Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Literatura do doby Karla IV.
Advertisements

Téma: Středověká literatura
Počátky novodobého českého básnictví a novinářství Mgr
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
ROMÁNSKÁ KULTURA.
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
Science fiction & fantasy
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
České národní obrození
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Starověká literatura 3000 př.n.l. – 476 n.l.
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
FANTASTICKÁ LITERATURA
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
Autor: Bc. Eva Doležalová
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Ronda je asi nejhezčím městským celkem, jaký
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Vypracovali: Kristián Hudec a Daniel Nováček
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_19.
Napětí v literatuře.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Dobrodružná literatura charakteristika.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dobrodružná literatura
Dobrodružná literatura -literární epický žánr
Historická tvorba – 19. stol.
Opakování z literatury 8. r. 1. část
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Postmodernismus Postmodernismus. Dokážete vysvětlit tento pojem?
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
Starověká literatura (Opakování) ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_103 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Úvod do romantismu.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
Středověká literatura - úvod
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
BÝT CHYTRÝ JE PRIMA, BÝT MOUDRÝ JE DŘINA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rytířská hrdinská epika
Starověká literatura.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom

Obsah Stručná historie Nejstarší žánry Česká dobrodružná literatura Devatenácté století Dvacáté století a současnost Obrázky z dobrodružství Závěr

 První literární robinzonády vznikaly v 18. století a operovaly zpravidla s trosečníky na pustých a neobydlených ostrovech (respektive ostrovech obydlených lidojedy).  Často se jednalo o klasickou dobrodružnou literaturu.  Dopady osamocení či dlouhodobého pobytu na jednom místě.

≈Starověké hrdinské eposy (jmenujme alespoň přes tři tisíce let starý akkadský Epos o Gilgamešovi nebo Homérovu Ilias a Odysseu z 8. století př. n. l.). ≈starověké hrdinské eposy (jmenujme alespoň přes tři tisíce let starý akkadský Epos o Gilgamešovi nebo Homérovu Ilias a Odysseu z 8. století př. n. l.). ≈středověké hrdinské eposy, jako je anglický Beowulf z 8. století, francouzská Píseň o Rolandovi z 9. století, španělská Píseň o Cidovi (Cantar del Mío Cid) z poloviny 12. století.

Česká dobrodružná literatura se rozvíjela v podstatě ve stejné žánrové bohatosti, jako dobrodružná literatura světová. Její prvky můžeme najít již v staročeském rytířském románu Alexandreis z konce 13. století nebo v cestopise Václava Šaška z Bířkova z druhé poloviny 15. století. V době českého národního obrození koncem 18. a na počátku 19. století byl vydávány tzv. Knížky lidového čtení jako nenáročná četba širokých vrstev měst i venkova.

Zájem o středověk a o dějiny vůbec měl za následek vznik poutavých a napínavých dobrodružných historických románů, např. Ivanhoe (1819) od Waltera Scotta. Dají se sem zařadit i historické romány polského nositele Nobelovy ceny za literaturu Henryka Sienkiewcize, zejména Ohněm a mečem (1884, Ogniem i mieczem) a Křižáci ( , Krzyżacy). Zájem o exotické kraje měl za následek tvorbu děl odehrávajících se zejména v Indii, v Africe nebo v Jižní Americe, např. Hrdinný kapitán Korkorán (1867, Aventures merveilleuses mais authentiques du capitaine Corcoran) od Alfreda Assollanta

Vznikala i další dobrodružná díla odehrávající se v exotických krajích, jako jsou např. Knihy džunglí (1894–1895, The Jungle Books). Vznikaly i další robinzonády, a to nejen klasické, ale také sci-fi, např. Trosečníci v řece meteorů (1962, Ci z Dziesiatego tysiaca) od Jerzyho Jerzy Broszkiewicze. Komiks (neboli kreslený seriál) je skutečným fenoménem současnoti. (Asterix, Batman, X-men).

Hrdinný kapitán Korkorán Dobrodružství Toma Sawyera Robinson Crusoe Ilias Píseň o Rolandovi

Děkujeme, že jste se podívali na naší prezentaci na téma: Ještě jednou děkujeme a na shledanou....