STAVBA OKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anatomie lidského oka ZŠ Komenského.
Advertisements

Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Smyslové ústrojí - zrak
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Oko Kateřina Lasáková, V.A.
MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Smyslová ústrojí Funkce:
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Optické vlastnosti oka
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Anatomie a fyziologie oka II.
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
OKO.
Zrakové ústrojí - zrak je nejdůležitějším smyslem pro orientaci v prostoru - orgánem zraku je oko - oko je uložené v očnici Stavba oka - složeno ze tří.
OKO Marcela Hanáková.
Zrakový smyslový orgán
Zrakové ústrojí- organum visus
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Oko Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_344. Oko párový orgán umožňující vidění vnímá elektromagnetické záření o vlnové délce nm lidské.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autor: Lenka Kraváčková
Oko. Oko Jeden ze smyslových orgánů Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu, barvy, tvary, vzdálenosti Umožňuje rozvoj mysli, vzdělání a zážitků.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Lidské Oko Michal Davídek X33BMI.
Smysly.
OKO.
Smyslové vnímání OKO.
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
4.) Zrak. -orgán zraku-oko -centrum zraku=týlní lalok koncového mozku -ochrana oka:-obočí -víčko+řasy -slzné žlázy -sliznice víček =spojivka.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_16 Ústrojí zraku Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování pojmů - 1.část) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Ústrojí zrakové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_03_ÚSTORJÍ.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Projekt „Z očí do očí“, 2012 Dominik Nop, Matěj Tomešek, Filip Šefčík, Lubomír Pala.
PaedDr. Jozef Beňuška OKO JAKO OPTICKÁ SOUSTAVA aneb O akomodaci, brýlích a pod.
Zuzana Gocníková, Filip Hutečka, Hana Koláčková, Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (biologická část č. 1)
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Smyslová ústrojí Funkce:
Z očí do očí.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Lidské oko Optické čočky Název školy
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
Lidské oko
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

STAVBA OKA

OČNÍ KOULE (oční bulbus) Orgán zraku uložený v očnici, v tukové tkáni Oko je složeno ze 6 základních struktur: bělima, cévnatka, duhovka, čočka, sklivec, sítnice

1. BĚLIMA

1. BĚLIMA Bílá vazivová blána tloušťky 0,3 až 1 mm Tvoří vnější vrstvu oka Pokrývá 4/5 povrchu oční koule Udržuje tvar oční koule Upínají se na ni okohybné svaly Vpředu přechází v průhlednou rohovku, ta je ve svislém směru vyklenutější

2. CÉVNATKA Tvoří vnitřní vrstvu oční koule Bohatě protkána cévami, které zásobují sítnici Obsahuje pigment zabraňující rozptylu světla uvnitř oka Vpředu přechází v řasnaté těleso, jehož funkcí je měnit zakřivení čočky

3. DUHOVKA 1/2

3. DUHOVKA 2/2 Kruhový terčík z hladkého svalstva Podle množství pigmentu obsaženého v buňkách na povrchu: modrá, zelená, šedá, hnědá Uprostřed je zornice, která je černá Svaly duhovky se v jasném světle stahují, v šeru uvolňují (zúžení/rozšíření zornice)

4. ČOČKA 4 mm silná, dvojvypuklá Tvořena rosolovitou dokonale průhlednou hmotou Zavěšena na vazivových vláknech vycházejících z řasnatého tělesa Tahem vlákének řasnatého tělesa se buď zplošťuje, nebo se jejich ochabnutím vyklenuje - akomodace

AKOMODACE 1/2 Schopnost oka měnit optickou mohutnost, aby se různě vzdálené předměty zobrazily vždy na sítnici Díváme-li se na vzdálené předměty, čočka má malé zakřivení ( je zploštělá) Pozorujeme-li blízké předměty, čočka má velké zakřivení ( je vyklenutá)

AKOMODACE 2/2

5. SKLIVEC Vyplňuje vnitřní prostor oční koule Rosolovitá průhledná hmota

SVĚTLOLOMNÝ SYSTÉM Světelné paprsky přicházející do oka procházejí nejprve rohovkou do přední oční komory Dále procházejí čočkou a sklivcem Pomocí rohovky a čočky jsou paprsky soustřeďovány na sítnici Obraz promítnutý na sítnici je zmenšený a obrácený

ZOBRAZENÍ NA SÍTNICI

6. SÍTNICE Vlastní světločivný systém oka Vystýlá vnitřní povrch cévnatky 0,2 až 0,4 mm silná Tvořena 4 vrstvami buněk (receptorové, neuronové buňky) Obsahuje receptorové buňky pro vnímání světla: tyčinky a čípky

6. SÍTNICE Tyčinky jsou schopny zaznamenat malé množství světla, působí jako fotoreceptory za šera a v noci, zaznamenávají pouze odstíny šedi, ne barvy Čípky jsou aktivní pouze při větším stupni osvětlení, slouží jako receptory pro vidění za dne, jejich pomocí rozlišujeme barvy Nejvíce čípků je soustředěno v centru sítnice – žluté skvrně

© Veronika Jiříčková Ivana Schmidtová Eliška Hirschnerová Děkujeme za pozornost. © Veronika Jiříčková Ivana Schmidtová Eliška Hirschnerová