Lotyšsko (od roku 2006) Globální retailing Lucie Hlaváčková – KS Jičín 2012/2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
J APONSKÁ EKONOMIKA Poválečný ekonomický zázrak. J APONSKO OBECNĚ Ostrovní stát, 4 hlavní ostrovy Hlavní město: Tokyo Počet obyvatel: 127,4 mil (10.)
REÁLNÝ – vyjadřuje skutečnou kupní sílu dané měny
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Veronika Flíčková KS Česká Lípa 2.ročník
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Aktuální problémy EU.
10. dubna 2013 Roztoky Prahy. Naši členové Minulost, současnost a budoucnost obchodu s TZB  Několik poznámek k 20. výročí založení Asociace odborných.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
17. května 2007Moderní obchodVÝVOJ A STRUKTURA ČESKÉHO OBCHODU 1 INCOMA Research TOP50 ČESKÉHO OBCHODU: VÝVOJ TRHU A ŘETĚZCŮ Zdeněk Skála, INCOMA Research.
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Mezinárodní měnový fond Role věřitele poslední instance.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Opakování - Powerpoint.
Světové hospodářství.
Technická univerzita v Liberci Kateřina Brožová 16. dubna 2013
Světová hospodářská krize
EVROPSKÉ ODBORY A GLOBÁLNÍ FINANČNÍ KRIZE Seminář FONTES RERUM Novotného lávka 21. října 2008.
ŘECKO Marie Šťovíčková.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSK Á KRIZE SVĚTOVÁ.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Technická univerzita v Liberci – Ekonomická fakulta Kurz: Globální retailing v Evropě Vyučující: Ing. Petra Matějovská, Ph.D. Vypracovala: Iveta Gerychová.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
MARKETINGOVÝ MIX DISTRIBUCE.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
Citibank Bert Pijls Člen představenstva a ředitel retailové banky.
„Komorový barometr nálady MSP“ ZÁŘÍ 2014 Aktuální průzkum HK ČR HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Kazachstán Nikola Boev Martina Fajčaková Štefan Gurský
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník9. Vzdělávacíoblastobor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Hospodářský potenciál.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V roce 2008 začíná světová finanční a hospodářská krize. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
MINISTERSTVO OBRANY ČR. Sekce průmyslové spolupráce a řízení organizací  Praha,
MARKETING 4 Distribuce a Cena. Prodejní cesty spotřebního zboží Výrobce Spotřebitel agent velkoobcho dník maloobcho dník velkoobcho dník maloobcho dník.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_17_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Východní Evropa Základní škola Libina, příspěvková.
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Soudobý svět Ekonomický pohled
Hospodaření obcí v roce 2016
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Lotyšsko (od roku 2006) Globální retailing Lucie Hlaváčková – KS Jičín 2012/2013

Základní informace o Lotyšská republika o Hlavní město: Riga o Měna státu: lat,1 LVT = 100 santimi ( 1 EUR = 0,7028 LVT) o Připojení k EU: 2004

Zemědělství 3,8% Průmysl21.9% Služby74.3% Distribuční cesty dle oblíbenosti: o Hypermarkety a supermarkety49% o Malé prodejny 25% o Středně velké prodejny 14% o Jiné (kiosky,..) 12%

Maloobchod o Dominantní podíl na maloobchodním prodeji mají potravinářské řetězce o Největším z těchto řetězců byl před rokem 2008 se svými 107 prodejnami Rimi Latvia o Ovšem po roce 2010 se jím stal řetězec MAXIMA, který do nynější doby vybudoval rozsáhlou síť čítající 136 prodejen, jeho podíl na trhu tvoří pro představu 40%

Velkoobchod o Nejvýznamnější část na obratu vytváří společnosti zabývající se distribucí pevných, kapalných a plynných paliv, zejména benzínové společnosti o Poté samozřejmě potravinářské velkoobchody, jejichž počet čítá kolem 1000 center, kdy polovina z nich spolupracuje s dílčími maloobchodními řetězci

o V žebříčku Top firem střední a východní Evropy (dle obratu), se na místě 200stém umístila společnost Uralchem Trading (1 024,3 mil eur) o Latvijas Gaze (502.8 mil eur) na místě 479.

Pohled na situaci od roku 2006 do současnosti

o Během posledních 6 let zažila tato země velkých zvratů, které naprosto shodně kopírovaly výše obratů velkoobchodu a maloobchodu tohoto pobaltského státu. o Příčinou změny byla Evropskou Unií cloumající krize. Mnoho zemí s touto ekonomickou nepříjemností nešťastně bojuje, ovšem Lotyšsko se k tomuto problému postavilo vskutku ukázkovým způsobem.

o Když se roku 2008 ekonomika propadla o čtvrtinu, Lotyšsko vypilo pohár hořkosti až do dna. Nicméně vláda nezahálela a začala jednat cestou škrtů, neboli takzvané „vnitřní devalvace". Na těchto skutečně nešetřila. Propustila třetinu státních zaměstnanců, snížila platy o čtvrtinu, zavedla změny v oblasti daní. Zrušila polovinu státních agentur. Na výši důchodů nesáhla, nýbrž srazila státní příspěvky na nejrůznější služby.

o Tato skutečnost se samozřejmě velmi projevila na obratech velkoobchodu a maloobchodu, jenž přičemž ještě před polovinou roku 2008 dosahovaly nejrychlejšího meziročního růstu. o Rok 2008 učinil velký pokles,. Nicméně důsledkem přijatých opatření a finanční injekce ze strany EU ve výši 4,4 mld. EUR došlo k postupnému oživení národního hospodářství.

o Zejména prodejci zaznamenaly zlepšení od roku 2011, kdy výše jejich obratů začala nesměle stoupat. V současné době i přes vyšší ceny domácích produktů, kupní síla stále vzrůstá. Tabulka obratů maloobchodu (v tis. lat) * *Aktuální informace Statistického úřadu v Lotyšsku ke dni

o Právě tato země, označovaná za pobaltského premianta, velmi vážně a odhodlaně uvažuje o zavedení eura. Ještě v roce 2009 byly lotyšské státní finance tak oslabené, že bylo zapotřebí mohutné pomoci Unie i Mezinárodního měnového fondu. Poté ovšem přišla nebývale úspěšná ozdravná kůra a přední ratingová agentura ji označila za největší konsolidaci státního dluhu, se kterou se setkala. Cena úsporných opatření byla v důsledku tohoto citelná: nezaměstnanost dnes přesahuje 15% ovšem deficit státního dluhu ve výši 1,5% může každý, kdo má averzi ke státnímu dluhu, doslova závidět

Děkuji za pozornost.