Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INFORMAČNÍ SYSTÉMY EIA/SEA
Advertisements

Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Analýza životního cyklu biopaliv Analýza životního cyklu biopaliv Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Ústředna:
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušenosti s procesem integrovaného povolování Petr Honskus, Vladimíra Henelová - ENVIROS, s.r.o.
Mgr. Magdaléna Peterková
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Odbor životního prostředí MHMP
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Předcházení vzniku odpadů a nejlepší dostupné techniky
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Úřad vlády České Republiky
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice Hana Svobodová Oddělení IPPC Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna: ++420-2-6712-1111 Fax: ++420-2-6731-0308 Email: info@env.cz

IPPC – Integrated Pollution Prevention and Control Integrovaná prevence a omezování znečištění Nový přístup k ochraně životního prostředí je zakotven v legislativě EU směrnicí 96/61/EC o IPPC a do českého právního řádu je transponován zákonem č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci).

Legislativní rámec integrované prevence v České republice Vyhláška č. 554/2002 Sb., kterou se stanoví vzor žádosti o vydání integrovaného povolení. Nařízení vlády č. 63/2003 Sb., o způsobu a rozsahu zabezpečení systému výměny informací o nejlepších dostupných technikách. Nařízení vlády č. 368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování Vyhláška č. 572/2004 Sb., kterou se stanoví forma a způsob vedení evidence podkladů nezbytných pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování.

Integrované povolování v letech 2003 – 2005 podáno 501 žádostí. k 6. 6. 2005 bylo vydáno 356 integrovaných povolení. kategorie 3.1. – Zařízení na výrobu cementového slinku v rotačních pecích o výrobní kapacitě větší než 500 t denně nebo na výrobu vápna v rotačních pecích o výr. kapacitě větší než 50 t denně nebo v jiných pecích o výrobní kapacitě větší než 50 t denně. podáno 13 žádostí vydána 3 integrovaná povolení Všechna IPPC zařízení musí mít integrované povolení do 30. 10. 2007

Kategorie 3.1.

Statistika Aktuální stav přibližně 1500 zařízení v ČR   Aktuální stav přibližně 1500 zařízení v ČR 501 podaných žádostí = obsahuje 700 zařízení 356 zařízení povoleno

Stav v jednotlivých kategoriích

Stav podaných žádostí v jednotlivých krajích v letech 2003 – 2005

Stav podaných žádostí v jednotlivých krajích v letech 2003 – 2005

Novela zákona o integrované prevenci Nezbytné provést transpozici nové směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/35/ES ze dne 26. května 2003 o účasti veřejnosti na přípravě některých plánů a programů týkajících se životního prostředí a o změně směrnic Rady 85/337/EHS a 96/61/ES ve věci účasti veřejnosti a přístupu k právní ochraně.  

Hlavní body novely se týkají následujících okruhů definice pojmů, vymezení zařízení náročnost (časová a administrativní) povolovacího procesu vyjasnění role odborně způsobilých osob princip vyjednávání provozovatele s úřadem – předjednání žádosti změnová řízení kontrolní mechanismus koncepce sankcí ve vztahu k zásadám správních deliktů změna ve vztahu ke zmocnění k vydání nařízení vlády o výměně informací o nejlepších dostupných technikách (§ 27 odst. 3 zákona; požadavek na změnu plyne z usnesení vlády č. 48 ze dne 13.1.2003) rozsah integrace ve vztahu ke složkovým právním aktům účast veřejnosti (změna směrnice o IPPC) – požadavky směrnice 2003/35/ES kompetenční zpřesnění vazba integrovaného povolení na další právní předpisy regulující investiční výstavbu

Problémové okruhy zákona o integrované prevenci   časové ukotvení integrovaného povolení pro nová zařízení (§ 45)    institut odborně způsobilých osob (§ 6 a § 11)    postavení Agentury integrované prevence (§ 6)    kontrolní mechanismy a účastníci kontrol    změnová řízení   integrovaný registr znečišťování    vztah k energetickému zákonu

Odkazy Ministerstvo životního prostředí - http://www.env.cz/ippc Česká informační agentura ŽP (CENIA) - www.cenia.cz Informační server o IPPC - www.ippc.cz Oddělení ippc - ippc@env.cz Evropská kancelář IPPC - http://eippcb.jrc.es Evropská komise - http://europa.eu.int/comm/environment/ippc