uninterruptible power system

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrany vedení.
Advertisements

Trojfázová soustava Trojfázová soustava napětí = 3 stejně velká sinusová napětí o stejné frekvenci, která mají vůči sobě vzájemný fázový posun 120° (třetinu.
Stejnosměrné stroje II.
Transformátory (Učebnice strana 42 – 44)
Soustava více zdrojů harmonického napětí v jednom obvodu
Záložní zdroje napájení pro ISP (Jak zálohujeme v RPSnet)
Zjednodušené blokové schéma napájecího zdroje
Dioda jako usměrňovač ~
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tato prezentace byla vytvořena
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Přístroje nízkého napětí
Tato prezentace byla vytvořena
ŠKEBLOŇ 2009 Plazmová lampa. Jak si někteří z vás možná všimli, na minulou schůzku přinesl Stožár zajímavou věc, která dělala „zázračné“ blesky Řekneme.
Elektrické příslušenství motorových vozidel 2. ročník, 1
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Výpočet základních analogových obvodů a návrh realizačních schémat
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
BIS Technická bezpečnost Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
ELEKTROTECHNIKA TRANSFORMÁTOR - část 2. 1W1 – pro 4. ročník oboru M
Tato prezentace byla vytvořena
Autor práce: Bc. Jan Húsek Vedoucí práce: Ing. Pavel Hanák
Agenda Ochrana před dotykem Ochrana před přetížením a zkratem Vstup UPS – spolupráce se sítí Zvyšování provozní spolehlivosti náhradních zdrojů Spolupráce.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ochrany a zabezpečovací systémy
Dvojčinné výkonové zesilovače
VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Elektronika II.ročník Operační zesilovače: Invertující zesilovače – Část 1 - Vzorce Vypracoval:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mikroprocesor.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Návrh a realizace třífázového střídače s pomocnými rezonančními póly
Tato prezentace byla vytvořena
Metody zpracování fyzikálních měření - 2
Vysokofrekvenční zesilovač
Automatizační technika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity
Elektronické zesilovače
17BBTEL Cvičení 3.
1 The information contained in this document and any copyright attached to it is the sole property of Merus Power Dynamics Oy. Any unauthorized reproduction.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 3.1 ZDROJE, ROZKLADOVÉ.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
NOTEBOOK někdy také laptop, Anglicky na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač. Notebooky používáme na stejné.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1.7 Zdroje. zdroje  základní funkce převod vstupního střídavého napětí na stejnosměrné  +3.3 V  +- 5V  V generovat signály  Power Good – povoluje.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Uninterruptible Power Supply
USB flash disk -Je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. -Typicky slouží k zálohování a přenášení dat mezi počítači. -Jsou malé a.
Základy elektrotechniky Kompenzace
Elektrické stroje netočivé
Přenos el. energie Ochrany elektrických zařízení
ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY
Chytrý zámek.
VY_32_INOVACE_13_Polovodičová dioda
Digitální učební materiál
Tomáš Kopal ME-4 Stabilizovaný zdroj.
Měniče napětí.
Měřící zesilovače - operační zesilovače
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Napětí a proud v obvodech
Základy elektrotechniky Kompenzace
Nezastupitelná úloha zdrojů UPS při Blackoutu
Česká asociace provozovatelů lokálních distribučních soustav
VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU
Transkript prezentace:

uninterruptible power system RoBla UPS uninterruptible power system

Zdroje nepřetržitého napájení Zdrojem nepřetržitého napájení nazýváme zařízení, které zajišťuje dodávku elektrické energie nezávisle na vnějších podmínkách. UPS (uninterruptible power system) uchovává energii v akumulátorech a je připravena překlenout dočasné výpadky síťového napětí. Na konkrétní aplikaci záleží, jak dlouhý čas má být UPS schopna napájet zálohované zařízení.

off-line UPS Mezi nejlevnější UPS patří záložní zdroje typu off-line. Off-line UPS se povětšinou skládá z: jednoduchého nabíjecího obvodu s usměrňovačem akumulátorů jednoduchého střídače s povětšinou lichoběžníkovým výstupem V okamžiku, kdy je v elektrorozvodné síti dostatečně vysoké napětí, tak se počítač napájí v podstatě přímo z ní, tj. bez účasti jakýchkoliv filtrů či elektroniky v UPS (viz schéma). V případě, že hodnota vstupního napětí vybočí z nastavených mezí, přichází na řadu napájení z akumulátoru, které bohužel nemá sinusový průběh. F = filtr U = usměrňovač S = střídač ACCU = akumulátor Boost = obvod pro zvýšení výstupního napětí Buck = obvod pro snížení výstupního napětí

line-interactive UPS Tato kategorie záložních zdrojů se vyčlenila poměrně nedávno. Původně se totiž rozlišovali pouze on-line UPS, které napájí zátěž pouze z akumulátorů, a off-line UPS, které napájí zátěž částečně z elektrorozvodné sítě a částečně z akumulátorů. Line-interactive UPS šli ale dále než jejich předchůdci. Samotný název již napovídá, kde je onen rozdíl – line-interactive UPS totiž sice zátěž napájí za běžných podmínek z elektrorozvodné sítě, ale výstupní napětí si upravuje. Úpravy spočívají v tom, že je schopna si pomocí filtrů očistit výstupní proud od šumů a v případě potřeby si také poradí s podpětím či přepětím bez účasti akumulátoru, pomocí tzv. boost a buck (či trim) obvodů.

line-interactive UPS Line-interactive UPS jsou pravděpodobně tou nejvhodnější kategorií záložních zdrojů pro použití všude tam, kde chcete mít jistotu, že vaše elektronika a počítače jsou dostatečně chráněny a nepotřebujete zrovna přesné sinusové napájení o přesně stanoveném výstupním napětí (s minimální odchylkou). Tyto UPS jsou tedy vhodné pro nejširší použití od zálohy domácího počítače až po zálohu celé sítě. F = filtr U = usměrňovač S = střídač ACCU = akumulátor Boost = obvod pro zvýšení výstupního napětí Buck = obvod pro snížení výstupního napětí

on-line UPS Poslední, a také nejdražší, kategorií UPS jsou záložní zdroje typu on-line. Ty napájejí zátěž vždy a pouze z akumulátorů. Jedinou výjimkou je výměna akumulátorů, kdy, pokud má UPS tzv. hot-swap akumulátory (vyměnitelné za provozu), je zátěž napájena přímo z elektrorozvodné sítě za účasti výstupního filtru.

on-line UPS Schéma takové UPS (samozřejmě, že to opět neplatí pro všechny) tedy vypadá následovně: Vstupní proud projde základním filtrem a usměrňovačem Přijde do nabíjecího obvodu, který akumulátor téměř neustále a relativně malým proudem dobíjí Z akumulátoru pak přes střídač se sinusovým výstupem vychází proud o pevně stanovené frekvenci 50,0 Hz a napětí 230 V (s menšími odchylkami). Tento proud pak může ještě projít výstupním filtrem. F = filtr U = usměrňovač S = střídač ACCU = akumulátor Boost = obvod pro zvýšení výstupního napětí Buck = obvod pro snížení výstupního napětí