Ztracená energie v PET láhvích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Prevence – Inovace a vylehčování PET
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Zákon o obalech Česká republika
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
Domácí ekologie – pitná voda
Doc. Ing. Vladimír Kočí, PhD
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Využívání druhotných zdrojů energie
VÝSLEDKY INDIKÁTORŮ V PRAZE - LIBUŠI
JAROSLAV OUHRABKA Pitná voda pro Prahu. Obecně Pitná voda je voda zdravotně nezávadná ani při dlouhodobé konzumaci Všechno to zajišťuje akciová společnost.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Ekologický pilíř – celkový přehled
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Ohrožování základních složek biosféry
Znečištění půdy a potravin
Balená voda Balená voda představuje jednu z největších zátěží pro životní prostředí. Studie životních cyklů nápojových obalů v ČR vypracovaná v roce 2007.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Operační program Životní prostředí
RODINNÉ A MATEŘSKÉ CENTRUM VSETÍN, občanské sdružení SLUNÍČKO
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Chemie Odpady Projekt Dimmerová Tereza, Bednář Jan.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Možnosti úspor v Domovech pro Seniory. Nabízíme našim zákazníkům více než pouze výrobky!
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
DEN ZEMĚ TEST.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
LCA sběru a recyklace drobného elektroodpadu
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
UDRŽITELNOST PLASTŮ A OBĚHOVÁ EKONOMIKA
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Problematika využití papírových obalů Lukáš Lehovec TTZO 2007/2008.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Opětovné použití IT techniky jako šance pro naši planetu Ing. Pavel Kruba.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Proč pít kohoutkovou vodu?
Řízení zásob ve výrobním podniku
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
ENV010 LCA - hodnocení životního cyklu výrobků a služeb.
Třídění odpadů,recyklace
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Řízení zásob ve výrobním podniku
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Prevence vzniku (plastových) odpadů v každodenním životě
CIRKULÁRNÍ EKONOMIKA V EVROPSKÉ LEGISLATIVĚ A ČESKÉ PRAXI
Transkript prezentace:

Ztracená energie v PET láhvích Andrea Pejsarová VOŠZ a SZŠ 5.května 51, Praha 4 4. ročník, zdravotnické lyceum

Charakteristika práce Porovnání kohoutkové vody a vody balené v PET láhvích Polemika nad problematikou ze spotřebitelského hlediska Chemické výstupy díky LCA metodě

Voda z vodovodu Návštěva Muzea pražského vodárenství v Podolí 3 zdroje pitné vody pro Prahu- Želivka, Jizera, Vltava Voda uchována v podzemních vodojemech Praha má jednu z nejkvalitnějších a zároveň nejlevnějších vod

Voda v PET láhvích Nejčastěji jen přefiltrovaná voda z kohoutku PET láhve energeticky náročné na výrobu i recyklaci Ročně končí téměř 60 000 tun plastových obalů v komunálním odpadu Kontaminující látky

Metoda LCA (Life Cycle Assessment) „Enviromentální dopady úpravy pitné vody ve srovnání s životním cyklem PET láhví“ Doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D. z VŠCHT Zjišťuje a vyčísluje materiálové a energetické toky během celého životního cyklu

Výsledky studie LCA Aplikováno na enviromentální zátěž způsobenou úpravou 150 000 l vody ve vodárně Želivka se 100 000 vyrobenými PET láhvemi o objemu 1,5 l (=stejný objem) Jednoznačně byl potvrzen fakt, že používání PET láhví, je několika řádově větší energetickou zátěží

Využití neobnovitelné energie Vodárenský průmysl 106,26 MJ PET láhve 262 256 325 MJ

Vliv během 100 let na globální oteplování Vodárenský průmysl 13,69 kg CO2-Eq PET láhve 26 999 692 kg CO2-Eq

Vliv na lidské zdraví (respirační onemocnění) Vodárenský průmysl 0,0274 kg PM2.5-Eq PET láhve 49 956 kg PM2.5-Eq

Úspory Energetická úspora Finanční úspora: 1 l vody z kohoutku - 0,066 Kč 1 l balené vody v obchodě - 6 Kč Balená voda cca 91x dražší ( v restauraci dražší téměř 1200x )

Klady a zápory kohoutkové vody Levnější Zdravotně nezávadná Ekologicky šetrnější Vhodná k pravidelné konzumaci Zápory Bez nádoby nepřenosná Voda zůstává v trubkách Občas příliš chlorovaná

Klady a zápory balené vody Praktičnost Zdravotně nezávadná Zápory Nápojový obal= odpad Energetická náročnost výroby i recyklace plastových láhví Enviromentální dopady způsobené dopravou a chlazením Finanční nákladnost

Průzkum veřejného mínění Myslíte si, že je zdravější voda kohoutková nebo balená v PET láhvích?

Průzkum veřejného mínění Konzumujete více vodu balenou či kohoutkovou?

Přepočet snížení emisních částic Spotřeba energie MWh Ušetřená energie při využívání kohoutkové vody místo vody balené 72 849 Typ znečišťující látky Kotel HU mostecké Tuhé látky kg 146 478,526 SO2 313 510,873 NOX 44 229,753 CO 667 088,703 CXHY 131 388,373 CO2 26 017 500,208

Závěr Kohoutková voda je jednoznačně šetrnější k životnímu prostředí Řešení problému s PET láhvemi je jejich zálohování a vykupování zpět

Použitá literatura Návštěva muzea pražského vodárenství Publikace od doc. Ing. Vladimíra Kočí, Ph.D. na téma enviromentální dopadů úpravy pitné vody ve srovnání s životním cyklem PET láhví. Časopis o přírodě a ochraně životního prostředí NIKA 1/2012 ročník 32 Chemie potravin II - Velíšek J., Hajšlová J., OSSIS www.novinky.cz www.vodarenstvi.cz www.nate.cz www.petrecycling.cz

Děkuji Vám za pozornost Autorka projektu s průvodcem panem J. Benešem před Muzeem pražského vodárenství