Hospodářsky významné rostliny - koření
Části rostlin využívané jako koření oddenky celá rostlina - nať kůra větévek listy poupata plody tobolky dvojnažky
Oddenky Zázvor obecný pěstuje se v tropické Africe, Indii, Číně oddenek se využívá pro aromatickou vůni a kořeněnou chut´
Celá rostlina – nat´ majoránka saturejka tymián bazalka
Skořicovník ceylonský Kůra větévek Skořicovník ceylonský původem v rovníkových ceylonských pralesích skořice se získává z tříletých větévek
Listy poskytuje koření zvané bobkový list pochází ze Středozemí Vavřín pravý poskytuje koření zvané bobkový list pochází ze Středozemí
Poupata jako koření se používají sušená poupata Hřebíčkovec kořenný jako koření se používají sušená poupata pěstuje se na Filipínách a v tropické Americe
Plody jedná se o popínavý keř z Východní Indie Pepř černý jedná se o popínavý keř z Východní Indie využívají se nezralé bobule, které se suší
Dvojnažky Kmín Fenykl Anýz
Tobolky Vanilovník aromatické koření původem z Mexika patří mezi orchideje mezi nynější největší producenty patří Madagaskar, Réunion, Komory, Francouzská Polynésie