1 17. ročník semináře Celoživotní učení Kroměříž 12. 5. 2010 Ing. Štefan Duháň, ředitel odboru politiky zaměstnanosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
ADAPTA Vzděláváním k vyšší adaptabilitě zaměstnanců ohrožených restrukturalizací v Libereckém kraji CZ.1.04/1.2.05/ MUSÍTE DÁT VÝPOVĚĎ – POMŮŽEME.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
„Školení je šance“ Seminář pro zaměstnavatele 30. června 2009.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Logo Úřad práce ČR - krajská pobočka v Brně Mgr. Pavel Ondrák, Ing. Jiří Šimbera.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ Zaměřené na vzdělávání zaměstnanců a tvorbu nových pracovních míst OKRESNÍ.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Individuální projekt OP VVV
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Setkání kariérových poradců
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

1 17. ročník semináře Celoživotní učení Kroměříž Ing. Štefan Duháň, ředitel odboru politiky zaměstnanosti

2 Obsah - MPSV a oblast dalšího vzdělávání - Konkrétní projekt(y)

3 MPSV a oblast dalšího vzdělávání - Spolupráce MPSV - MŠMT. historická nutnost. projekty ESF a „ad hoc“ spolupráce – nedorozumění (duplicitní projekty, různá stanoviska k některým nástrojům, …). XII/08 – mezirezortní prac. sk. (sdílení info a záměrů, určení kompetencí, překryvy, rozdělení oblastí dalšího vzdělávání)

4 MPSV a oblast dalšího vzdělávání - Kompetence MPSV. sledování a vyhodnocování kvalifikačních potřeb (dopad do školství – přizpůsobování vzdělávacích programů, oborů, … potřebám trhu práce). tvorba a aktualizace popisu povolání – NSP (základ pro tvorbu NSK). stanovení požadavků na další vzdělávání ve shodě s potřebami trhu práce k dosažení maximálního možného souladu mezi zdroji a potřebami pracovních sil (další vzdělávání poskytované školami)

5 MPSV a oblast dalšího vzdělávání. rekvalifikace v souladu s potřebami trhu práce, včetně jejich financování a vzdělávání uchazečů a zájemců o zaměstnání s cílem zvýšení jejich uplatnitelnosti na trhu práce (rekvalifikace poskytované školami, akreditace rekvalifikačních programů, příprava na dílčí kvalifikace dle Zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání). podpora vzdělávání dospělých, kteří mají ztížený přístup na trh práce. podpora rozvoje lidských zdrojů na trhu práce, podpora vzdělávání zaměstnanců a zaměstnavatelů, zavádění systémů rozvoje lidských zdrojů v podnicích se zvláštním zřetelem na podporu malých a středních podniků (SME)

6 MPSV a oblast dalšího vzdělávání. systémové zajištění kariérového poradenství pro uchazeče i zájemce o zaměstnání a osoby vstupující na trh práce (úzká spolupráce se školami v oblasti poradenství pro volbu povolání – Informačně poradenská střediska úřadů práce, spolupráce v Národním poradenském fóru)

7 MPSV a oblast dalšího vzdělávání - Projekt na podporu zavedení strategického nástroje předvídání kvalifikačních potřeb. cíl: systém slaďování poptávky a nabídky na TP. spolupráce zaměstnavatelů (při zpracování analýz a projekcí), objektivnost informací. potřebnost a využitelnost (příprava koncepcí a politik, komunikace VSS - subjekty, zaměření poradenské činnosti, zacílení rekvalifikací, příprava NPR a podobných dokumentů, …)

8 MPSV a oblast dalšího vzdělávání - Projekt zaměřený na podporu SME v účasti na dalším profesním vzdělávání. využití pilotu – ROZAM – na celé území ČR. příležitost i pro SME s nedostatkem financí, ale s vlastním podílem (motivace). zařazení dalších aktivit. firma ví, co učit. využití internetu - Kariérové poradenství. Národní poradenské fórum. počáteční vzdělávání s provázaností na kariérové poradenství na trhu práce

9 „Vzdělávejte se!“ (1) Jedná se o ověřování nového nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, financovaného z Evropského sociálního fondu (ESF) a ze státního rozpočtu České republiky. Na projekt „Vzdělávejte se!“ bylo celkem vyčleněno 3,0 mld. Kč, z toho 500 milionů na první fázi projektu a 2,5 mld. na druhou fázi projektu. Zaměstnavatelé podávají žádost o zapojení do projektu na místně příslušném úřadu práce, který jejich žádost posoudí. Rozpočet první fáze projektu „Vzdělávejte se!“ je cca 500 milionů Kč, z nichž bylo vynaloženo 336 milionů Kč. Bylo podpořeno celkem žádostí od 933 firem. Školení, které podniky díky subvenci z ESF uspořádaly, se týkaly zaměstnanců.

10 „Vzdělávejte se!“ (2) Komu je projekt určen a)zaměstnavatelům, kteří z důvodu celosvětové finanční krize a hospodářské recese museli přistoupit k omezení podnikatelské aktivity ve svých provozech a jejichž zaměstnancům náleží snížená náhrada mzdy podle § 209 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, (ZP), a to buď na základě dohody zaměstnavatele s odborovou organizací, nebo na základě rozhodnutí úřadu práce, b)zaměstnavatelům, kterým počet jejich výrobních zakázek začíná vlivem celosvětové finanční krize klesat, nechtějí však ještě aplikovat ustanovení § 209 ZP (tuto skutečnost doloží např. snížením počtu zakázek, snížením počtu zaměstnanců, organizačními změnami, poklesem tržeb aj.) a zároveň c)chtějí využít tuto dobu pro vzdělávání svých zaměstnanců a zvyšování jejich odbornosti, znalostí, dovedností a kompetencí k výkonu jejich pracovních činností.

11 „Vzdělávejte se!“ (3) „Projekt považuji za smysluplný nástroj zmírňování následků současné ekonomické krize“ (průzkum mezi účastníky 1.fáze, 2009)

12 „Vzdělávejte se!“ (4) 2. fáze Alokace: 2,5 miliardy Kč ( původní 1 mld. navýšena v říjnu 2009 o 1,5 mld.) Firmy mohou žádat od středy na místně příslušném úřadu práce Limity Maximální refundovaná mzda: Kč měsíc (dle podílu odučených hodin/na sjednané pracovní době) Maximální příspěvek od jednoho úřadu práce může být pro jednoho zaměstnavatele Kč/měsíc Dohoda může být sjednána s dobou platnosti na období maximálně 6 měsíců. Limity na hodinu vzdělávání (podle počtu účastníků). Poskytnutí příspěvku podléhá pravidlům poskytování veřejné podpory v zemích EU. Do konce roku 2009 bylo podpořeno v rámci tohoto projektu celkem 1780 podniků a jejich zaměstnanců se zúčastnilo vzdělávacích aktivit. K bylo vyčerpáno ,- Kč (smluvně zazávazkováno ,- Kč).

13 „Vzdělávejte se!“ (5) 2. fáze Změny oproti 1. fázi Realizované  Limity na vzdělávací aktivity (podle počtu účastníků)  Limity na platby v daném měsíci  Maximální příspěvek od jednoho úřadu práce může být pro jednoho zaměstnavatele Kč/měsíc  Doba trvání max. 6 měsíců Uvažované:  „Finanční ukazatel“ zdraví firmy  Hlubší analýza vzdělávacích potřeb

14 Restart (1) Projekt s pracovním názvem RESTART je určen zaměstnancům, kterým reálně hrozí ztráta zaměstnání, nebo jsou již ve výpovědní době. Uvedeným zaměstnancům mají pomoci individuální projekty úřadů práce, které jsou žadateli. Hlavním cílem je podchycení zaměstnanců před tím, než s nimi zaměstnavatel rozváže pracovní poměr pro jejich nadbytečnost. Specifickým cílem projektu je zabezpečit, aby propouštění zaměstnanci získali požadovaný kvalifikační profil a mohli snadněji najít nové pracovní uplatnění.

15 Restart (2) Na projekt je alokováno do roku Kč. Projekt je spolufinancován z fondů EU v rámci OP LZZ, oblast podpory 1.2 : Zvýšení adaptability zaměstnanců restrukturalizovaných podniků. Vyhlašovatel výzvy: odbor implementace programů ESF, MPSV Aktuální stav realizace Prozatím bylo předloženo celkem 7 projektů typu RESTART úřadů práce Louny, Most, Chomutov, Česká Lípa, Jihlava, Olomouc, Liberec, z toho k výše uvedenému datu bylo schváleno celkem 6 projektů v celkové výši ,- Kč.

16 Restart (3) Aktivity ve schválených projektech Aktivity v rámci projektů mají zaměstnancům napomoci k jejich dalšímu osobnímu a profesnímu rozvoji prostřednictvím širokého spektra vzdělávacích a školících aktivit a zvýšit možnost, aby nalezli nové uplatnění na trhu práce, případně sami zahájili podnikatelskou činnost. Příklady aktivit: vstupní rozhovory pro zájemce účasti v projektu, poradenské aktivity, individuální projektový plán a pracovní diagnostiku, školení v oblasti pracovního práva, psychologie a finanční gramotnosti, klíčových kompetencí (zahrnujících i soft skills) včetně IT dovedností, rekvalifikace a zprostředkování zaměstnání. V rámci projektu je možné poskytnout i příspěvek na mzdové náklady pro zaměstnavatele, kteří přijmou do pracovního poměru propouštěné zaměstnance.

17 ? Děkuji za pozornost Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 tel: