VY_12_INOVACE_CGR_B09_STE_Joseph_Heller_Hlava_XXII

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trochu historického kontextu  Role USA ve válečných konfliktech  Vize „nového světa“→ rozčarování  Aspekty soudobé literatury - průmyslová.
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Divadlo konce 19.století.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
Kritický realismus v literatuře
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Mgr. Milan Štěpita. * Kdo je MK? * Kunderova témata * A také * Příběh NLB * Forma NLB * Tomáš * Tereza * Sabina * Franz * Společnost.
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_724_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
FIMFÁRUM.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Haruki Murakami Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SFSN 2014 závěrečná konference Podprojekt „So far – so near – Jsme si tak blízko, a přesto se neznáme.“ je realizován v rámci projektu Městské části Praha.
Portréty literárních osobností světové literatury.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_CJK4_2260_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Albert Camus Barbora Vaňková.
John Ronald Reuel Tolkien
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Pán prstenů: Symbolika Ježíšova příběhu?
Svět plný dobrodružství, středověké hrady, města a vesnice, krajina plná skal, lesů potoků a řek. To je Naturalis. Celý příběh začíná v podhradí Naturalisu,
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Světová literatra mezi světovými válkami
Josef Škvorecký Ondřej Suk.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Joseph Heller Joseph Heller služba u letectva účast ve 2. světové válce.
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Romain Rolland Aneta Kozlová Septima
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
& Osvobozené divadlo Semafor
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 27 př. n. l..
Spisovatelé a ilustrátoři
Biblioterapie jako pomocná ruka
První světová válka. Vznik československého státu.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Božena Němcová (1820 – 1862).
Slovenský jazyk a literatúra
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
POVÁLEČNÉ USPOŘÁDÁNÍ SVĚTA
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Hitlerova agrese ve 30. letech
Česká próza mezi válkami
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

VY_12_INOVACE_CGR_B09_STE_Joseph_Heller_Hlava_XXII Mgr. Milan Štěpita

Obsah Joseph Heller Dílo Hlava XXII Hlava XII a kritika Metoda Příběh John Yossarian Hlavní témata Další témata Postavy

Joseph Heller 1923 – 1999 úředník - voják – spisovatel 37. mise – nálet na Avignon (60 celkem) CU – Master of Arts – literatura manažer pro reklamu Time, Look 1984 – rozvod píše pro divadlo,televizi, film

Dílo Hlava 22 (1961) Bombardovali jsme New Haven (1967) homo unius libri ? Hlava 22 (1961) Bombardovali jsme New Haven (1967) Něco se stalo (1974)* Gold za všechny peníze (1979) Bůh ví (1984) (D + Š)* Neveselá záležitost (1986) Nemalujte si to (1988)* Zavíráme! (1994)- C XXII Portrét umělce jako starého muže (2000)

Hlava XXII - vznik 12/41 USA ve válce reálie války Victor Emanuel (1943) 50. léta - Joseph Raymond McCarthy Vietnam

Hlava 22 a kritika není to román neumí psát, je to nemorální, odpudivé Yossarian je „oversexed“ geniální, ale neukazovat dětem a ženám dvojrozměrné postavy, ale bystré postřehy (56 zemí ve válce) neumí napsat věrohodnou ženu nejen protiválečná, ale i o hrůze chamtivosti, samolibosti, lstivosti

Metoda John Dryden – satira (Horatius x Juvenalis) Heller jak to vypadá x jaké to je satira ve válečné zóně a mimo ni absurdno

Příběh mozaika (čas – flashback) armáda nálety život na základně život v nemocnici svět mimo armádu (Řím)

John Yossarian voják (bombometčík) muž přítel rebel

Hlavní témata téma – opakující se, spojující myšlenka, motiv, který nám pomůže dílu porozumět Heller – hudba Individuální interpretace Hlava XXII (cit. 53)

Hlavní témata spravedlnost nebo spíše její vojenská podoba případ Clevinger (k. 8) cit. 86 – 93 Clevinger je vinen protože byl obviněn případ Tappman (k. 36) cit. 412-13, 417, 418 McCarthyismus v USA

Další témata absurdno, příčina x následek Doktor Daneeka, mrtvý v Y.stanu, náčelník Bílý Polozub hodnoty Nately a stařík v bordelu, cit. 267, 271 -2 Yossarian a paní Scheisskopfová, cit. 200 - 201

Další témata narážky na psychoanalýzu, cit. 327 hrůzy války, cit. 169 – 170, rozhovor se stařenkou – Řím, věčné město, cit. 442, 450 – 451

Postavy - Yossarian antihrdina (odvaha, hrdinství – nerozumné › smrtelné) přežít (život vs. sláva) kamarádi ženy (Řím, Duckett) čin x únik (nemocnice) nálet na most ve Ferraře (†Kraft) nálet na Avignon (Snowden)

Postavy - Yossarian osobní integrita (Korn + Cathcart) Řím, sestra Natelyho děvky – Švédsko zbabělost x ztráta identity

Milo Minderbinder skvělý talent x nulové svědomí mezinárodní obchod (od vajec po prostitutky) Němci x Rusové egyptská bavlna x jeho letka všechny války by měly být řízeny soukromými společnostmi, pokud vlády ponesou náklady (sic!)

Aarfy, Major Major Major nejodpornější charakter („znásilnil jsem ji jen jednou“) stojí v cestě Y., kdykoli je v krizi neslyší, když nechce MMM – ztráta identity, mistrovský popis cit. 95, 99

Stačí není o vítězství dobra nad zlem není o proměně obyčejného člověka v hrdinu Mike Nichols (Art Garfunkel – Nately, John Voight – Minderbinder, Anthony Perkins – Tappman, Orson Wells – g. Dreedle

Seznam použitých zdrojů HELLER, Joseph. Hlava XXII. 4. vyd., v tomto překladu 2. vyd. Překlad Miroslav Jindra. Ilustrace Jiří Brázda. Praha: Naše vojsko, 1985, 459 s. Světová četba (Odeon), sv. 393.