Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hnědozem   je typ půdy, která je typická svojí hnědou barvou, od níž je odvozen i její název. Jedná se o půdní typ, který je méně kvalitní než černozemě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hnědozem   je typ půdy, která je typická svojí hnědou barvou, od níž je odvozen i její název. Jedná se o půdní typ, který je méně kvalitní než černozemě."— Transkript prezentace:

1 Hnědozem   je typ půdy, která je typická svojí hnědou barvou, od níž je odvozen i její název. Jedná se o půdní typ, který je méně kvalitní než černozemě. Hnědozemě jsou typické pro rovinaté či jen mírně zvlněné oblasti, kde se dříve vyskytovaly spraše či sprašové hlíny vznikající převážně v dobách ledových v předpolí ledovců. Původní vegetační pokrytí bylo tvořeno listnatým lesem, který později ustoupil zemědělskému využití. V současnosti se jedná o široce využívanou zemědělskou půdu.  u nás nejrozšířenější - podobné černozemím, s menším obsahem humusu, CaCO3 a živin - pokud se hnojí - velmi dobrá úroda

2 půdní typ vzniklý především na spraších nebo sprašovitých pokryvech či svahovinách v oblastech s průměrnou roční teplotou 7,5 – 8,5 °C a srážkami 500 – 650 mm. Původně porostlá zejména listnatými lesy; v současnosti většinou zemědělské půdy s vysokou úrodností, typické pro řepařské oblasti. Půdní horizonty hnědozemě: humusový (ochrikový), slabě ochuzený (albikový), obohacený (argilikový) a půdotvorný substrát. V hluboce proorávaných půdách mizí ochuzený horizont.

3 Obrázky


Stáhnout ppt "Hnědozem   je typ půdy, která je typická svojí hnědou barvou, od níž je odvozen i její název. Jedná se o půdní typ, který je méně kvalitní než černozemě."

Podobné prezentace


Reklamy Google