Eliška Novobilská a Denisa Koreczká

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Řecko – balkánský poloostrov
AZ KVÍZ Starověké Řecko.
Dějiny autor. Marek Stádník Základní škola náměstí bratří Jandusů Třída 6.A. Hlavní menu Hlavní menu.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Nejstarší formy náboženství
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Starověké Řecko I. počátky.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
Starověká Kréta a Mykény
Řecko Jana Kalusová.
Starověké Řecko I. počátky.
Řečtí bohové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Peloponéský poloostrov
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Řecké náboženství.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
STAROVĚKÉ ŘECKO.
ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo Mgr.Miloslav Hubatka
Řecké náboženství.
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
Sparta.
Starověké Řecko 6. ročník.
Starověké Řecko.
Mykénské období Petr Machala.
Počátek řeckých civilizací.
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Minojská Kréta a mykénské Řecko Název sady: Staroorientální.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
VY_12_INOVACE_Tru_I_30 Název Eduard Petiška, Staré řecké báje a pověsti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Starověk PŘEDMĚT:DROČNÍK:6. NÁZEV MATERIÁLU:Starověké Řecko-
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
Sparta ve starověku.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověké Řecko – Kultura a literatura.
Starověké Řecko I. počátky.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
Mykénské období ( st .př.n.l.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Asyřané Eliška Juhaňáková
DOBÝVÁNÍ TRÓJI Hra Pravidla Citace
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
Transkript prezentace:

Eliška Novobilská a Denisa Koreczká Starověké Řecko Eliška Novobilská a Denisa Koreczká

Bohové Zeus Byl bohem nebes a vládce bohů na Olympu. Byl oženěn s Hérou, ale jinak byl znám svými aférami, které vyúsťovali v počtu známých dětí a snad mnoho dalších, o kterých se neví, že byli jeho. Jeho oblíbeným dítětem byla Athéna, která se zrodila sama z jeho hlavy. Poseidón Bůh moře. Jeho zbraní byl trojzubec, který dokázal roztřást zem a rozbít cokoliv. Hadés Bůh podsvětí. Jeho ženou byla Persephone, kterou Hádes unesl. Athéna Byla bohyně moudrosti,války.Byla divoká a odvážná. Afrodité Byla bohyně smyslné lásky,krásy a plodnosti. Jejím stromem byla myrta a posvátnými ptáky holub, labuť a vrabec.

Náboženství Věřili v mnoho bohů. Bohové měli lidskou podobu.Byli nesmrtelní,měli pozitivní i negativní vlastnosti a nadpřirozené schopnosti. Podle Řeků sídlili na hoře OLYMP. Mohli brát podobu jiného člověka ,stromu,kamene či řeku a tak zkoušeli lidstvo. Posmrtný život-měli být převezeni Cháronem přes řeku STYX do podsvětí Héros je potomek boha a člověka (Herakles a Achilleus)

ILIAS a ODYSSEA Autor : Homér (?) ILIAS : Vypráví o trojské válce (Paris,Helena,Agamemnon,Achilleus) ODYSSEA : O strastiplné cestě trojského krále Odyssea domů.

Trojská válka Nevypukla pro spor o ženskou krásu, určitě nevypukla proto, že trojský princ Paris unesl Helenu, ženu spartského krále Menelaa.Trója, o které nikdo až do konce minulého století nevěřil že existovala, bylo velice silné město postavené na strategicky významném místě. Trója byla mnohokráte zničena a mnohokráte opět vybudována. Vzhledem k tomu, že v době trojské války Řekové ještě neznali písmo, čerpáme pouze z tradicí zachovávaných a původně pouze ústně předávaných Homérovi.

Kréta Tato kultura vznikala především na obchodní bázi nikoliv na bázi válečné a přibírala mnoho prvků tehdy již bohatě rozvinuté kultury egyptské. Velkou zvláštností krétské kultury je především její mírumilovnost, kterou dokazuje například to, že na Krétě nenajdeme žádné opevněné paláce, opevněné hrady. To znamená, že se Kréťané nebáli žádných válek. Kréťané byli především vynikající mořeplavci a obchodníci. Velkolepé paláce, které tou dobou na Krétě vznikaly, ( především palác v Knossu) zadávaly Řekům v pozdějších letech důvody k mnoha pověstem, například o labyrintu.

Mykény Období vrcholu krétské kultury, tj. počátkem druhého tisíciletí před Kristem, začíná postupné osídlování peloponéského poloostrova a pevninského Řecka. Tito dobyvatelé zezačátku vraždili místní obyvatelstvo. Pak s ním však začali splývat a jejich rodoví náčelníci se stávali skutečnými vládci. Svojí moc opírali o svou stráž, ze které časem vznikla šlechta, aristokracie. Mykény se velice rychle od Kréty učily, takže vznikla pozoruhodná kultura krétsko - mykénská.

Athény Zatímco síla a moc Sparty stála výlučně na její moci, vojenská síla a moc Atén vznikala na bázi kulturní a obchodní. Atény nebyly nikdy tak dobrými válečníky jako byli Sparťané. Zato byli velice dobří zemědělci, řemeslníci a především obchodníci. Svoboda měla pro ně velký význam. Socha Drakóna

Sparta Sparťané byli považováni - a to zcela jistě právem - za nejlepší vojáky v řeckých dějinách. Už v mládí byli totiž všichni hoši cvičeni pro vojenské účely a vojenským zásadám byla také podřízena celá jejich výchova. Když se děti narodily slabé či neduživé byly bez milosti zabíjeny. Od 7. Roku se výchovy hochů ujímal stát. Vlastní bojový výcvik začínal již v 16 letech. Mezi 20. a 30. rokem probíhala aktivní služba.

Konec naší prezentace Doufáme že se vám naše prezentace líbila a že jste se dozvěděli něco nového.Mohli jste vidět obrázky a seznámit se z něčím o čem jste neměli ani páru.To je vše loučí se s vámi Eliška Novobilská a Denisa Koreczká.