Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Genetika a etika prof. Ing. Václav Řehout, CSc., prof.h.c.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Genetika a etika prof. Ing. Václav Řehout, CSc., prof.h.c."— Transkript prezentace:

1 Genetika a etika prof. Ing. Václav Řehout, CSc., prof.h.c.
Co je dnes a co bude v příštích letech možné? nebo lépe Kam až lze zajít? Co je etické a co vědecké? Genetický kondiciogram (individuální genetická mapa) - Chceme znát naší budoucnost ? - Má to smysl ?

2 3. Za vše mohou geny ? 4. Vědět či nevědět?
- Obhajoba zločince v USA postavena na zděděných genech, za které nemůže? - Otec zločinec, děda zločinec, sourozenci zločinci? - Přesto odsouzeno. 4. Vědět či nevědět? Karel Jaromír Erben: Však lépe v mylné naději sníti, Před sebou čirou temnotu, Nežli budoucnost odhaliti, Strašlivou poznat jistotu?

3 5. Výběr geneticky nejkvalitnějších embryí při asistované reprodukci.
- Co s nevybranými ? - Je několikabuněčné embryo živou bytostí? 6. Podpoří legislativa možnost klonování člověka? Má takovýto výzkum pokračovat? Potřeba rozlišovat klonování reprodukční a terapeutické!!!

4 Je etické rozhodnutí matky donosit takový plod?
7. Je etické doporučit interupci geneticky vážně poškozeného plodu? Nebo Je etické rozhodnutí matky donosit takový plod? Co to je falešné hrdinství? 8. Současné legislativa umožňuje umělé přerušení těhotenství ze závažných genetických důvodů až do 24 týdnů gravidity. Co je však vážná genetická vada – anencefalie (poškození CNS) úmrtnost krátce po narození? Turnerův syndrom – těžké mentální i fyzické poškození, ale slučitelné se životem?

5 9. Při neplodnosti lze použít darované spermie nebo vajíčka.
- Kdo je biologickým otcem (matkou) ? - Komu v případě sporu náleží právo na potomka. 10. Pro dárce pohlavních buněk existují určité normy. - Vybíráme záměrně nejlepší genotypy? - Je to v rozporu se zavrženou pozitivní eugenikou?

6 Jsou takováto embrya biologický odpad ?
11. Co „pronajímání dělohy“ za úplatu pro odnošení dítěte za jinou ženu? - Komu právně náleží takovéto dítě? - Dárci oplozeného vajíčka nebo náhradní matce? 12. Uchování nebo likvidace nepoužitých embryí z asistované reprodukce ? Jsou takováto embrya biologický odpad ? - Lze je použít pro jiné, např. výzkumné účely? - Nebo je nutno nechat je „žít“ ve zmrazeném stavu neomezeně dlouho? - Komu z manželů po rozvodu patří? Žena je nemůže použít bez souhlasu manžela.

7 14. Poskytnutí DNA ke genetickému vyšetření.
13. Dědičné vady a přežívání jejich nositelů – přímo úměrné rozvoji mediciny. Přežíván mnohonásobně více jedinců s genetickou chorobou než v minulosti - To vede jednoznačně ke zvýšení frekvence genetických vad v populaci. - Nebude nutno se v budoucnu vrátit k obnově negativní eugeniky? 14. Poskytnutí DNA ke genetickému vyšetření. - Riziko zneužití. ? - Informovaný souhlas /nesouhlas ?

8 15. Určení otcovství. Jste otec
15. Určení otcovství. Jste otec? Za 5000,- Kč spolehlivě, diskrétně a rychle. - Velmi obezřetně takovouto žádost zvážit. - Výsledky mohou vážně narušit rodinné vztahy. - Je lepší žít v nevědomosti? - Z různých výzkumů vyplývá že až 10 i více procent dětí má nesprávně uveden původ.

9 16. Genetická diskriminace
- Možnost stanovení genetického profilu potenciálního pojištěnce, zaměstnance. - Následně zvýhodnění nebo znevýhodnění jedince podle výsledků testů. - Mají firmy na takovéto informace právo? - V USA z  podepsán zákon odpírající právo komukoliv na takovéto informace.

10 17. Budoucí genová terapie.
Pro všechny? Jaké geny? Za kolik peněz? Budou hradit pojišťovny? Budeme opravovat pouze vážné genetické vady nebo i nevýznamné např. morfologické anomálie? - Představa že Genová terapie = Plastická chirurgie budoucnosti je varující. 18. Děti na objednávku? - Genetické testování embryí, genotypizace „zájmových“ genů (inteligence, nadání, dlouhověkost atd.) ?

11 19. Celopopulační nebo celonárodní banka DNA.
- Nejpřesnějí evidence obyvatelstva podle DNA? - Následně možnost přiřazení nebo vyloučení nalezené DNA ke kterémukoliv jedinci. - Chceme však takto přesnou plošnou identifikaci? - Obávám se, že legislativně neprůchodné.

12 Struktura sekvencí ve vlastní DNA.
20. DNA karta – osobní genetický profil (např. fingerprinting) Struktura sekvencí ve vlastní DNA. - Struktura sekvencí ve vlastní DNA. - Je individuálně specifická, není informací o genotypu jedince, ale o struktuře DNA. - Legislativně i eticky přijatelná. - Je však záruka, že se po zhotovení otisku DNA zničí?

13 DNA karta


Stáhnout ppt "Genetika a etika prof. Ing. Václav Řehout, CSc., prof.h.c."

Podobné prezentace


Reklamy Google