Půda je neobnovitelný a nenahraditelný přírodní zdroj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kdo nás živí Co je to litosféra Co je to zvětrávání
Advertisements

Půdy:.
Půda v ČR Hlavní zdroj obživy.
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
PEDOSFÉRA = půdní obal Země
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Kvarta A Podle učebnice Ekologický přírodopis
PEDOSFÉRA.
PEDOSFÉRA Pedosféra je půdní kryt Země vzniklý přeměnou svrchní části litosféry působením organizmů za účasti slunečního záření, vzduchu a vody. Pedogeografie.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
PEDOSFÉRA (pedon = půda)
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Půdy jsou všude kolem nás.
PEDOSFÉRA – typy půd Mgr. Jana Nováková.
Planeta Země – Pedosféra
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Pedosféra.
Půdní typy v ČR.
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
PEDOSFÉRA.
PEDOSFÉRA.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Vlastnosti půdy Autor: Mgr. Miloslav Šůstek
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Pedosféra Filip Bordovský.
Půdy.
je půdní obal Země nacházející se na povrchu litosféry
PEDOSFÉRA Půdní obal Země
Pedosféra 2 Igor Dostal.
Půdy České republiky Igor Dostal.
PŮDY.
PEDOSFÉRA Jan Stávek 8.J.
ZEMĚPIS 8. ročník PŮDY ČR.
PŮDOZNALSTVÍ.
Půdy, pedologie, pedogeografie
PŮDA 10 cm půdy se vytváří 100 let.
PEDOSFÉRA ZEMĚPIS 1. ROČNÍK šm. 1. Pedosféra O půdní obal Země O vznik – přeměna svrchní části zem. kůry O význam O základní výrobní prostředek v zemědělské.
PŮDNÍ TYPY A PŮDNÍ DRUHY V ČESKÉ REPUBLICE
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 19 TEMA: Pedosféra – půdní obal Země.
= půdní obal Země (z řeckého slova pedon = půda) - na povrchu litosféry - základní podmínka ž ivota na Zemi.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzická geografie Datum vytvoření
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Půda (pedologie) Půda tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry, je prostoupená vodou,vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších.
Půda - např. písčité, hlinité, jílovité je to nejsvrchnější vrstva zemské kůry, která umožňuje vznik rostlinstva dle zrnitosti = půdní druhy (7) půda.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_04 TEMA:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
PEDOSFÉRA.
Hnědozem   je typ půdy, která je typická svojí hnědou barvou, od níž je odvozen i její název. Jedná se o půdní typ, který je méně kvalitní než černozemě.
Pedosféra.
David Fischer a Ladislav Odvárka 9.A
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
PEDOSFÉRA.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Pedosféra = půda na Zemi
Pedon = půda Hlavní zdroj obživy
PEDOSFÉRA (pedon = půda)
Půdy.
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Půdy.
Transkript prezentace:

Půda je neobnovitelný a nenahraditelný přírodní zdroj. Pedosféra = půdní obal Země. Půda = nesvrchnější vrstva litosféry vzniklá zvětráváním hornin a půdotvornými procesy. Skládá se ze živé a neživé složky. Rozpad matečné horniny – mechanicky/chemicky = základ + živé(bakterie, plísně, žížaly, kořínky…) a odumřelé organizmy(rostliny a živočichové). Půda je neobnovitelný a nenahraditelný přírodní zdroj.

Typy půd Působením organizmů a klimatu se v půdě vytváří půdní horizonty(vrstvy) rozdílných vlastností. A – humusový h. B – obohacený h. C – matečná hornina Rozlišujeme podle půdního profilu půdy: Černozem – A+C Hnědozem – A+B+C Podzolovaná půda Kambizem – hnědé půdy A+B+C

Půdotvorné procesy: Vnitropůdní zvětrávání – poloha, kde dochází k intenzivnímu zvětrávání prvotních minerálů a k tvorbě druhotných minerálů a tvorbě jílu. Illimerizace – vyplavení částeček jílu a oxidů železa a hliníku z vrchního horizontu(eluviálního-ochuzeného) do nižšího horizontu (iluviálního-obohaceného) Oglejení – střídavé zamokření a vysychání půdy (uvolňování až redukce železa) – bělošedé zbarvení

Půdní druhy Podle zrnitostního složení rozlišujeme půdní druhy: a) Jílovité – převaha částic pod 0,01 mm b) Hlinité – nejvhodnější pro zemědělství c) Písčité – částice 0,1 - 2 mm d) Kamenité – nad 2 mm(skelet) Rozšíření půd na Zemi se řídí podle geogr.zonálnosti (pásmovitosti) horizontální a vertikální. Azonální jsou nivní půdy kolem vodních toků.

Arktické půdy a půdy tunder: Půdy polárních pouští v létě rozmrzající do méně než 1 m hloubky. Vegetace: chudá – mechy lišejníky, byliny, břízky… Podzolové půdy: Vznikají ve vlhčím a chladnějším podnebí většinou pod jehličnatými lesy. Chudé kyselé půdy – většinou zalesněny

Hnědé lesní půdy – kambizemě většinou ve svažitých terénech v různých nadmořs. Výškách ,převážně pod listnatými lesy v mírně teplém a vlhkém podnebí Hnědozemě mírně teplé a mírně vlhké klima (nížiny). mateč.hor.je převážně spraš. Illimerizace. Úrodné, zemědělsky využívané půdy

Černozemě mírně vlhké a mírně suché teplejší podnebí. V nížinách a rovinách. Silný humusový horizont vytvořený ze zbytků kořenů stepních trav a bylin. Nejúrodnější půdy. Významné obylnice. oBlasti nejstaršího osídlení. Kaštanové půdy podobné černozemím ale mělčí a méně humusové (výrazně kontinentální mírně suché podnebí). Nezavlažované slouží jako pastviny.

Pouštní a polopouštní v oblastech s minimem srážek ( do 150 mm). Slabá vegetace - nedostatek humusu. Většinou slouží jako chudé pastviny. Při přiměřeném zavlažování lze pěstovat bavlník, rýži, ovoce a vinnou r. jinak dochází k jejich zasolování a degradaci. Žlutozemě a červenozemě (půdy tropů) vznikají v subtropech a tropech intenzívním chemickým zvětráváním matečných hornin. Zbarvení vyvolávají sloučeniny Fe a Al. Při intenzivním (plantážním) zemědělství se rychle vyčerpají.

černozem na spraši (jižní Slovensko) hl.půdotvorný proces - humifikace

hnědozem hl.půdotvorný proces - illimerizace

luvizemě- illimerizovaná půda hl.půdotvorný proces - illimerizace

kambizemě- hnědé půdy hl.půdotvorný proces – vnitropůdní zvětrávání

podzoly hl.půdotvorný proces – podzolizace

rendziny

nivní půdy – fluvizemě (černice), půdotvorný proces pravidelně přerušován nánosem prohumózněného materiálu

lužní půdy vznikající na nivách při jejich vnějších okrajích mimo dosah pravidelných záplav