I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
R - intenzita rozkladu potraviny
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Škola: Praktická škola dvouletá
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Potraviny živočišného původu
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_14
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
01.13 METODIKA VÝROBY SÝRŮ Ing. Václav Švarc
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
NÁPOJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Káva.
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁPOJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_569 Výroba sýrů a jogurtů -Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
Transkript prezentace:

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Výroba mléčných výrobků I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Mgr. Jana Prášilová, prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obsah prezentace Druhy mléka Obsah látek v mléce Zpracování mléka Výroba vybraných mléčných výrobků

Druhy mléka Mléko = sekret mléčné žlázy savců určené k výživě mláďat. kravské kozí ovčí kobylí oslí losí sobí jačí velbloudí buvolí

Obsah látek v mléce kravské mléko 86 % voda 14 % sušina 3,5 % bílkoviny 5 % tuky 4,7 % cukry 0,8 % ostatní látky minerální látky vitaminy enzymy hormony

Obsah látek v mléce sacharidy bílkoviny hlavní mléčný cukr LAKTÓZA kaseinové – termostabilní syrovátkové – termolabilní

Obsah látek v mléce minerální látky vitamíny Sloučeniny rozpustné v tucích A, D, E rozpustné ve vodě C, B1, B2, B5 a B6 K Ca Mg Na P Cl

Zpracování mléka Cíle: zdravotní nezávadnost odstranění nežádoucích mikroorganismů prodloužení trvanlivosti mléka Ošetření: filtrace – filtry v přečerpávacím potrubí deaerace – odstranění pachových látek a vzduchu odstřeďování – částečné odstranění mikroorganismů zahřívání – viz dále homogenizace – rozptýlení tukových kuliček chlazení

Zpracování mléka - zahřívání Cíle: usmrcení nežádoucích mikroorganismů inaktivace enzymů Metoda Teplota Časový interval Cíl Poznámky pasterace pod 100 °C 2 sekundy (85 °C) 20 sekund (65 °C) usmrcení MO snížení aktivity enzymů trvanlivost 3 - 5 dnů skladování v lednicích UHT (ultra-high temperature) 135 °C 1 – 2 sekundy usmrcení MO i spor inaktivace enzymů změny chuti mléka sterilace 120 °C 20 – 30 minut zvýšit trvanlivost probíhá v obalech skladování při pokojové teplotě

Výroba vybraných mléčných výrobků Výroba másla máslo = ztuhlá emulse vody a tuku vyrobená stloukáním smetany stloukání smetany smetana s obsahem tuku nad 30 % oddělování podmáslí stloukáním vznikne máselné zrno tekutá složka = podmáslí hnětení odstranění zbytků podmáslí spojení másla odstranění vzduchu

Výroba vybraných mléčných výrobků Výroba jogurtů - fermentované mléčné výrobky (mléčné kvašení) úprava tučnosti pasterované mléko podmáslí smetana směsi homogenizace zahuštění na odparkách zahušťovadla (např. želatina) očkování přídavek kultur mléčných bakterií

Výroba vybraných mléčných výrobků Výroba sýrů - vysrážením kaseinu pomocí kyseliny mléčné nebo syřidla srážení kyselinou mléčnou syřidlem filtrace a lisování oddělení syrovátky od sýřeniny nasolení 16-22% roztok NaCl zrání rozklad bílkovin hydrolýza tuků

Výroba vybraných mléčných výrobků Výroba tvarůžků - zráním kyselého tvarohu za přítomnosti speciálních kultur nasolení tvarohu zrání v sudech (několik týdnů) přidání regulátorů kyselosti oprání sýru přidání mazové kultury zrání http://www.lidovky.cz/cukrarna-nabizi-kremrole-ci-rezy-z-olomouckych-tvaruzku-peb