Operační program URBACT II 6. SETKÁNÍ V OBLASTI REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PRACOVNÍKŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ 30. června 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
European Urban Knowledge Network
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Regionální politika RP ČR.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Informace k možnosti motivace municipalit k UR v rámci fondů EU a jiných zdrojů.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Závěrečná konference projektu
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Operační program URBACT III
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Komunitární program PROGRESS
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Operační program URBACT II 6. SETKÁNÍ V OBLASTI REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PRACOVNÍKŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ 30. června 2011

Co je URBACT? › Operační program URBACT II je programem Iniciativy Evropské komise „Regiony pro ekonomickou změnu“ pod Cílem 3 - Evropská územní spolupráce, financovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj. › OP URBACT II navazuje na předchozí OP URBACT I a na iniciativu URBAN. Cíl: zefektivnit politiky a strategie pro dosažení udržitelného a integrovaného rozvoje měst s ohledem na uplatnění Lisabonské a Gothenburgské strategie. › Zapojeno 300 měst – 29 zemí – aktivních partnerů.

Prioritní osy a témata programu › Prioritní osa 1 - Města, motory ekonomického růstu a zaměstnanosti, podpora podnikání, podpora inovací a znalostní ekonomiky, zaměstnanost a lidský kapitál. › Prioritní osa 2 - Atraktivní a soudržná města, integrovaný rozvoj deprivovaných částí města a území, kde takový úpadek hrozí, sociální začlenění, problematika životního prostředí, samospráva a plánování městské výstavby. › V OP URBACT II již není limit pro města (více než obyvatel), mohou se tedy zapojit i obce (předpoklad – obce s rozšířenou působností).

Příjemci podpory a spolufinancování › Program URBACT II je určen 27 členským státům EU, Norsku a Švýcarsku. Příjemci podpory mohou být: › města (obce) › regionální orgány › národní orgány › univerzity a výzkumná centra › Mimo výše uvedené subjekty mohou být účastníky programu také evropské sítě měst, evropské tématické sítě zabývající se urbánním rozvojem, národní a mezinárodní sítě místních orgánů a rovněž subjekty soukromého sektoru. › Účastníci projektu jsou spolufinancováni z ERDF až do výše 80 %.

Projekty OP URBACT II - typy Tématické sítěPracovní skupiny Počet partnerů 8 – 126 – 8 Vedoucí partner Město (obec)Veřejný orgán Doba trvání 36 měsíců (6 měsíců vývoj, 30 měsíců implementace) 24 měsíců (4 měsíce vývoj, 20 měsíců implementace) Rozpočet (max.) € (garantovaný) € (garantovaný)

Rozpočet OP URBACT II Roční příspěvek ČR € 10,469

OP URBACT II v České republice › Česká města byla již zapojena v OP URBACT I › 2007 – 2010 zapojeno 5 českých měst do 6 projektů 1. výzva – 2007 (5 měst), 2. výzva – 2009 (1 město) 3. výzva – prosinec 2011 (zbývá polovina finanční alokace !) Projekt NetTopic Českým partnerem v tématické síti NetTopic je město Kladno. Projekt se věnuje problematice periferních měst nalézajících se v okolí metropolitních oblastí. Tato města velmi často spojují podobné problémy jakým je úpadek průmyslového odvětví, územní roztříštěnost, sociální polarizace. Společně mohou tato města vypracovat model, dle kterého by bylo možné zvýšit strategickou hodnotu jejich území. Cílem je změnit tvář města a zvýšit jeho atraktivitu tak, aby mělo svou vlastní nezaměnitelnou identitu. Z tohoto důvodu se projekt snaží docílit podpory rolí těchto měst při správě území a při plánování rozvoje města. Úkolem je sestavit nový model města. Projekt Repair Českým partnerem v tématické síti Repair je město Opava. V rámci této sítě se partneři zabývají následujícími aktivitami: › Výměna a šíření dobré praxe v rámci udržitelného rozvoje města v oblasti socioekonomického znovuvyužití zrušených a zdevastovaných vojenských areálů. › Příprava místního akčního plánu v každém partnerském městě zaměřeného na regeneraci zrušených vojenských areálů. › Příprava takových opatření na regeneraci vojenských areálů, které by byly založeny na udržitelném městském rozvoji kombinovaném s využitím dobré praxe při regeneraci takovýchto areálů. › Definování nových politik a strategií pro znovuvyužití zrušených vojenských areálů, které by maximalizovaly přínos pro udržitelný rozvoj města.

Národní kontaktní místo (NDP) na MMR ČR › Obecná činnost Rozšíření programu URBACT do širšího povědomí současných i možných budoucích partnerů. Rozšiřování tematických informací URBACTu napříč Evropou. › Konkrétní činnosti Správa internetových stránek OP URBACT II v českém jazyce. Překlad měsíčního Bulletinu do českého jazyka a jeho zveřejnění na stránkách Zveřejňování informací o místních partnerských městech a veřejných institucích spolu se zveřejněním programů, kterých se účastní na stránkách Informování o legislativních změnách a novinkách urbánní problematiky na národní úrovni. Zajištění překladu základních dokumentů a průběžně vydávaných zpráv. Pořádání tématických seminářů (Brno, Ústí nad Labem, Plzeň, Ostrava, Olomouc, Pardubice).

Nabídka MMR ČR pro Královéhradecký kraj › Ve spolupráci s regionální radou, krajem či městy a obcemi uspořádání tématického regionálního semináře, určeného pro zaměstnance veřejnosprávních institucí, zástupce měst a obcí, zástupce vědeckých a vědeckovýzkumných institucí, zástupce neziskového sektoru atd. Na semináři by byly podány informace o národních aktivitách MMR a o evropských aktivitách v oblasti urbánní politiky. Na program jsou dále zařazována témata, která jsou pro danou oblast aktuální a důležitá. › Tyto semináře pořádá MMR od září 2010, a to s velkým ohlasem. V říjnu tohoto roku by MMR mohlo uspořádat obdobný seminář v Hradci Králové. Předběžná náplň semináře by byla následující: Budoucnost kohezní politiky Strategie regionálního rozvoje Integrované přístupy v rozvoji regionů měst a obcí OP URBACT II Referenční rámec pro udržitelná evropská města (RFSC) Evropská sít znalostí městských záležitostí (EUKN)

Ing. Roman Klíma, oddělení evropských grantů, Krajský úřad Královéhradeckého kraje, tel.: ,