Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá."— Transkript prezentace:

1 Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá plíce obr. 9 horní lalok Pravá plíce se dělí na 3 laloky, levá jen na 2 laloky. Povrch plic pokrývají dvě blány. Poplicnice obaluje přímo povrch plic, pohrudnice vystýlá hrudní dutinu. Blány jsou od sebe odděleny pohrudniční dutinou vyplněnou kapalinou. horní lalok střední lalok dolní lalok dolní lalok

2 Vzduch se do plic a z plic dostává pomocí změn mezi tlakem v plících a okolním atmosférickým tlakem. Těmto změnám napomáhají dýchací svaly, jsou to mezižeberní svaly a bránice. Dýchání je řízeno reflexně z nervového systému, dýchací centrum je uloženo v prodloužené míše. Zevní dýchání Při nádechu: Při výdechu: obr. 11 obr. 10 Vzduch proudí ven, Vzduch proudí dovnitř, hrudní dutina se zvětšuje, hrudní dutina se zmenšuje, tlak uvnitř klesá, tlak uvnitř roste, bránice klesá. bránice se vyklenuje.

3 Výměna plynů – vnitřní dýchání
Tělo neumí kyslík skladovat, ale bez jeho stálého přísunu se neobejde. Přitom neustále vytváří jako odpadní produkt oxid uhličitý. K výměně těchto plynů dochází v plících a tkáních. Výměna plynů v plících Výměna plynů v tkáních Když je kyslík dopraven ke tkáním, uvolňuje se z hemoglobinu v červených krvinkách a difúzí přechází z krve do okolních buněk. Opačně to platí pro CO2, který se dostává ze tkání do krevní plazmy a je odnášen tepnami zpět do plic. Když okysličený vzduch vstoupí do plicních sklípků, musí projít několika tenoučkými vrstvami, než se dostane k červeným krvinkám v krvi. Okysličenou krev pak rozvádí žíly ke tkáním celého těla.

4 Dýchání v číslech Hmotnost levé plíce 565 g Hmotnost pravé plíce g Vnitřní povrch plic m2 Počet sklípků v plicích 350 milionů Průměr sklípku 25 mm Počet vdechů při klidovém dýchání 16/minuta Objem vzduchu při 1 vdechu a výdechu 0,5 litrů Minutový objem vzduchu v klidu 8 litrů/minuta Objem vzduchu při usilovném výdechu a usilovném nádechu - vitální kapacita plic 2,5 – 5 litrů Vše závisí na pohlaví, věku, hmotnosti, zdravotním stavu a typu zaměstnání.


Stáhnout ppt "Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá."

Podobné prezentace


Reklamy Google