Děti a rodiče před televizí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
Individuální psychologie
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat média?
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Ústav pedagogických věd FF MU
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
ICT v životě základních škol
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Sociální práce s rodinou 3
Manželské problémy a sex
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Vývojový cyklus rodiny Mgr. Petra Sobková
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Digitální učební materiál
Co se děje za zavřenými dveřmi? Komunikace ve školní třídě
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
Jan Šerek & Zuzana Petrovičová Psychologie adolescentů
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
10. Seminář Rodina, problémová rodina, rodina a škola
Lenka Lacinová Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Případová studie Seminář 2014.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Ředitelé českých škol a jejich životní a profesní dráha
Analýza dat v kvalitativním výzkumu
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
ZLATÝ PARTNER PARTNEŘI Děkujeme -Fondu pro neziskové organizace NROS - všem, kdo podpořili konferenci a realizaci knihy - hostkám a hostům konference.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Výchova k občanství TEMA: VZTAHY V RODINĚ ČÍSLO.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Rodina, náhradní rodinná péče
VÝZNAM MEZIGENERAČNÍHO UČENÍ V RODINĚ (shrnutí výsledků výzkumu)
NutričnĚ - EPIDEMIOLOGICKÁ problematika dětského stravování specifika STRAVOVÁNÍ DĚTÍ Z HLEDISKA vlivu na JEJICH zdraví, MOŽNOSTI HODNOCENÍ Pro obor Nutriční.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metody psychologie.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Úvod do kvalitativního výzkumu
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Sociální psychologie.
Rodinná politika Sociální politika II.
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Transkript prezentace:

Děti a rodiče před televizí Klára Šeďová Ústav pedagogických věd FF MU

Rodinná socializace dětského televizního diváctví: východiska Socializace znamená formování a růst osobnosti pod vlivem vnějších podnětů (záměrných i nezáměrných). Dětské televizní diváctví je socializováno v rodině – tzn. členové rodiny dítě učí, jak se dívat na televizi. Rodina funguje jako „filtr“ mezi mediálním sdělením a jeho dětským příjemcem.

Základní výzkumná otázka Jakým způsobem je socializováno dětské televizní diváctví v rodinách předškoláků?

Kvalitativní výzkumné šetření Design výzkumu: zakotvená teorie Technika sběru dat: hloubkové semistrukturované rozhovory Vzorek: 17 matek předškolních dětí

Rodinná socializace dětského televizního diváctví rodičovský diskurz rodičovské potřeby přání dítěte RODINNÁ MEDIÁLNÍ VÝCHOVA DĚTSKÉ TELEVIZNÍ DIVÁCTVÍ DOMÁCÍ RUTINY

Rodinná socializace dětského televizního diváctví domácí rutiny: neuvědomovaný tlak na konformitu s rodiči rodinná mediální výchova: uvědomovaný tlak na konformitu s rodičovským ideálem dětské sledování televize rodičovské potřeby rodičovský diskurz o televizi

Závěrem Funkční užívání televize v rodině Participace na činnosti jako centrální mechanismus Implikace pro mediální výchovu