Etická problematika interrupce a asistované reprodukce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Etická hlediska péče o staré občany
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
PRÁVNÍ ÚPRAVA NÁSILNÉHO UKONČENÍ TĚHOTENSTVÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU.
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Umělé přerušení těhotenství (interrupce)
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Chimérismus různé pohlaví
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
DÍTĚ PŘED NAROZENÍM.
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
VÝVOJ JEDINCE.
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Těhotenství, dětství a dospívání
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
Problematika eutanázie
Asistovaná reprodukce
ANTIKONCEPCE.
Potraty a asistovaná reprodukce
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
Umělý potrat.
UMĚLÉ PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Pojetí lidského embrya
Využití cytogenetických metod v reprodukční medicíně
Rozmnožovací soustava 5. ročník
PREVENCE genetických patologických stavů (GPS). Prognózování GPS a genetické poradenství Principem genetického prognózování je předpovědění vzniku určitého.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Vývojová psychologie Prenatální období.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_31 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluAntikoncepce Anotace Žáci mají přehled o základních.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Prenatální a preimplantační dignostika Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_18_Porod Autor Mgr. Tereza Pasecká.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Soustavy orgánů člověka Název : Těhotenství 2. Anotace : Seznámení.
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Těhotenství Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_14_Těhotenství Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
VÝVOJOVÉ PORUCHY ČLOVĚKA Present.me. Neplodnost = Pokud nedojde k otěhotnění během roku intenzivního pohlavního styku. - U žen nad 35 let nečekáme celý.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Dědičnost jednovaječných dvojčat – co hrozí v běžném životě
Genetika a etika prof. Ing. Václav Řehout, CSc., prof.h.c.
Syndrom Patau Pavol Rendek, Markéta Couralová, Veronika Tomášková, Lucie Moťková, Alžběta Moravová Skupina 16 - pediatři.
Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Socializace Kejřová.
Období lidského života
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Počátek život s hlediska přírodovědce
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Transkript prezentace:

Etická problematika interrupce a asistované reprodukce

…když se řekne potrat Spontánní potrat z důvodu plodu z důvodu matky Umělé přerušení těhotenství (interrupce) chemicky (RU 486 a další látky) chirurgicky pozdní potrat Situace v ČR 1989 – 107 403 interrupcí 2006 – 25 322 interrupcí Naprostá většina žen se domnívá, že žena má právo rozhodovat o svém těhotenství sama (L. Janáčková, MT r. IV/č. 34)

Proč etický problém? Otázka hodnot – život je hodnota Otázka práv – právo nenarozeného dítěte na život versus právo matky rozhodovat o svém vlastním těle, o tom, zda donosit dítě, porodit a být matkou

Pro choice Interrupce je legálně možná bez ohledu na morálku – žena má právo rozhodnout o svém těle Potrat je možný legálně i morálně – plod, který by nepřežil mimo matčino tělo, nemůže převážit právo matky na interrupci Legální potraty jsou pro ženu bezpečnější Potrat je možný pouze v případě, že embryo není považováno za rozumnou bytost schopnou morální reflexe a existence

Pro life Plod je lidská bytost, osoba Život začíná již při početí, interrupce je nemorální, jde o vraždu Embryo a plod mají stejná práva jako každý jiný člověk Umírněný proud schvaluje interrupci v případě znásilnění, incestu nebo těžkého poškození plodu, nikdy však ve třetím trimestru (pokud není ohrožen život matky)

Kdy se začíná vyvíjet lidská bytost/osoba? Při početí Několik hodin po početí – vajíčko se rozdělí na dvě buňky 12 dní – uhnízdění vajíčka v děloze 2 týdny – vznik neurální trubice, která chrání páteř a brání rozdělení na dvě embrya 3 týdny – počátek vývoje orgánů 4 týdny – detekovatelné srdeční ozvy

…vznik lidské bytosti 6 týdnů – mozková činnost, zachytitelné vlny 3 měsíce – plod začíná připomínat lidského jedince 4 měsíce – plod má charakteristické rysy, je možné odlišit od jiných plodů 24 týdnů – životaschopnost mimo dělohu 26 týdnů – vyšší funkce mozku Při narození – oddělí se od matky a začne dýchat

Morální statut Statut, který přiznává lidské bytosti práva například na ochranu Života Zdraví Majetku Důstojnosti atd. Na lidskou bytost (nebo zvíře) s morálním statutem se vztahují práva, zákony, principy, jsme jim povinováni péčí

Teorie morálního statutu Lidské znaky (human properties) Kognitivní schopnosti Morální bytost – morální rozvažování Vědomí – schopnost vnímat bolest a libé pocity Vztahy

Vztah k otázce potratů a výzkumu embryí a fetů V okamžiku, kdy začíná embryo či fetus pociťovat bolest, nebo libost, získává morální statut S vývojem mozku a nervové soustavy začíná cítění, není však shoda v tom, kdy je mozek zralý na to, aby tyto pocity vnímal Může to však být ve fázi vývoje, kdy jsou v mnoha zemích interrupce legální (12 týdnů)

Problémy Morální statut a ochrana jedince záleží na postojích společnosti, jaký má společnost k danému vztah Pokud plod, který je zobrazitelný, má slyšitelné ozvy, má morální statut, proč jej nemá plod, který je v nižší fázi vývoje? Nemůžeme zbavit někoho morálního statutu, protože přišel o nějaký vztah nebo není schopen navázat vztahy

Status lidského embrya v českém právu Lidský život je hoden ochrany již před narozením (Listina základních práv a svobod) Způsobilost mít práva a povinnosti (tedy právní subjektivitu) má i počaté dítě, narodí-li se živé Mezi trestné činy proti životu a zdraví patří nedovolené přerušení těhotenství, objektem ochrany je ale život a zdraví těhotné ženy Trestného činu se nedopouští žena, která těhotenství sama uměle přerušila nebo jiného o to požádá, nebo mu to dovolí Český právní řád nedefinuje jednoznačně, jaký je právní status embrya

Faktory, které ovlivňují pohled na interrupce Délka těhotenství Okolnosti početí Věk a právní způsobilost těhotné ženy Zdravotní stav plodu Zdravotní stav těhotné ženy

Je možný konsensus? Není – etika není politika Na čem je tedy možné se shodnout? Potrat je vždy špatný (zlo) Ukončení těhotenství není totéž co ukončení života plodu Žena má právo na informace Těhotné ženy mají stejná práva jako jiní pacienti Životaschopnost plodu a schopnost vnímat se musí brát v potaz při rozhodování o metodách ukončení těhotenství

…když matka ohrožuje zdraví dítěte v průběhu těhotenství Odmítá testy, léčbu nebo chirurgický výkon na záchranu plodu Chování matky může ohrožovat plod AD matky mohou být nepříznivé pro plod

Respektovat autonomii matky Doporučit k jinému lékaři Možnosti lékaře Respektovat autonomii matky Doporučit k jinému lékaři Žádat rozhodnutí soudu Principy Autonomie Beneficence Lékař – plod, matka Matka – plod Spravedlnost

Asistovaná reprodukce 25.7.1978 první dítě ze zkumavky v UK V současné době v západních zemích až 1 – 3% porodů IVF – in vitro fertilization GIFT – gamete intrafallopian transfer ZIFT – zygote intrafallopian transfer ICSI intra cytoplazmatic sperm injection Náhradní matka/“děloha na pronájem“

Morální problémy 1. rizika spojená s manipulací s vajíčkem, některá onemocnění se vyskytují u těchto dětí mnohem častěji, je riziko akceptovatelné? 2. surrogacy – práva třetí osoby: dárce spermie, vajíčka, embrya – kdo je vlastníkem plodu a dítěte? Zbylých embryí? Kdo zaplatí náhradní matce? Zneužití chudých žen 3. co se zbylými vajíčky, embryi? Je možné je zničit?

4. PGD – preimplantation genetic diagnosis může se využít k volbě pohlaví dítěte? zabránit některým dědičným onemocněním? 5. inheritable genetic modification změna buněk embrya manipulace s genetickým základem, aby se provždy vyloučila choroba v rodině