Anatomie a fyziologie ryb Ondra Slivečka, Nela Chrástková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

OPAKOVÁNÍ 2 Prvouka 3.třída. OPAKOVÁNÍ 2 Prvouka 3.třída.
Obecná charakteristika Stavba těla
Opakování – dýchací soustava
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Ryby v ČR Vytvořila Lenka Švejdarová 7.B.
ZOOLOGIE PARYBY.
Anatomie Kapra obecného
Bezobratlí živočichové
Obratlovci – dýchací soustava
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
PARYBY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě AutorIng. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák chápe důležitost vody pro.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.
Trávicí soustava.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava 2.
ŽIVOČICHOVÉ – znaky života
ZNAKY ŽIVOTA ROSTLIN.
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
RYBY A MODELOVÝ VODNÍ EKOSYSTÉM
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Viktorie Volasová A Kristýna Skálová
Soustava trávicí - část 1.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_E2-08 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Dýchací soustava.
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Plíce. Stavba plicních váčků : PLÍCE JE PÁROVÝ ORGÁN, KTERÝ UMOŽŇUJE VÝMĚNU PLYNŮ.MEZI KRVÍ A VZDUCHEM. : DO ALVEOL SE DOSTÁVÁ VZDUCH, KYSLÍK DIFUNDUJE.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_07_P8_Bartonkova TÉMA: Dýchací soustava OBSAH: Dýchací soustava ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RYBY VY_32_INOVACE_06-55 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SAVCI CHARAKTERISTIKA.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Strunatci Žraloci.
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Přírodopis – 7.ročník Kruhoústí VY_32_INOVACE_ Název školy
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá.
Kruhoústí.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Anatomie a fyziologie ryb Ondra Slivečka, Nela Chrástková RYBY Anatomie a fyziologie ryb Ondra Slivečka, Nela Chrástková

Ryby příjmají potravu ústy (ústa mohou být dolní, horní, koncová) Ryby příjmají potravu ústy (ústa mohou být dolní, horní, koncová). V dutině ústní se mohou vyskytovat zuby, ale neprodukují sliny. Vznikly přeměnou pátého páru žaberního oblouku ryb. Požerákové zuby mohou být různého tvaru-špičaté, ploché, tupé.oxid uhličitý je vylučován žábrami nebo přídavnými dýchacími orgány. Žábry se také podílí na vylučování dusíkatých látek a nadbytečných iontů. mnoho druhů ryb žije ve vodách s velmi nízkým obsahem kyslíku a některé jsou dokonce obojživelné. Labirintky vdechují tlamkou na hladině vzduch, bublina se dopraví do žaberní dutiny k labirintku kde dochází k výměně dýchacích plynů mezi labirintky patří, lezoun indický (anabas testudineus ), který opouští vodu a dokáže se pohybovat až několik set metrů po poušti období sucha přežívá v bahně.

ř

Všechny akvarijní ryby jsou pestrobarevné. A tito ryby se živí tímto