Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmitavý pohyb.
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Jak si ulehčit představu o kmitání
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Kmitavý pohyb 2 Jakub Báňa.
Mechanické kmitání.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Mechanické kmitání a vlnění
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
Fyzika – mechanické kmitání a vlnění
11. Přednáška – BBFY1+BIFY1 kmitání
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 01 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Kmity.
Dynamika I, 4. přednáška Obsah přednášky : dynamika soustavy hmotných bodů Doba studia : asi 1 hodina Cíl přednášky : seznámit studenty se základními zákonitostmi.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ44 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
Periodické děje a jejich grafické znázornění
Poznámky pro výuku Předmět: FYZIKA Autor: Jaroslava Šmerdová
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
KYVADLO
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
Kmity.
KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA
Kmitání.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Kmity frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s) w = 2p.f
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
Kmitání Kmitání (též oscilace nebo kmitavý děj) je změna, typicky v čase, nějaké veličiny vykazující opakování nebo tendenci k němu. Kmitající systém se.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Kmitavý pohyb.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Mechanické kmitání Vlnění a optika(Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Perioda kyvadla.
Kyvadlo Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a elektřina Datum vytvoření
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
Kyvadlo.
Mechanické kmitání, vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Harmonické kmitání: y = f (t)
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. PÁKA
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Harmonický oscilátor – pružina
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Mechanické kmitání, vlnění
Mechanické kmitání a vlnění
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Elektrické pole.
Transkript prezentace:

Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny

Co budu na konci hodiny znát? Rozliším mezi pojmy rovnovážná poloha, amplituda, okamžitá výchylka, perioda Poznám vztah mezi hmotností závaží a tuhostí pružiny v souvislostí s velikostí amplitudy Poznám na čem závisí doba kmitu matematického kyvadla

Kdy je pohyb kmitavý? Kmitavý pohyb je takový pohyb, kdy se těleso nebo hmotný bod pohybuje po úsečce nebo kruhovém oblouku kolem rovnovážné polohy.

Co je rovnovážná poloha, amplituda a okamžitá výchylka? Amplituda-maximální výchylka od rovnovážné polohy Rovnovážná poloha je taková poloha, kde má těleso nejmenší potenciální energii. Po skončení pohybu těleso zůstává v rovnovážné poloze, dokud na něj nezačne působit vnější síla. Okamžitá výchylka-aktuálně změřená výchylka

Co je to perioda? Během jedné periody se okamžitá hodnota harmonicky opakující se veličiny rovná amplitudě dvakrát - jednou v kladném směru, podruhé v záporném směru

Na čem závisí doba kmitu pružiny? Doba kmitu pružiny závisí na hmotnosti kyvadla a na typu pružiny, resp. na její tuhosti.

Na čem závisí doba kmitu matematického kyvadla? Doba kmitu matematického kyvadla závisí na délce závěsu. Hmotnost závaží nemá na dobu kmitu vliv.