 1. krokem je registrace laboratoře. 1. krokem je registrace laboratoře. Tato není prokázáním kvality, pouze zařazením do databáze klinických laboratoří, které se dobrovolně hlásí k projektu zvyšování kvality práce Tato není prokázáním kvality, pouze zařazením do databáze klinických laboratoří, které se dobrovolně hlásí k projektu zvyšování kvality práce Přihlášení do Registru je možné na formuláři, který je k dispozici adrese: Přihlášení do Registru je možné na formuláři, který je k dispozici adrese: Seznam registrovaných laboratoří je uveden na stránkách: sekce „registr účastníků NPZK“. Seznam registrovaných laboratoří je uveden na stránkách: sekce „registr účastníků NPZK“.

5 Strategie NASKL Strategie NASKL 2. krokem je provedení Auditu I. (pro rok 2006 až 2007) 2. krokem je provedení Auditu I. (pro rok 2006 až 2007) Jedná se o 1. stupeň prokazování kvality (plán auditu obsahuje odbornou část akreditačních standardů a doporučení odborných společností – nepodkročitelná minima, SOP, interní a externí kontrola kvality) Jedná se o 1. stupeň prokazování kvality (plán auditu obsahuje odbornou část akreditačních standardů a doporučení odborných společností – nepodkročitelná minima, SOP, interní a externí kontrola kvality) Platnost „Osvědčení o splnění auditu I.“ je 2 roky Platnost „Osvědčení o splnění auditu I.“ je 2 roky

6 Strategie NASKL Strategie NASKL 3. krokem je provedení Auditu II. (od 2008). 3. krokem je provedení Auditu II. (od 2008). Jedná se o 2. stupeň prokazování kvality (rozsah plánu auditu obsahuje požadavky ČSN EN ISO Zdravotnické laboratoře). Jedná se o 2. stupeň prokazování kvality (rozsah plánu auditu obsahuje požadavky ČSN EN ISO Zdravotnické laboratoře).

7 Strategie NASKL Strategie NASKL Zásady posuzování: Zásady posuzování: Dobrovolnost (přihlášení se do registru, k auditu) Dobrovolnost (přihlášení se do registru, k auditu) Audit probíhá dle plánu auditu I. (nepodkročitelná minima definují příslušné odborné společnosti) Audit probíhá dle plánu auditu I. (nepodkročitelná minima definují příslušné odborné společnosti) Vyškolení posuzovatelé (schválení odbornými společnostmi) Vyškolení posuzovatelé (schválení odbornými společnostmi) Důvěrnost výsledků auditu Důvěrnost výsledků auditu Cena dle ceníku Cena dle ceníku

8 Strategie NASKL Strategie NASKL Výhody posuzování: Výhody posuzování: Systém „postupné“ implementace systému managementu v laboratoři (audit I., audit II.) Systém „postupné“ implementace systému managementu v laboratoři (audit I., audit II.) Prokazování kvality vzhledem ke klientům a pojišťovnám (viz. Stanovisko plátců k programu zvyšování kvality) Prokazování kvality vzhledem ke klientům a pojišťovnám (viz. Stanovisko plátců k programu zvyšování kvality) Platnost 2 roky (audit 1x 2 roky) Platnost 2 roky (audit 1x 2 roky) Cena (18.000,- Kč za audit I. Cena (18.000,- Kč za audit I.

9 Strategie NASKL Strategie NASKL Časté dotazy: 1) Musí být laboratoř akreditovaná dle ISO zařazená v registru laboratoří? 2) Musí se akreditovaná laboratoř podrobit auditu I. 3) Nebudou posuzovatelé NASKL zpochybňovat práci odborných posuzovatelů ČIA?

10 Děkuji Vám za pozornost