Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Spínání výkonu OB21-OP-EL-ELN-JANC-U-3-007 OB21-OP-EL-ELN-JANC-U-3-007

3 Spínání výkonu  Rozsáhlou skupinu zařízení s tyristory, popř. s triaky tvoří obvody určené pro spínání výkonu.  V těchto obvodech nahrazují tyristory elektromechanické stykače, jističe, relé vypínače atd.  Při srovnání s elektromechanickými spínači jsou tyristorové spínače výhodné tam, kde je velká četnost spínání, v korozivním a výbušném prostředí a na těch místech, kde se požaduje velká spolehlivost spínače.

4 Spínání výkonu Obr. 1 Blokové schéma zapojení tyristorového spínače výkonu NS – napájecí síť, 1 – zátěž, 2 – výkonová část spínače, 3 – zapínací obvod.

5 Spínání výkonu  Blokové schéma zapojení tyristorového spínače je na obr. 1.  Zátěž 1 je k jednofázové nebo trojfázové střídavé nebo stejnosměrné elektrické síti připojena pomocí výkonové části spínače 2.  Výkonová část se skládá z vhodně zapojených tyristorů nebo triaků a obvykle jsou v ní umístěny i členy pro nadproudové a přepěťové jištění.  Stav zapnuto – vypnuto zajišťuje zapínací obvod 3 pomocí řídícího napětí U ř.

6 Spínání výkonu  Základní zapojení střídavých spínačů pro jednofázovou síť je na obr. 2, pro trojfázovou síť na obr. 3.  Protože tyristorem prochází proud pouze při kladné půlvlně napětí na jeho anodě, je třeba zapojit do každé fáze dva antiparalelně spojené tyristory.  Zapínací obvod dodává řídící impulsy, které v každé fázi postupně zapínají tyristory s fázovým zpožděním 180  elektrických.

7 Spínání výkonu Obr. 2 Základní zapojení jednofázových spínačů

8 Spínání výkonu Obr. 3 Zapojení trojfázového spínače

9 Spínání výkonu  Při použití triaku je výhodou jednodušší zapínací obvod a jednodušší konstrukce výkonového obvodu.  Spínač nachází uplatnění v méně náročných aplikacích, zejména ve spotřební elektronice.  V obvodech stejnosměrných spínačů se používají pouze tyristory.

10 Spínání výkonu  Charakteristickým znakem je, že proud procházející tyristorem neklesá periodicky pod hodnotu vratného proudu jako u střídavých spínačů.  Vypnutí tyristorů zajišťují pomocné obvody, které umožní pro potřebnou vypínací dobu zmenšení propustného proudu pod hodnotu vratného proudu.

11  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura  J. Chlup, L. Keszegh: Elektronika pro silnoproudé obory, SNTL Praha, 1989  M. Bezděk: Elektronika I, KOPP České Budějovice, 2002


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google