Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 26. listopadu 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Systém včasné intervence ve Svitavách
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociálně právní ochrana dětí
Činnost orgánu sociálně-právní ochrany dětí (dále jen „OSPOD“)
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Sociálně právní ochrana dětí
Sociální patologie SCPT SCPA
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Minimální preventivní program školy
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 28. srpna 2014
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Efektivní zapojení škol do systému sociálně právní ochrany dětí
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Základy rodinného práva Sociálně-právní ochrana dětí
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Mgr. Jitka Gjuričová, ředitelka Odboru prevence kriminality, Ministerstvo vnitra Česká republika.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Úvod do problematiky domácího násilí v kontextu činnosti OSPOD Brno, 7. dubna 2016.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Prevence jako strategie přístupu k ohroženým dětem a rodinám z pohledu novely zákona o sociálně-právní ochraně Praha Říjen 2011 Verze: _FV Mgr.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
MUDr. František Schneiberg
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
Případová konference jako pracovní nástroj ve školství
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 26. listopadu 2014 Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (dále jen „OSPOD“) Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 26. listopadu 2014

Sociálně-právní ochrana dětí Výkon státní správy v rámci přenesené působnosti Realizace všech zákonných norem týkajících se práv a povinností nezl. dětí na území ČR Vyplývá ze zákona č. 359/99 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí - ochrana práva dítěte na příznivý vývoj a řádnou výchovu, ochrana jeho oprávněných zájmů včetně správy jmění, působení směřující k obnovení narušených funkcí rodiny Místní příslušnost OSPOD se řídí trvalým bydlištěm nezl. dítěte

Dítě jako klient OSPOD OSPOD je jedinou institucí, jejíž klientem je dítě Právo dítěte se i bez vědomí rodičů obrátit na OSPOD a žádat o pomoc Právo dítěte vyjádřit se ke všem skutečnostem, které se ho týkají Povinnost OSPOD pomoc poskytnout

OSPOD jako garant Zajištění všech oprávněných potřeb a právem chráněných zájmů dítěte Dodržování právních předpisů a společenských norem ze strany nezl. dětí

Principy poskytování SPOD Předním hlediskem je zájem a blaho dítěte Efektivní výkon SPOD je přímo závislý na včasnosti odhalení problému a nalezení jeho řešení Úspěšnost SPOD může být zajištěna pouze multidisciplinárním přístupem, tedy aktivní a souladnou spoluprací všech odborníků a institucí zabývajících se pomocí dětem

Zdroje informací Samo dítě - § 8 z. 359/1999 Sb. Rodiče a osoby odpovědné za výchovu – § 9 z. 359/1999 Sb. Vlastní činnost - § 10 z. 359/1999 Sb. (mimo jiné vyhledávání dětí uvedených v § 6) Každý občan - § 7 z. 359/1999 Sb. Instituce - § 10 z. 359/1999 Sb. (Státní orgány, pověřené osoby, školy, školská zařízení a poskytovatelé zdravotních služeb, popřípadě další zařízení určená pro děti)

K efektivitě SPOD je potřeba maximum informací Každý občan i instituce, má povinnost oznámit policii podezření na spáchání TČ (viz trestní zákoník) na dítěti nebo dítětem, při nesplnění této povinnosti se může občan dopustit TČ – neoznámení TČ Každý občan a instituce má povinnost oznámit OSPOD ohrožené dítě - nesplnění této povinnosti může být přestupkem, za který lze uložit pokutu (viz zákon o přestupcích) V rámci zajištěné účinné SPOD je vhodné obracet se na OSPOD se všemi informacemi, které by mohly naznačovat ohrožení dítěte a to i tehdy, není-li si oznamovatel jistý závažností své informace. Je na OSPOD posoudit a vyhodnotit dané sdělení!

Prevence Primární: osvětová, plošná Sekundární: cílená, zaměřená na rizikové skupiny dětí Terciální: zamezení recidivě

Právní normy, kterými se OSPOD řídí Ústava Listina základních práv a svobod, Úmluva o právech dítěte, ratifikované mezinárodní smlouvy a dohody Speciální zákony: Zákon o sociálně právní ochraně dětí Zákon o soudnictví ve věcech mládeže Trestní zákon, Trestní řád Přestupkový zákon Občanský soudní řád Zákon o výkonu trestu a výkonu vazby Občanský zákoník Správní řád Školský zákon a další

Pracovníci OSPOD Sociální pracovníci - pracují s rodinou jako s celkem, případy vyplývající z rodinných poměrů (úpravy poměrů, výživné, domácí násilí, atd.), eventuelně z vnějšího prostředí Kurátoři pro mládež - pracují s dítětem a jeho rodinou v případech, kdy dítě se samo dopouští protiprávního nebo jiného závadového jednání

Sociální pracovníci Rozchod a rozvod rodičů, neshody rodičů Styk dítěte s druhým rodičem Nedostatečná péče rodičů a jiných osob zodpovědných za výchovu Dítě jako oběť (např. DN, TČ) Syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte (CAN) Kolizní opatrovnictví včetně majetkových otázek, dědictví apod. Určování a popírání otcovství Náhradní rodinná péče Kontrola výkonu ústavní výchovy a jiné mimorodinné péče Sociální šetření v rodině

Kurátor pro mládež Veškerá trestná činnost dětí – OSPOD je účastníkem všech trestních řízení se všemi právy a povinnostmi z toho plynoucími Veškerá přestupková jednání dětí – OSPOD je účastníkem všech přestupkových řízení se všemi právy a povinnostmi z toho plynoucími Sociálně patologické jevy ve školním prostředí – rizikové chování - záškoláctví, nevhodné chování, agresivita, šikana, kyberšikana Problematické chování dítěte v rodině – nerespektování rodičů, agresivita vůči rodičům, útěky z domova, toulky Zneužívání návykových látek Prostituce Kontrola ústavní výchovy, sociální šetření Další specifické formy závadového jednání Sociální šetření

OSPOD jako koordinátor pomoci nezl. dítěti OSPOD řeší všechny oblasti života dítěte, kde to zákon ukládá, tj. zdravotní, výukové, výchovné, trestně-právní, sociální, rodinně-právní Věk 0 až 18+ (dlouhodobá spolupráce s dítětem a rodinou, nikoliv jednorázová) OSPOD analyzuje problém, definuje cíl a způsoby jeho dosažení (vyhodnocení situace dítěte, IPOD), zajišťuje spolupráci dítěte a rodičů na odstranění problémů a dosažení tohoto cíle, koordinuje činnost všech odborníků a institucí, které se na přijímaní opatření na ochranu dítěte podílejí

Možnosti řešení sociálně patologických jevů Individuální práce s nezl. a jeho rodinou (škola, psycholog, PPP, OSPOD, psychiatr, lékař, PMS…) Skupinová práce ve třídě – PPP, různé NNO (např. Advaita, Most k naději atp.) Škála opatření ze strany OSPOD – poradenství Ambulantní služby – poradny, odborníci Pobyty – střediska výchovné péče (dobrovolné pobyty), diagnostické ústavy pro děti/mládež (soudem nařízené na zákl. předběžného opatření) Výchovná opatření ukládaná ve správním řízení OSPOD podle z. o SPOD (§12, § 13)

Multidisciplinární spolupráce Odpovědná osoba k řešení sociálně patologického jednání na každém pracovišti - metodik prevence, výchovný poradce, specialista na mládež, kurátor pro mládež… Komplexní spolupráce s OSPOD Spolupráce s policií – s nejbližším obvodním oddělením, specialisté na mládež (PČR)

Spolupráce OSPOD a ostatních institucí na území Jilemnicka Zodpovědnost konkrétních pracovníků Jasné nastavení kritérií předávání informací a spolupráce - VČASTNOST! Jasný postup řešení všech sociálně patologických jevů Společná řešení- pravidelná setkávání, zapojení dalších specialistů a institucí (multidisciplinární týmy) - účast odpovědných osob na výchovných komisích OSPOD, na případových konferencích, kulatých stolech… - možnost škol využít preventivní programy

Kontakty na OSPOD Jilemnice: www.mestojilemnice.cz Věříme, že naším společným a cíleným úsilím se nám podaří řešit problémy dětí tak, aby ony samy mohly prožívat své dětství spokojeně a nedostávaly se do konfliktů se svým okolím i širší společností. Kontakty na OSPOD Jilemnice: www.mestojilemnice.cz Tel. 481 565 253/320/321/323/326/330 Služební mobilní tel. OSPOD