Imperativy regionálního rozvoje dneška Pracovní seminář ke grantovému projektu GAČR č. 402/04/0078 „Inovativní koncepty a přístupy v socioekonomickém rozvoji.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
CzechInvest Koncepce podpory investic
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Ing. Jan Světlík Prezident MSSK. Vybrané ukazatele – makroekonomického prostředí ČR Současný stav klastru Nová vize rozvoje Nové Vítkovice.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Národní a regionální klastrová politika
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Představení Czech Smart City Clusteru Radovan Polanský, výkonný ředitel.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Síťová spolupráce, aplikovaný výzkum inovací ve prospěch malých podniků (SBIR),,Malé podniky jsou páteří evropské ekonomiky.´´ (Evropská charta pro MP)
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
4. jednání inovační platformy pro Liberecký kraj Liberec, IQ Landia Liberecký kraj a podpora inovací 4. jednání inovační platformy pro Liberecký.
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Rozvoj inovací v EU.
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Imperativy regionálního rozvoje dneška Pracovní seminář ke grantovému projektu GAČR č. 402/04/0078 „Inovativní koncepty a přístupy v socioekonomickém rozvoji územních jednotek“ Ostravská univerzita,

Světový kontext globalizace rychlý rozvoj technologií extenzivní výměna informací a znalostí faktory určující přechod na znalostní ekonomiku

Evropský kontext Regionální dimenze ekonomického rozvoje - Sdělení komise o regionální dimenzi přijaté 03/10/01 (COM(2001)549) Regiony jako hnací síla znalostní ekonomiky Geografická blízkost – nejsilnější faktor pro intelektuální, komerční a finanční výměnu jako základu pro inovační proces Prostorový základ pro klastry

Proč jsou znalosti klíčové? jsou hlavním zdrojem konkurenční výhody většina tradičních zdrojů je obecně dostupná, klesající dopravní náklady dále snižují možnosti konkurovat cenou potřeba inovovat a specializovat se Klíčem k rozvoji a konkurenceschopnosti je schopnost lokálních aktérů proměnit znalosti, dovednosti a talent v trvale udržitelnou a vytvářenou výhodu

Co je cílem? Konkurenceschopnost. Konkurenceschopnost firem vs. lokalit (místa) Zpráva Scottish Enterprise z r potvrzuje, že ‘Místa skutečně soutěží, aby vytvořila, přilákala a udržela si ekonomické hráče – firmy a jednotlivce – kteří budou tvořit pracovní místa, příležitosti a blahobyt.’

STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ TVORBA A REALIZACE REGIONÁLNÍCH ROZVOJOVÝCH STRATEGIÍ Strategické programy zahraničních regionů: Region Horní Rakousko: Innovative Upper Austria strategických oblastí, € 600 mil. Region North East, Velká Británie: - The Raising of Regional Competitiveness (1996 – 1999) - Regional Image Strategy Edinburgh Region (Scottish Enterprise): A region of excellence for innovative start-ups PAXIS, 6.RP ( )

SPECIALIZACE, INOVACE identifikace silných a potenciálních rozvojových sektorů / klastrů funkční inovační regionální systém Specializace + inovace = KONKURENČNÍ VÝHODA REGIONU

METODIKA - etapa 0 ETAPA 0 – Definice - trvání 12 měsíců Vytvoření struktury projektového řízení Výběr národních a mezinárodních expertů Vybudování regionálního konsenzu pro daný projekt Zvyšování povědomí o inovační strategii Definice projektové metodiky Shoda místních aktérů na cílech projektu, na pracovním programu a metodických postupech Vybudování způsobu spolupráce s partnery v regionu Výzkum od stolu k shromáždění základních dat

METODIKA – etapa 1 ETAPA 1 – Analýza – trvání 12 měsíců Realizace opatření předpokládaných v Etapě 0 SWOT analýza regionu včetně analýzy sektorů, které představují budoucí ekonomický růst Analýza regionální poptávky – identifikace potřeb firem Analýza regionální nabídky – stávající infrastruktura První závěry k rozvinutí strategického rámce a akčního plánu

METODIKA – etapa 2 ETAPA 2 – Strategie a implementace Definice strategie, evaluace, monitoring a implementační mechanismy, pilotní projekty Testování konkrétních akcí v rámci strategie Vytvoření monitorovacího systému k vyhodnocení akcí Vytvoření trans-regionálních struktur, které umožní spolupráci na poli propagace inovací s partnerským/i regionem/y

MĚŘENÍ REGIONÁLNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI Jednotná národní metodika DTI,Velká Británie The Business Competitiveness Indicators (BCIs) teritoriální jednotka NUTS balíček ukazatelů se aktualizuje dvakrát ročně

Ukazatele konkurenceschopnosti Registrace a odhlašování obchodních společností. Míra přežití registrovaných firem. Hrubá přidaná hodnota a HPD na hlavu v regionu. Zaměstnanost. Průměrné výdělky. Nezaměstnanost. Počet uchazečů. Nedostatečné příjmy – rodiny na podpoře. Kvalifikace/dovednosti.

VYHODNOCENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI Výroční zpráva o regionální konkurenceschopnosti Benchmarking s jinými kraji Programy na podporu regionální konkurenceschopnosti

Regionální konkurenceschopnost LÁKÁNÍ ZAHRANIČNÍCH INVESTIC Hledisko nových znalostí – zahraniční firmy jako zvyšování znalostí lokální pracovní síly Pro získání pozice regionu světové třídy je třeba vidět 5 výzev: rozvíjet jádrové schopnosti rozvíjet spolupráci mezi podniky rozvíjet pracovní síly rozvíjet civilně-podnikatelské vedení (leadership) lákat přímé investice Vytvořit systém funkčních služeb a marketingu

Regionální konkurenceschopnost KLASTRY (i) Tvorba Know-How  Veřejné financování univerzit a výzkumných pracovišť  Vědecké parky  Zakázky pro výzkumné instituce  Dotace / daňové úlevy pro průmyslový výzkum Oživení a podpora VV základny

Regionální konkurenceschopnost Klastry (ii) Komercializace vědecké základny Transfer know-how  Organizace pro transfer technologií  Styčná místa  Univerzita/podnik  Zvyšování povědomí a nabídka technologií  Kooperační činnost a iniciativa VV center

Regionální konkurenceschopnost Klastry (iii) Zvyšování konkurenceschopnosti regionální ekonomiky Zásobovat MSP inovacemi  Mezifiremní iniciativy v rámci klastrů  Prostředníci mezi firmami a inovacemi (rozhraní)  Technologické audity a poradenství pro MSP  Podpora inovací podle poptávky  Meziregionální benchmarking

Závěrečné shrnutí Znalostní ekonomiky, regionální konkurenceschopnosti a inovačního pokroku nedosáhneme bez místní koordinace společného úsilí strategického plánování systematického měření, monitoringu a vyhodnocování

Děkuji za pozornost PaedDr. Pavla Břusková zástupkyně GŘ Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Výstavní 8, Ostrava Tel: ,