Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-OP-EL-ZEL-JANC-L-3-034
Usměrňovače II OB21-OP-EL-ZEL-JANC-L-3-034

3 Můstkový usměrňovač Zapojení můstkového usměrňovače s odporovou zátěží je na následujícím obrázku. Je to také dvojcestný usměrňovač, u něhož je výhodou jednodušší síťový transformátor. Nevyžaduje vyvedený střed výstupního vinutí, jsou však nutné čtyři usměrňovací diody.

4 Můstkový usměrňovač Schéma zapojení můstkového usměrňovače

5 Můstkový usměrňovač Při kladné půlvlně výstupního napětí jsou vodivé diody D1 a D3. Proud iF1 prochází obvodem dioda D1 – zátěž RZ – dioda D3. Při záporné půlvlně jsou vodivé diody D2 a D4. Proud iF2 se uzavírá obvodem dioda D2 - zátěž RZ – dioda D4. Na zátěži vzniká opět pulsující napětí s dvojnásobnou frekvencí.

6 Můstkový usměrňovač Připojením kondenzátoru C0 se vytváří podobné podmínky jako u dvojcestného usměrňovače s vyvedeným středem transformátoru. Rozdíl je pouze v tom že napěťové namáhání diod ve zpětném směru je u můstkového usměrňovače menší.

7 Vícefázové usměrňovače
Kromě jednofázových usměrňovačů se používají i usměrňovače vícefázové (obvykle třífázové). Napájecí vícefázový transformátor je zapojen do hvězdy. Vlastní usměrňovač si můžeme představit jako tři jednofázové usměrňovače, které postupně usměrňují fázově posunutá napětí z výstupního vinutí transformátoru.

8 Vícefázové usměrňovače
Schéma zapojení třífázového usměrňovače

9 Vícefázové usměrňovače
Zvlněné usměrněné napětí má vyšší frekvenci než má napájecí napětí. Zvětšováním počtu fází vzrůstá frekvence zvlnění, klesá amplituda zvlnění a usměrněné napětí se stále více, i bez použití kondenzátoru paralelně připojeného k zátěži, blíží svým průběhem čistě stejnosměrnému napětí.

10 Vícefázové usměrňovače
Průběhy napětí na vstupu (U2) a zátěži (Ud) trojpulzního uzlového usměrňovače

11 Děkuji za pozornost Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura J. Chlup, L. Keszegh: Elektronika pro silnoproudé obory, SNTL Praha 1989 M. Bezděk: Elektronika I, KOPP České Budějovice 2002


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google