ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Tuky v dětském jídelníčku
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
LIPIDY.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Metabolismus lipidů.
Výživové nároky u dospívajících
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Vliv výživy a návyků matky na plod
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Tuky Výživa ve sportu I.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potrava
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
„ Ryba je kámoš, né žrádlo“.  vegetariánství je způsob stravováni, kdy člověk nejí některé živočišné produkty  odmítají i některé druhy oblečení i kosmetiku.
TUKY (LIPIDY).
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Zelenina, … Dodatky, ….
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Maso a masné výrobky Dodatky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost

Funkce lipidů v dětském organismu Jedna ze základních složek buněčných membrán Významný zdroj energie Zdroj vitamínů rozpustných v tucích Mechanická a termická ochrana orgánů … a další

Zdravotní prospěšnost tuků Rozhoduje množství a spektrum mastných kyselin Esenciální – nutné zajistit jejich dostatečný příjem potravou EMK u dětí - nenahraditelný zdroj energie pro vývoj jednotlivých orgánů

Vliv EMK na rozvoj centrálního nervového systému Dostatečný přísun EMK nutný již v prenatálním vývoji – prudký rozvoj CNS Nedostatek může vést k narušení rozvoje CNS Po narození zajistí příjem mastných kyselin v optimálním poměru mateřské mléko Pro nekojené děti se EMK přidávají do tzv. „formulí“

Vliv EMK na imunitní systém dětí Preventivní ovlivnění imunitního systému Zkrácení průběhu zánětlivých onemocnění

Vliv EMK na kardiovaskulární systém Obsah EMK ve stravě spojen s nižším výskytem kardiovaskulárních onemocnění Nižší výsky KVO a úmrtnosti na ně ve Středomoří

Zdroje esenciálních mastných kyselin pro dostatečný každodenní příjem Ryby Ořechy Sója Rostlinné oleje Margaríny Sezam … a další

Kvalita výživy dětí Aktivně dbát na dostatečné množství esenciálních mastných kyselin v dětském jídelníčku Předcházet nepříznivým následkům dlouhodobého nedostatku EMK

DĚKUJI ZA POZORNOST