Teorém E. Noetherové v teorii pole

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma 5 Metody řešení desek, metoda sítí.
Advertisements

Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Rovnice s absolutními hodnotami
RF Jednorychlostní stacionární transportní rovnice Časově a energeticky nezávislou transportní rovnici, která popisuje chování monoenergetických.
Soustava lineárních rovnic o více neznámých I.
Mgr. Andrea Cahelová Gymnázium J. Kainara, Hlučín
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
Geometrický parametr reaktoru různého tvaru
Rozhodněte o její pohyblivosti (určete počet stupňů volnosti).
Algebra.
57. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Exponenciela Litoměřice 2007.
Lekce 2 Mechanika soustavy mnoha částic
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
MOMENTY SETRVAČNOSTI GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Základy mechaniky tekutin a turbulence
Funkce.
Soustava částic a tuhé těleso
FI-05 Mechanika – dynamika II
Hendrik Antoon Lorentz
Matice D.: Matice je systém m .n čísel, uspořádaný do m řádků a n sloupců. Je to jenom symbol, nemá to žádnou číselnou hodnotu! Označení: řádek, řádkový.
Statistická mechanika - Boltzmannův distribuční zákon
Konstanty Gravitační konstanta Avogadrova konstanta
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
TMF045 letní semestr 2005/2006 II Časová propagace vlnové funkce na mřížce I. (práce s momentovou reprezentací) (Lekce II)
F U N K C E.
Matematika II. KIG / 1MAT2 Přednáška 08
2.1.2 Graf kvadratické funkce
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ
4.DIFÚZE NEUTRONŮ 4.1. Elementární difúzní teorie
Fyzikální systémy hamiltonovské Celková energie systému je vyjádřená Hamiltonovou funkcí H – hamiltoniánem Energie hamiltonovského systému je funkcí zobecněné.
RF 4.1. Elementární difúzní teorie Elementární difúzní teorie je asymptotickým přiblížením jednorychlostní transportní teorie. Platí: v oblastech dostatečně.
Tato prezentace byla vytvořena
Lineární zobrazení.
Zpomalování v nekonečném prostředí s absorpcí
Str. 1 TMF045 letní semestr 2006 III Časová propagace vlnové funkce na mřížce II. (propagační metody) (Lekce III)
Odvození matice tuhosti izoparametrického trojúhelníkového prvku
Téma 14 ODM, řešení rovinných oblouků
Vedení tepla Viktor Sláma SI – I 23. Zadání Vhodné uložení vyhořelého jaderného paliva je úkol pro současnou generaci. Zaměřme se na jednu nepatrnou část.
Stabilita diskrétního regulačního obvodu
II. Analýza poptávky Přehled témat
Teorie portfolia Kvantifikace množiny efektivních portfolií.
Kvantová čísla Dále uvedené vztahy se týkají situací se sféricky symetrickým potenciálem (Coulombův potenciálV těchto situacích lze současně měřit energii,
RF Zpomalování v nekonečném homogenním prostředí bez absorpce - platí: n(E) - počet neutronů v objemové jednotce, který připadá na jednotkový interval.
Přednes 5 Lokální interpolační funkce na trojúhelníkovém prvku.
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Čísla Množiny a podmnožiny čísel Přirozená čísla Nula Celá čísla
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Modelování a výpočty MKP
Tektonická analýza, podzim 2006, Analýza duktilní deformace I. Zvolte souřadnou soustavu tak, aby osa x byla paralelní s kartami v deformačním boxu, osa.
4.2. Aplikace elementární difúzní teorie
6.1. Fermiho teorie stárnutí
M teorie aneb Teorie strun počtvrté Jan Duršpek. Motivace Kvantování gravitace HPN Planckova délka Kvantová geometrie.
Aritmetická posloupnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Václav Zemek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
Osnova Matematika pro porozumění i praxi I a II – stručná charakteristika Matematika pro porozumění i praxi III – komentovaný obsah Podrobněji k problematice.
Reynoldsovy rovnice pro turbulentní proudění
Symetrie a zákony zachování v neholonomní mechanice
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Nerovnice Ekvivalentní úpravy - 2..
Úvod Aritmetické a geometrické posloupnosti a jedna zajímavá funkcionální rovnice.
Rotační kinetická energie
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
ANALYTICKÁ GEOMETRIE Analytická geometrie je část geometrie, která v euklidovské geometrii zkoumá geometrické útvary pomocí algebraických a analytických.
Transkript prezentace:

Teorém E. Noetherové v teorii pole : 1 = Ke každé spojité jednoparametrické grupě transformací zachovávající tvar pohybových rovnic pole beze změny, přísluší čtyřvektor s nulovou čtyřdivergencí. // hustota Lagrangiánu popisujícího náš systém // akce, aby se jednalo o transformace zachovávající tvar pohybových rovnic, tak variace této akce musí být nulová pro libovolnou oblast // takto lze zapsat obecnou infinitesimální změnu souřadnic a polí // toto tedy požadujeme, tj. variace akce je nulová pro libovolný element // značí totální variaci // naše transformační vztahy nám umožňují dohromady napsat tuto totální variaci transformace, obecně (4.3.2) // s přesností do prvního řádu // vtáhneme variaci dovnitř integrálu, který je ovšem nezávislý na objemovém elementu, takže musíme provést i variaci tohoto elementu // nejprve vypočteme co je to totální variace objemu // vlastně se jedná o přechod do jiné soustavy souřadné a proto je tento podíl vyjádřen jako Jakobián elementů čtyřobjemu // parciální derivace změny ke každé souřadnici podle každé souřadnice, tj. bude nenulové pouze pro

// totální variaci hustoty Langrangiánu získáme stejně jako v případě transformací pole // opět zde byl použit analogický postup pro zjištění totální variace jako u totální variace transformací // k dalším úpravám potřebujeme vědět jak vypadá variace hustoty Lagrangeovy funkce // k odvození variace použijeme tento postup: // zjednodušíme díky tomu, že máme pohybové rovnice vzniklé z Lagrangoeovy funkce Hamiltonovým formalismem: // pozor! nesmíme zapomenout, že stále platí sumační pravidlo, proto nový zavlečený index musíme značit novým písmenem // trochu si to zesložitíme, později uvidíme proč, přeindexujeme v prvním členu, kde díky derivaci vyvstane Cronekerovo delta // jedná se o integrál přes libovolný čtyřobjem, tj. aby byl nulový, tak musí být toto nulové

// zde je důvod zesložitění výrazu výše, obdrželi jsme formulaci zahrnující tenzor energie-hybnosti // pokud je splněna tato podmínka všude v prostoročasu, pak zachovávající se veličina K je tímto integrálem // speciálně pro infinitesimální posunutí souřadnic // druhý člen je roven nule díky nulové variaci // po vydělení infinitesimálním tak získáváme složky čtyřhybnosti pole // infinitesimální rotace kolem osy 3 s uvedenými transformacemi pole // protože: // neboť: // získáváme tak (po vydělení infinitesimálním ) příslušnou zachovávající se veličinu, což v tomto případě je třetí složka momentu hybnosti pole // třetí člen se nazývá hustota spinu pole, což nám umožňuje relativisticky zobecnit moment hybnosti // relativistické zobecnění momentu hybnosti nazývané čtyřproud a jeho integrál, bohužel tento čtřproud se nám jaksi nezachovává a je nutné nejprve opravit (zesymetrizovat) tenzor energie-hybnosti

// předefinujme si tenzor energie hybnosti takto, kde Q je libovolný antisymetrický tenzor // předpokládejme navíc toto (symetrie) // o našem starém tenzoru energie-hybnosti (nazývá se Canonický) víme toto a díky antisymetrii Q získáme to, že tuto rovnost splňuje i nově definovaný tenzor energie-hybnosti (nazývá se Symetrický) // zde je důkaz // tenzor momentu hybnosti pak definujeme takto // takovýto tenzor momentu hybnosti, definovaný ze symetrického tenzoru energie-hybnosti je zachovávající se veličinou // u prvních dvou členů využijeme symetrie, u dalších vlastnost dokázanou výše